• onze waardering

De prinses - Wendy Holden RECENSIE

Recensie: De prinses - Wendy Holden

De prinses is geschreven door Wendy Holden. Deze auteur is ook actief als journaliste en heeft ruim dertig boeken op haar naam staan waarvan enkele bewerkt zijn voor tv.  De prinses is het derde deel van de Windsor serie. Deel één is De gouvernante en deel twee De hertogin.

Het boek begint met de schooljaren van Diana, die later de echtgenote van de Engelse Prins Charles zal worden. Haar vriendin Sandy is in dit deel de verteller. Opvallend is de aanbidding die Sandy heeft voor Diana, hier en daar is dat wel erg aangedikt. Zo heeft Diana stralend goud haar dat als een gouden vlag achter haar aan wappert waardoor ze lijkt op een godin. Behalve gezegend met een kennelijk stralend uiterlijk is Diana ook nog stoer, hartelijk en lief. Als Sandy Diana beter leert kennen komt ze erachter dat ook bij Diana het niet alles goud is dat er blinkt. Hoewel rijk en komend uit een adellijke familie, die nauwe banden heeft met het koningshuis, is zij een eenzaam meisje. Diana is dol op de romannetjes van Barbara Cartland en kan daar helemaal in wegdromen. Haar grootste droom is dan ook trouwen met een prins op het witte paard en in een mooi huis wonen met veel kinderen.

Als Sandy meegaat op vakantie met Diana naar Park House is de overgang in het boek erg abrupt. Zo zijn de vriendinnen aan het zwemmen en beschrijft Sandy hoe gelukkig ze is en letterlijk in de volgende regel staat ‘hierna zou ik Diana jarenlang niet meer zien’.  En worden vakantie en schooltijd niet meer genoemd.

Diana en Sandy ontmoeten elkaar in De prinses van Wendy Holden jaren later weer in 1992 als Diana allang met haar prins getrouwd is. Diana vertelt Sandy hoe haar leven vanaf 1977 is verlopen. Hierdoor wordt de lezer meegenomen in verschillende levensfasen van Diana. Daarna speelt bijna ieder hoofdstuk zich in, niet chronologische volgorde, af in een ander jaar. Bij ieder hoofdstuk wordt wel duidelijk aangegeven vanuit wiens perspectief en in welk jaar er op dat moment geschreven wordt. Door deze terugblikken wordt duidelijk beschreven hoe de dromerig, naïeve Diana jarenlang is blijven vasthouden aan haar dromen. Degene die er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat zij met Charles ging trouwen komen uitgebreid aan bod. Haar drie vriendinnen, waarmee ze een paar jaar heeft samengewoond, worden beschreven als hartelijke meisjes die wel sceptisch staan tegenover dit huwelijk. En zij zouden Diana gewaarschuwd hebben om van haar roze wolk af te komen. De koninklijke familie ‘de firma’ inclusief Charles zelf, zijn afstandelijk en totaal niet geïnteresseerd in Diana. Dan is er nog de altijd op de achtergrond aanwezige Camilla.

De overal opduikende pers komt ook ruimschoots aan bod waarbij het wel een ‘eyeopener’ is om te lezen hoe Diana de pers bewust zou hebben bespeeld en gebruikt. Doordat ze de aandacht van de pers vasthoudt kan ze niet snel uit beeld van de koninklijke familie verdwijnen.

De prinses van Wendy Holden is een historisch fictieboek. Af en toe is dat lastig, er wordt geschreven over nog levende mensen die er lang niet al tijd even rooskleurig van afkomen. De feiten zoals plaatsen, jaartallen en namen van de personages zullen zeker kloppen maar gedachten, gesprekken en gevoelens zijn niet te checken. Als de lezer de namen van de personen zou wijzigen zou een gevoel van een Barbara Cartland roman zomaar op kunnen borrelen. Al met al een aanrader voor diegene die houden van het lezen over (fictieve) perikelen van de Engelse adel.

Recensie: De prinses - Wendy Holden

Windsor outsiders trilogie 3 - De prinses

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Derde deel in Windsor-outsidersserie over prinses Diana. Voor de fans van The Crown. 'Een verfrissend perspectief op een vrouw van wie we denken dat we haar allang kennen'- Library Journal
   

  Ontroerende roman over het bewogen leven van Prinses Diana.

  Diana gelooft in de liefde. Doordat ze opgroeide in een gezin met ruziënde ouders - met een bittere scheiding tot gevolg- zoekt ze haar toevlucht in kasteelromans. Ze hoopt vurig gered te worden door een knappe prins.

  Prins Charles houdt van zijn vrijheid. Hij hoeft niet zo nodig te trouwen, maar de familie denkt daar anders over. Charles moet in het huwelijk treden om de toekomst van het Verenigd Koninkrijk veilig te stellen.

  Het juiste meisje moet gevonden worden, en snel. Ze moet jong zijn, van adel en geen eerdere relaties hebben gehad. De achttienjarige Diana Spencer is vrijwel de enige kandidaat, en haar wanhopige verlangen naar liefde sluit naadloos aan bij de wanhopige zoektocht van de familie naar een bruid.

  Maar op de weg naar het altaar bevinden zich vele onzichtbare hobbels en mensen met verborgen agenda’s. Is Diana’s romantische droom uitgekomen wanneer ze op haar trouwdag uit de gouden koets stapt? Of is die dan al uiteengespat?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • Aan mijn jongere ik

 • Repower - Claudia van Avermaet

 • De favoriete boeken van Emma Watson

Zoek in artikelen