• onze waardering

Eat this meat - Blendbrothers RECENSIE

Recensie: Eat this meat – Blendbrothers

De Blendbrothers zijn de broers Hendrik en Kamiel Buysse, afkomstig uit Zeeland. Eerder schreven ze al de boeken ‘Eat this’ en Eat this fish’. Nu is daar dan de titel Eat this meat. Een titel die mij als vleesliefhebber natuurlijk direct aanspreekt. De Blendbrothers leggen eerst uit waarom ze in deze tijd nog een boek over vlees uitbrengen. Belangrijk daarbij is dat ze vaak ook koken met incourante delen van het dier: oren, poten, hersenen, tongen en harten. Of ze gebruiken oude melkkoeien. Natuurlijk staan er ook recepten in met entrecote, bavette of ribeye. Kies dan wel voor verantwoorde teelt, liefst uit eigen land.

Eat this meat is onderverdeeld in drie delen: Gevogelte, Rund en Varken. In het eerste gedeelte veel kip, maar ook kwartel, duif en eend. Gerechten die mooi zijn gefotografeerd door Vlaming Heikki Verdurme, die onder andere ook bekend is van zijn foto’s voor Pascale Naessens. Het tweede deel gaat over alle delen van het vlees: van zwezerik tot rundergehakt en van runderhart tot wagyu entrecote. Bereid op de barbecue of rauw als kalfstartaar.In het laatste deel over varkens trof ik ook wat persoonlijke favorieten: boerenkool met worst, babi Pangang en gestoofde varkenswangen. Ook wat op het eerste gezicht minder aantrekkelijke gerechten: Pizza varkensoor, Chinese varkenspoot en boterham met hoofdkaas. Daar laat ik de Blendbrothers heel graag zelf mee experimenteren.

Uit het eerste deel maakte ik de Indian Butter Chicken waarbij meteen de hoeveelheid vlees opviel 2,5 kg kippendijen (zonder vel en bot) en ook de bijbehorende hoeveelheid passata (1,75 liter). Het lijkt mij allemaal wat veel voor vier personen. Zelf ga ik uit van maximaal 200 gram vlees per persoon. Aangezien wij thuis met drieën zijn bracht ik de hoeveelheid terug tot 600 gram en deelde ik de rest van de ingrediënten eveneens door ongeveer 4. Daarmee had ik een mooie hoeveelheid voor een volledige maaltijd. Ander opvallend ingrediënt: xantana. Een nagenoeg smaakloze gom met een verdikkende werking. Ik kwam het eerder niet tegen in recepten en besloot het dus niet aan te schaffen. Ik gebruikte bloem voor de binding. Verder veel ingrediënten uit de Indiase keuken en het resultaat had wat mij betreft dan ook ‘kipcurry massala’ kunnen heten. Heerlijk met rijst. Overigens liet ik ook de decoratieve korianderbloemen achterwege.

Van het deel over varkens maakt ik de boerenkoolstamppot met lardo di colonnata, mousseline en truffel. Eerlijkheidshalve moet ik ook hierbij bekennen dat ik wat smokkelde met de ingrediënten. Verse truffel liet ik achterwege. Een duur ingrediënt en ik ben er ook niet persé dol op. De lardo (varken rugvet) moest ik vervangen omdat ik daar zo gauw niet kon aankomen. Ik gebruikte spekvet en in plaats van gewone room gebruikte ik crème fraîche omdat ik die aangebroken had staan. Wat ik bijzonder vind aan het recept is de geblancheerde boerenkool. Zijn we immers niet gewend om deze normaal gesproken helemaal kapot te koken met de aardappels? Een rookworst van Brandt en Levie is natuurlijk zalig en biologisch, maar een andere rookworst volstaat zeker ook. De mousseline maakt het gerecht af. Het gepocheerde eitje erbij is lekker, maar niet noodzakelijk.

Eat this meat bevat meer dan 45 recepten met vlees. De één wat eenvoudiger te maken dan de ander. Dat de Blendbrothers graag experimenteren en veel over de grens hebben gekookt merk je wanneer je de recepten bestudeerd. Niet alledaagse ingrediënten en verrassende combinaties zijn het gevolg.

Recensie: Eat this meat – Blendbrothers

Eat this meat

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In dit derde deel binnen de Eat this-reeks delen de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse hun liefde voor kwalitatieve ingrediënten met een een creatieve twist. Met hun jarenlange buitenlandse ervaring pimpen ze moeiteloos 45 eenvoudige bereidingen tot bijzonder smakelijke gerechten.

  Creatief, gedurfd en met vlees in de hoofdrol!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • Backpack - Marlies Slegers

 • Recensie: Super Mario 3D World + Bowser's Fury | 4 hartjes

 • Pretty little liars 6

Zoek in artikelen