• onze waardering

Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa RECENSIE

Recensie: Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

Takako krijgt te horen dat haar vriendje gaat trouwen met een andere vrouw. Het ergste is nog dat het beide collega’s zijn en dus besluit Takako ontslag te nemen. Niet heel toevallig krijgt ze kort daarna een telefoontje van haar oom Satoru, of ze hem wil helpen in zijn boekwinkeltje. Takako reist een beetje onwillig af naar haar oom waar ze van vervreemd is, maar ontdekt al snel dat de nieuwe omgeving haar de nodige rust brengt. En bovendien lijken de relaties die ze daar aanknoopt haar als mens ten goede te veranderen.

Je moet als lezer een nieuwe wereld willen binnenstappen, zonder dat het veel van je eigen verbeelding vergt. De cultuur en het leven is anders dan je als Europese lezer gewend bent, maar dat maakt Morisaki’s boekwinkel ook net zo aangenaam. Je kan je een voorstelling maken van de beschreven buurt, met alle boekwinkels. Het feit dat er veel over boeken wordt gesproken, zorgt voor een extra verbindende factor, als boekenliefhebber die je waarschijnlijk bent. Het enige jammere is dat het vaak over Japanse auteurs gaat die niet naar het Nederlands zijn vertaald en daardoor onbekend zijn voor de Nederlandstalige lezer. Je mist daardoor wat van het gevoel, dat de Japanse lezers waarschijnlijk wel krijgen.

De personages zijn prettig en voelen uniek aan. Je leert hen kennen en ze voelen levensecht aan. Niet alles is zichtbaar vanaf de buitenkant, maar ze hebben ook geen wereldschokkende geheimen die overdadig aanvoelen. Het past allemaal bij de kaders van het verhaal, die ingetogen en klein gehouden worden. Wat Yagisawa wel heel goed doet, is het uitwerken van de karakters. Je hebt als lezer het gevoel dat je echt in hun wereld opgenomen wordt en dat je hen echt leert kennen. Takako ontwikkelt zich daarnaast ook heel erg. Ze groeit als persoon, zonder dat het té gemaakt aanvoelt. Dat komt met name omdat de auteur het tijdsframe heel goed heeft gekozen. Op een breuk in haar leven verandert Takako van omgeving en zoiets brengt altijd een grote verandering met zich mee.

Het tempo is traag, maar niet zo traag dat je het gevoel hebt jezelf voort te moeten slepen. Het is een aangename traagheid die je de ruimte geeft om te reflecteren op hetgeen gezegd wordt. Er gebeurt nog voldoende om de aandacht er goed te kunnen blijven bij houden en Morisaki’s boekwinkel is daarnaast ook vrij kort, dus je hebt geen tijd om je te gaan vervelen. Er zitten een paar heftige thema’s in de roman verwerkt, maar ook hier blijft Yagisawa ingetogen. De thema’s krijgen voldoende diepgang, maar worden niet emotioneel overladen gebracht en daardoor kan iedereen er op zijn eigen manier mee omgaan. Wil je er dieper over nadenken, dan kan dat. Wil je dat niet? Dan is dat ook helemaal prima.

Morisaki’s boekwinkel is Satoshi Yagisawa’s debuutroman. Het viel in Japan direct in de prijzen en werd ook verfilmd. Het boek is al meer dan tien jaar geleden verschenen in Japan, en voor wie niet genoeg kan krijgen van de personages in Morisaki’s boekwinkel… Er is ook een vervolg beschikbaar. Wie weet krijgen we daar op korte termijn de vertaling van te zien. Dat is in ieder geval te hopen, want Morisaki’s boekwinkel is zo een roman die geschikt is voor een breed doelpubliek en waardoor lezers weer zin krijgen om het genre ‘literatuur’ een kans te geven.

Recensie: Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

Morisaki's boekwinkel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het zit de vijfentwintigjarige Takako niet mee. Wanneer haar vriendje (en collega) het uitmaakt om te trouwen met een ander, neemt ze ontslag. Het telefoontje van haar oom Satoru komt daarom als geroepen. Takako slaat een nieuwe weg in en gaat haar oom helpen in zijn antiquarische boekwinkel. In ruil voor haar hulp mag ze boven de winkel wonen. Daar vindt ze troost in het lezen van boeken en komt ze weer op krachten. De band tussen haar en haar oom wordt steeds hechter gedurende haar verblijf. Takako helpt hem zich te herenigen met zijn vrouw, van wie hij is vervreemd. Vervolgens zet een ontmoeting in een koffietentje Takako’s leven weer op zijn kop.

   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Nevel in Tanger

 • Holiday blues

 • Elena's vlucht

Zoek in artikelen