• onze waardering

De vergeten vrouwen- Kristin Hannah RECENSIE

Recensie: De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

Wanneer de twintigjarige verpleegster Frances 'Frankie' McGrath tijdens een gesprek de woorden 'ook vrouwen kunnen helden zijn' hoort, weet ze meteen wat ze moet doen. Frankie is opgegroeid op een eiland voor de kust van Californië, in een welvarend gezin met status. Haar toekomst zou zo simpel moeten zijn: school afmaken, trouwen en net als haar moeder de perfecte vrouw des huizes worden, Maar de wereld is aan het veranderen. Wanneer haar broer vertrekt om te vechten in Vietnam, besluit ze zich aan te melden als verpleegkundige in het leger.

Het verhaal van Kristin Hannah is een roman gebaseerd op waargebeurde verhalen gedurende de Vietnam oorlog. Met dit boek brengt ze een ode aan 'de vergeten vrouwen' die daar in Vietnam hebben gediend.

De vergeten vrouwen volgt Frances, zij is pas gediplomeerd als verpleegkundige, ze wil haar vader trots maken zoals haar broer Finley dat ook heeft gedaan. Ze besluit om zich aan te melden als verpleegkundige in Vietnam. Wanneer Frances aankomt is zij niet voorbereid op wat zij daar aantreft.

Kristin heeft een indrukwekkend en aangrijpend verhaal geschreven waarin je wordt meegenomen naar de Vietnamese oorlog en de mensen, zowel mannen als vrouwen, die daar hebben gediend. Ze beschrijft de omgevingen en gebeurtenissen zo sterk dat  je helemaal wordt meegetrokken in het verhaal. Je krijgt een duidelijk beeld van de banden tussen de verschillende persoonlijkheden, elk hebben ze hun eigen leven en dingen waar ze tegen aanlopen.

Je krijgt een kijkje in de verpleegkampen en de verschrikkelijke soms schokkende gebeurtenissen rond de Vietnamese oorlog. Maakt kennis met verschillende 'helden' die op wat voor manier dan ook hebben gediend.  Daarnaast wordt er ook verteld over op welke manier deze helden terug thuis komen. En dat is lang niet altijd positief.

Liefde, vriendschap, rouw, verraad en verlies zijn een aantal onderwerpen die sterk terug komen en die wij allemaal herkennen.

Het mooie van dit boek is dat je een groot stuk geschiedenis meekrijgt met waargebeurde feiten. Het verhaal van de vergeten vrouwen heeft veel indruk op mij gemaakt  en alle emoties heb ik voorbij zien en voelen komen.

En wat een respect moet je eigenlijk hebben voor dit soort 'helden' die hun land dienen of hebben gediend en waarbij ze elke dag opnieuw omgaan met gevallen kameraden, liefdes en onmogelijke keuzes moeten maken en dat dit hen zelfs na hun diensttijd altijd zal blijven achtervolgen.

Ik heb oprecht genoten van dit boek, met een lach en een traan. Het heeft mij aangegrepen en ik moest echt even bijkomen.

Recensie: De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

De vergeten vrouwen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Auteur van De nachtegaal en Aan het einde van de wereld

  Kristin Hannah weet als geen ander de grote thema’s uit de geschiedenis prachtig en indringend te beschrijven met sterke vrouwen in de hoofdrol

  Wanneer de twintigjarige verpleegster Frances ‘Frankie’ McGrath de onverwachte woorden ‘ook vrouwen kunnen helden zijn’ hoort, gaat er een wereld voor haar open. Ze is opgegroeid op een idyllisch eiland voor de kust van Californië, onder de vleugels van haar conservatieve ouders. Haar toekomst leek zo simpel: school afmaken, trouwen en in haar moeders voetsporen treden als de perfecte vrouw des huizes. Maar het is 1965 en de wereld is aan het veranderen. Wanneer haar broer vertrekt om te vechten in Vietnam, besluit ze zich aan te melden als verpleegkundige in het leger.

  De jonge Frankie is onvoorbereid op de chaos die ze aantreft in Vietnam. En niet alleen dat, ook haar uiteindelijke terugkeer naar Amerika, dat verscheurd is door de oorlog en protesten, valt zwaarder dan ze ooit had kunnen denken.

  De vergeten vrouwen gaat over één vrouw die vertrekt naar Vietnam, maar belicht het verhaal van alle vrouwen die zichzelf in gevaar hebben gebracht om anderen te helpen. De opoffering en toewijding van deze vrouwen is maar al te vaak vergeten in de geschiedschrijving.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • Commotie rondom Ariël, de originele stem van Ariël zegt het volgende

 • Het logboek van de ontdekkingsreiziger - Huw Lewis-Jones en Kari Herbert

 • Recensie: Het lied van mij & jou

Zoek in artikelen