• onze waardering

Zon over de Heuvels - Marie Lacrosse RECENSIE

Recensie :  Zon over de Heuvels  -  Marie Lacrosse 

Zon over de Heuvels is het derde en laatste deel van de historische Wijngaard-serie geschreven door Marie Lacrosse. De serie speelt zich af op de wijngaard van de familie Gerban in de Elzas van in de periode van 1870 tot 1880.

De Elzas, 1877. Irene en Franz Gerban zijn gelukkig getrouwd. Toch voelt Irene zich nog steeds niet echt thuis in de hogere kringen waarin vooral Franz zich begeeft. Irene voelt zich een buitenstaander door haar eenvoudige komaf als dienstmeisje. Daarnaast wil Irene meer doen met haar tijd dan alleen voor de kinderen zorgen. In dit deel Zon over de Heuvels pakt Irene haar grote drijfveer uit het tweede deel weer op en gaat zich actief inzetten voor de rechten van de vrouw uit de arbeidersklasse. Ondertussen begeeft Franz zich op een ander politiek vlak en krijgt te maken met een geheim dat zijn moeder al jaren bij zich draagt.  Dit alles zorgt voor een turbulente tijd in huize Gerban.

Dit derde deel van de Wijngaard trilogie, Zon over de Heuvels, is wel op zichzelf te lezen, toch is het prettiger en handiger om de serie in zijn geheel te lezen. Er zijn behoorlijk wat personages die op diverse plekken belangrijke posities hebben. Belangrijk voor het verhaal. Daarbij grijpt Lacrosse nogal eens terug op gebeurtenissen uit het verleden die dan in de eerdere delen uitgebreid aan bod zijn gekomen. Lacrosse schrijft in begrijpelijke taal, ze weet in haar beschrijvingen steeds krachtige woorden te gebruiken die zowel beschrijvend zijn maar tevens emoties overbrengen. Ook dit derde deel leest weer vlot door. Er gebeurt erg veel op familiair vlak, op bedrijfsgebied van het landgoed en de wijnbouw, om het politieke deel niet te vergeten. Dit politieke deel is erg goed te volgen door de heldere vertaling van de waargebeurde historische feiten door Lacrosse. Veel personages uit de eerdere delen komen weer terug en worden verder uitgediept. 

In dit derde deel strijd Irene voor de rechten van de vrouw, terwijl Franz opkomt voor de deelstaat Elzas-Lotharingen. De belangen van deze twee strijd-tonelen verdragen elkaar niet altijd in politieke zin maar wel voor het reilen en zeilen in het dagelijkse leven. Hierin zie je het schrijverstalent van Lacrosse, welke het dagelijkse leven neerzet binnen de destijds geldende politiek. De stevige thema's in dit boek zijn de verschillen tussen de sociale klasse en de ongelijkheid in werkomstandigheden om het recht verschil tussen mannen en vrouwen niet buiten beschouwing te laten.

Oogjes toe en lekker slapen,

Schavuiten;

Moederlief is weer aan 't betogen

buiten.

Oogjes toe, kinders. Blijf maar goed

gezond;

moedertje houd een rede, vadertje

zijn mond.

(August Bebel - De vrouw en het socialisme)

Marie Lacrosse heeft met dit derde deel Zon over de Heuvels een gedegen trilogie afgerond over de Elzas in de laatste jaren van de 19e eeuw, de hele context van wonen en leven en werken in die tijd in dat specifieke grensgebied tussen Duistland en Frankrijk.  Hoe Lacrosse de historische feiten laat samen gaan met haar fictieve verhaal biedt ons als lezer een geweldige inkijk in het leven van die tijd.  Dit boek hoort absoluut thuis in het genre Historische Roman en is het lezen meer dan waard.

Recensie :  Zon over de Heuvels - Marie Lacrosse

Zon over de heuvels

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het laatste deel van de historische Wijngaard-serie, waarin Lacrosse opnieuw een schitterend tijdsbeeld schetst

  Door een speling van het lot wordt het huwelijk van Irene en Franz opnieuw op de proef gesteld

  De Elzas, 1877. De liefde tussen Irene en haar man, de rijke wijnhandelaar Franz Gerban, bloeit verder op. Maar door haar eenvoudige komaf als dienstmeisje voelt Irene zich nog steeds een buitenstaander in de hogere kringen waarin ze zich begeven. Omdat Franz veel op reis is en de eenzaamheid dan de kop opsteekt, gaat ze op zoek naar een andere invulling van haar dagen. Ze zet zich actief in voor de rechten van vrouwen uit de arbeidersklasse en ontmoet tijdens een bijeenkomst vakbondsleider Josef, haar vroegere minnaar. Dat maakt haar man razend jaloers en zet hun huwelijk onder druk. En dan ontdekt Franz ook nog eens een geheim dat een grote uitdaging vormt voor hun toekomst.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • Netflix maakt een serie van het Nederlandse kinderboek 'De brief voor de koning'

 • Recensie: Cinderella

 • Recensie: Buiten mezelf

Zoek in artikelen