• onze waardering

De beterweter – Marc-Uwe Kling RECENSIE

Recensie: De beterweter – Marc-Uwe Kling

Wat is een beterweter? Nou, gewoon, de overtreffende trap van betweter. En het is kennelijk genetisch bepaald of je dat bent. Want de ouders van Tina en Theo Theufel willen niet alleen maar altijd gezonde dingen eten, rode bieten bijvoorbeeld, maar ze weten ook altijd alles beter. En dat geldt ook voor Tina en Theo. De kinderen geven nog toe dat ze beterweters zijn, maar hun ouders blijven het ontkennen…

Een poosje geleden is de familie Theufel verhuisd naar een oud huis. En dat oude huis heeft een grote zolder, waar je allemaal avonturen kunt bleven. Eigenlijk mogen Tina en Theo daar niet spelen, maar ze doen het lekker toch. En op een dag, als ze middenin een spel zitten, horen ze opeens een stemmetje. Er blijkt een klein turquoise mannetje met een rode broek verstopt te zitten in een doos met boeken. Hij zegt dat hij een Beterweter is en dat alleen andere beterweters hem kunnen zien. Voor Theo en Tina is het een grote vraag of hun ouders het mannetje ook kunnen zien en ze sluiten een weddenschap met hun vader af…

De beterweter is een leuk verhaal om voor te lezen aan kinderen vanaf 5 jaar. Maar ook kinderen die al wat gevorderd zijn met lezen, kunnen goed uit de voeten met dit boek van Marc-Uwe Kling. Er staat relatief weinig tekst op iedere pagina, het lettertype is mooi en leest fijn en het boek is rijk geïllustreerd. Alle illustraties van Astrid Henn zijn in kleur uitgevoerd en de Beterweter valt goed op.

Marc-Uwe Kling is waarschijnlijk geen onbekende naam. Ook de populaire boeken over de Nee-hoorn zijn van zijn hand. De beterweter heeft ook alle potentie om een bestseller te worden. Leuk om te weten is dat Kling niet alleen auteur is, en zich daarbij niet alleen op jonge kinderen richt, maar dat hij ook songwriter en cabaretier is.

Het verhaal heeft een goede opbouw en werkt echt naar een climax aan het einde toe. Er zit veel humor in het verhaal en waarschijnlijk ook veel herkenning voor alle (voor)lezers. Het zal vooral moeilijk zijn om een goed punt te vinden om te stoppen met lezen. Met ruim zeventig bladzijden is De Beterweter te lang om in één keer voor het slapengaan uit te kunnen lezen. Naast dat het een grappig boek is, geeft het ook voldoende eye openers om samen met je kind over te praten. Het bevat namelijk zelfs, verstopt in het verhaal, diverse weetjes waardoor je van alles leert van de Beterweter.

Recensie: De beterweter – Marc-Uwe Kling

De Beterweter

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tina en Theo Theufel zitten opgescheept met ouders die géén hond willen, maar wel de hele tijd rode bieten willen eten, helaas. Bovendien weten ze altijd alles beter. Die ouders dus. De kinderen ook. De appel valt nu eenmaal niet ver van de boom. Maar Theo en Tina geven tenminste toe dat ze beterweters zijn. Papa en mama blijven het maar ontkennen. Wat natuurlijk ronduit belachelijk is.

  De Theufels zijn onlangs verhuisd naar een oud huis met een zolder vol avonturen. Hoewel spelen op zolder eigenlijk niet mag, doen Tina en Theo niets liever dan dat. En daar doen ze een bijzondere ontdekking: een vreemd mannetje met een grote mond zit verstopt in een boekendoos. Een kleine Beterweter die beweert alleen maar zichtbaar te zijn voor zijn soortgenoten… Zouden hun ouders de Beterweter ook kunnen zien?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • Het snelste allermakkelijkste kookboek ter wereld - J.-F. Mallet

 • Schrijf een boek: tips van Gillian King

 • Help! Een verrassing! - Miriam Bos

Zoek in artikelen