• onze waardering

Toen ik jou zag - Mary Schoon RECENSIE

Recensie: Toen ik jou zag - Mary Schoon

Weesmeisje Annechien groeit op bij de plaatselijke dokter die haar opleidt tot verloskundige. Jaren later trouwt ze met Wolter Koops die een geheim met zich meedraagt. Hij biecht het op in een brief die nooit gevonden wordt. Totdat buurman Klaas Stammes ineens op de stoep staat bij haar dochter Hillie. Zijn vader heeft het geheim op zijn sterfbed verteld en Klaas komt nu de rekening vereffenen. Lukt het Hillie om die te betalen?

Toen ik jou zag van Mary Schoon is deel een van de Hillie trilogie, een kneuterig, rustgevend verhaal dat zich afspeelt vanaf 1858. De dan twaalfjarige Annechien verliest op die avond haar beide ouders en kleine broertje aan tyfus. De buurvrouwen die aanwezig zijn willen haar naar het klooster sturen, maar de aanwezige arts is het daar niet mee eens en neemt Annechien in dienst om hem en zijn vrouw, die apotheker is, in de praktijk en het huishouden te ondersteunen. Annechien leert al snel alle kneepjes van het vak van mevrouw. Uit de tuin halen ze kruiden waar ze tincturen, zalven en thee van maken ter bevordering van de genezing. De dokter assisteert ze tijdens kleine ingrepen en al snel leidt hij haar op als verloskundige. Als de dokter door een ongeluk om het leven komt, blijft Annechien werken als verloskundige en in een bakkerij. Als ze Wolter Koops ontmoet trouwt ze met hem en gaat op diens boerderij wonen. Als snel wordt dochter Hillie geboren die later in haar moeders voetsporen treedt. Maar in de tussentijd ligt er iets in de ladekast wat Hillies hele leven op zijn kop zal zetten. Hoe komt ze dit drama te boven en draait ze hier alleen voor op of kan ze de hulp die ze krijgt aanvaarden?

Mary Schoon beschrijft het oude boerenleven met veel details. De weersveranderingen, de dieren in de wei of op stal, het eggen van het land, de oudhollandse kost, je waant in de vorige eeuw. Het leven was destijds traag dus het verhaal verloopt in hetzelfde tempo. Er gebeurt niet heel veel en de de dagen, die nagenoeg hetzelfde zijn, rijgen zich aaneen. Als je rust zoekt leest het lekker weg. Wil je een wat origineler boek met meer vaart of verschillende gebeurtenissen dan kun je Toen ik je zag overslaan.

Toen ik je zag is een simpele boerenroman over het leven op het platteland. De omgeving die tot in het detail beschreven is doet je vertragen en geeft rust. De personages leven in het hier en nu, er is veel herhaling en weinig prikkels. Vier kilometer lopen om een boodschap aan de buren door te geven. Zou jij zo kunnen leven? Wat zou je missen en wat niet van deze tijd? Leuke vragen om over na te denken bij dit boek.

Recensie: Toen ik jou zag - Mary Schoon

Hillie Hop 1 - Toen ik jou zag

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Toen ik jou zag’ is het eerste deel van de Hillie-trilogie van Mary Schoon, die het leven volgt van Hillie Hop aan het einde van de negentiende eeuw. Hillies vader Wolter heeft jaren geleden een portefeuille gevonden met 600 gulden en heeft daar toen een boerderij van gekocht. Hier woont de familie nu nog steeds. Als Wolter erachter komt dat het geld eigenlijk van zijn buurman Gerrit was, neemt hij zich voor alles terug te betalen. Maar voor hij het geld bij elkaar heeft weten te sparen, overlijdt hij. Wanneer de zoon van Gerrit jaren later verhaal komt halen bij Hillie, weet zij van niks. Een ruzie ontstaat, maar dan krijgt Hillie hulp vanuit onverwachte hoek.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit.nl top 6: juni 2015

 • Off piste

 • Recensie: Vegetarische BBQ - Steven Raichlen

Zoek in artikelen