• onze waardering

Koude harten - Gunnar Staalesen RECENSIE

Recensie: Koude harten - Gunnar Staalesen

Koude harten is het veertiende boek in de Varg Veum-serie van Gunnar Staalesen. Maar het is perfect op zich te lezen, het is zeker niet nodig dat je al de vorige boeken las. Varg Veum is een privédetective in het Noorse Bergen. Hij raakt vaak betrokken in zaken waarbij hij nog voor de politie de lijken vindt.

Zo ook in Koude harten. Hij krijgt een opdracht van Hege, een oud-klasgenootje van zijn zoon Thomas. Zij vraagt of hij haar collega Maggi kan opsporen die plots spoorloos verdwenen is. Beide meisjes werken in de prostitutie en daarom wil Hege de politie niet inschakelen. Bij zijn onderzoek krijgt Varg te maken met hun agressieve pooiers en met drugsdealers. Als hij op zoek gaat naar vroegere buren van Maggi, ontdekt hij zijn eerste lijk. De brave burgers die Maggi en haar broer en zus wilden helpen toen ze kinderen waren en opgroeiden in een probleemgezin, blijken achter hun warme intenties  soms koude harten te hebben…

Alles speelt zich af tijdens een natte winter in de Noorse stad Bergen. De coverpagina van Koude harten toont een foto van de stad. Omdat de stad Bergen zo een belangrijke rol speelt in alle boeken van Gunnar Staalesen over Varg Veum heeft de stad zelfs in 2008 een standbeeld laten oprichten van Varg Veum.

Koude harten draait rond vele maatschappelijke problemen. Meisjes met een verleden van misbruik die geen andere uitweg meer zien dan zichzelf prostitueren om aan geld te raken en die aan drugs verslaafd raken om dat leven het hoofd te kunnen bieden. Zo zijn ze een makkelijke prooi voor uitbuiting door pooiers en drugsdealers.

De korte hoofdstukken lezen heel vlot en hebben een fijn lettertype en paginanummering. In elk hoofdstuk gebeurt wel iets nieuws dat de spanning vasthoudt. Het start met een verhaallijn, maar er komen er steeds meerdere bij waardoor je er op het einde wel je aandacht moet bijhouden.Het enige verwarrende is dat er wel heel veel Noorse straatnamen worden gebruikt die het lezen soms wat vertragen.

Alles wordt geschreven vanuit het perspectief van het hoofdpersonage, Varg Veum. Alles vertrekt vanuit wat hij meemaakt en zijn observaties van de andere personages. Het is ook fijn om zijn interacties met de politie te volgen, zij zijn niet altijd blij met zijn bemoeienissen en met wat hij ontdekt.

Gunnar Staalesen is een Noorse schrijver. Hij studeerde taalkunde aan de universiteit van Bergen. Hij schreef al tientallen thrillers, maar ook toneelstukken en hoorspelen, kinderboeken en romans. De serie rond Varg Veum werd verfilmd en verscheen ook in Nederland en Vlaanderen op DVD.

Koude harten is een geslaagde Scandinavische thriller en maakt je benieuwd naar nog meer ontdekkingen van Varg Veum.

Recensie: Koude harten - Gunnar Staalesen

Varg Veum - Koude harten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie. Op een grijze, natte januaridag krijgt Varg Veum bezoek van Hege Jensen, een oud-klasgenote van zijn zoon Thomas. Ze wil hem inschakelen als privédetective om haar collega Maggi op te sporen, die van de aardbodem verdwenen lijkt. Net als Hege tippelt Maggi om haar verslaving te bekostigen, reden waarom Hege niet naar de politie wil. Veum stort zich in het straatleven, waar hij al snel te maken krijgt met nietsontziende pooiers en drugsdealers. En als Veum in Maggi’s achtergrond duikt, komt hij in aanraking met betrokken buurtbewoners die, om de kinderen te beschermen, een ontwricht gezin onder hun hoede hadden genomen. Dat dit buurtinitiatief niet zo goed is uitgepakt als gehoopt, blijkt al spoedig als Veum zijn eerste lijk ontdekt en hij beseft dat achter schijnbaar warme intenties koude gevoelens schuil kunnen gaan

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • Buiten zinnen - Susan Mallery

 • Barista! Koffie verkeerd

 • Marry Me trailer met Jennifer Lopez is uit

Zoek in artikelen