- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Het grandioze groenteboek – Alice Hart
Recensie :Het grandioze groenteboek – Alice Hart
Met Het grandioze groenteboek wilde Alice Hart een boek maken wat voor iedere vegetariër of flexitariër een dagelijkse leidraad kan zijn in de keuken. Niet alleen voor het diner maar ook voor de lunch of als tussendoortje. Hoewel veel gerechten vegan zijn of eenvoudig vegan te maken zijn gebruikt Alice Hart ook zuivelproducten. Uiteraard roept zij ook op om dan enkel de beste en biologische producten te kopen. Ze moeten een duidelijke meerwaarde hebben in het recept.
Ik was meteen behoorlijk enthousiast over Het grandioze groenteboek. Erdoorheen bladerend valt gelijk op dat allemaal heel maakbare gerechten lijken waarbij niet altijd gezocht is naar vleesvervangers die zogenaamd bij een vegan of vegetarische keuken horen. Dat is ook de reden denk ik, waarom het eigenlijk niet eens opvalt dat er geen vlees zit bij de ingrediëntenlijst. Nu staan groenten uiteraard sowieso in de hoofdrol in dit boek, maar daarvan worden heerlijke pasta’s, bonenschotels, salades en risotto gemaakt. Van Europees tot Aziatisch en van zomer tot winter. Wat mij betreft is Alice Hart dus geslaagd in haar opzet een boek voor alledag te maken.
Ik maakte uit Het grandioze groenteboek In eerste instantie de Nasi goreng met zilvervliesrijst. Ik bestudeerde vooraf de ingrediëntenlijst en miste daarbij mijn kruiden die ikzelf altijd gebruik voor nasi: ketoembar, djinten en sereh. Na bereiding miste ik helemaal niets meer. De nasi goreng was heerlijk en ik weet dan ook zeker dat deze vaker op het menu komt. Vegetarisch of niet.
Van de Aziatische keuken gaan we naar de Italiaanse. Ik maakte namelijk ook de pasta met verse tomaten, geroosterde paprika, chilipeper en basilicum. Hier geen hele moeilijke ingrediëntenlijst. Daar is de Italiaanse keuken sowieso niet van. Wel even een werkje met het roosteren van de paprika, maar dat was het achteraf meer dan waard. Blij dat ik mijn overweging om geroosterde paprika uit pot te gebruiken niet heb doorgezet. En hoewel het er uitziet als een spaghetti bolognese was de smaak door de paprika uiteraard volstrekt anders, maar zeer verrassend.
Misschien één minpuntje. In verschillende recepten wordt zongedroogde tomatenpasta gebruikt. Wellicht zit het in de vertaling, maar dit is als zodanig niet te vinden in Nederland. Ik gebruikte daarom een tapenade met zongedroogde tomaten.
Enthousiast geworden wilde ik, bij mijn asperges, ook nog de rouille met saffraan en paprikapoeder maken. Dit had eigenlijk een soort mayonaise moeten worden, maar helaas bleef hij te dun. Uiteraard was hij best lekker bij mijn asperges van de barbecue, fotowaardig was het zeker niet. Niet alles kan goed gaan.
Het grandioze groenteboek staat zeker in mijn top 5 van vegetarische kookboeken. Maakbaar, lekker en gevarieerd.
Recensie :Het grandioze groenteboek – Alice Hart
Het grandioze groenteboek
-
Auteur:
Alice Hart -
Verschenen:
15 maart 2024 -
Uitgave:
ISBN 9789089899828
Uitgever Terra - Lannoo
240 pagina's -
Uitgever:
Terra - Lannoo -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Ondertussen zijn er veel vegetarische kookboeken verschenen, maar Het grandioze groenteboek is het boek dat niet mag ontbreken in de verzameling vegetarische kookboeken met lef. Het boek bevat zowel de geliefde klassiekers, zoals vegetarische lasagne, ratatouille en tiramisu, indrukwekkende 'signature dishes' voor een diner of feest, recepten om te koken zonder stress - aubergine bao buns, radicchio risotto met zwarte olijfkruimels en perzik frangipane taart - én de favorieten voor doordeweeks.
Alice Hart deelt haar kennis over hoe een uitgebalanceerde vegetarische maaltijd eruit ziet, welke eiwitbronnen essentieel zijn en alles met de nadruk op seizoensgebonden producten. In het laatste hoofdstuk geeft ze receptcombinaties voor verschillende gelegenheden, gerangschikt op seizoen en op complementaire texturen en smaken. De bijbehorende notities zijn een goede hulp bij de planning van je menu.
Nieuwste artikelen
-
Het geheim van Anders Grissel - Erwin van den Eshof
-
Tussen de regels - Jenny Colgan
-
Op eigen benen - Jenny Colgan
-
Begraven verleden – Donna Leon
-
Een onschuldig diner - Cécile Tlili
Gerelateerde artikelen
-
Het Borrelhapjes Bakboek - Laura Kieft
-
Young Adult Halloween films
-
Recensie: Voor eens en altijd