• onze waardering

Moederland - Milouska Meulens RECENSIE

Recensie: Moederland – Milouska Meulens

Schrijver, presentator en journalist Milouska Meulens is natuurlijk geen onbekende voor het grote publiek. Ze werkte voor Zembla en het Jeugdjournaal, zat bij Kinderen voor Kinderen en presenteerde Vroege Vogels. De meesten kennen haar wellicht ook nog van haar deelname aan Wie is de mol? De jongste jaren maakte ze furore met fel gesmaakte kinderboeken. Met Moederland brengt ze nu haar eerste roman uit. Dit debuut is een sterk autobiografisch verhaal over de zoektocht naar de roots en naar houvast. Al van bij het begin vraagt de auteur zich af waar ze nu eigenlijk vandaan komt, uit welk West-Afrikaans land stammen haar voorouders? Zelf heeft ze het moeilijk om vaste grond onder de voeten te vinden. Ze staat met één been in het Caraïbisch gebied en één been in Nederland. Haar wieg stond in Curaçao, maar op vijfjarige leeftijd verkaste de familie naar Nederland. Wat volgt is een heen en weer tussen beide landen. Meulens brengt het relaas van een problematische jeugd. Ze beschrijft de moeilijke relatie tussen haar ouders die, mede door het drankprobleem van haar vader, bijna leidt tot de dood van haar moeder. Een woede-uitbarsting  van vader zorgt ervoor dat zijn vrouw in een coma belandt, een been verliest en lang moet revalideren. De kinderen worden ondertussen opgevangen in pleeggezinnen en tehuizen. De kinderen Meulens moeten lijdzaam toezien hoe ze heen en weer worden geslingerd in het onstabiele gezin met een vader die nu eens enkele maanden verdwijnt naar Curaçao, dan het gezin weer ophaalt of bij hen komt wonen, of ervoor zorgt dat de kinderen weer eens geplaatst worden.

Milouska Meulens lijkt gedurende haar hele leven sterk stand te hebben gehouden, maar als haar vader sterft, haar tweede huwelijk strandt en ze ook nog eens haar job verliest, belandt ze in een zware depressie. Ze kan zelfs niet meer voor haar kinderen zorgen en zoekt hulp bij haar moeder. Deze neemt haar op en verzorgt haar zonder te oordelen. Moederland is het verhaal van hoe de auteur omgaat met haar depressie en ondertussen samen met haar moeder terugkeert naar het verleden, op zoek naar houvast. De verschillen tussen Milouska en haar moeder zijn groot, maar ze vertrouwen op elkaar. Uiteindelijk zal Milouska zich laten opnemen en haar depressie te boven komen. Daarna ziet de moeder haar taak volbracht en vertrekt ze voorgoed naar Curaçao.

Moederland is de rauwe, maar waarachtige vertelling van Milouska’s jeugd en haar eeuwige zoektocht naar haar oorsprong. Haarfijn fileert ze haar verleden en gaat niets uit de weg. Haar boek lijkt een soort therapeutisch schrijven om na al die jaren eindelijk rust te vinden. Daarin krijgt ze ontzettend veel hulp van haar moeder, zonder dat die zich opdringt. De titel Moederland laat zich dus zeker dubbel verklaren. Enerzijds is er de struggle met haar afkomst: ben ik nu Nederlander of Curaçaoënaar? Anderzijds is het een thuiskomen bij haar moeder, waar ze rust vindt. De fijne schrijfstijl, waarin ze zeer respectvol en liefdevol over haar familie schrijft, hoe zwaar alles haar ook viel, maakt van Moederland een authentiek portret van een getormenteerde familie en haar geschiedenis. Ondanks alle tegenslag spreekt uit het boek ook een hoop en vertrouwen in de toekomst, veel dankbaarheid en geloof in het goede van de mens. Een mooi debuut om te koesteren.

Recensie: Moederland – Milouska Meulens

Moederland

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In prachtige, wervelende taal brengt Milouska Meulens verschillende culturen en tijden, Nederland en Curaçao, tot leven en legt ze trefzeker maar subtiel steeds de vinger op de zere plek

  Wanneer op Hemelvaartsdag 2017 haar vader overlijdt, belandt Milouska Meulens in een depressie. De daar­opvolgende jaren strandt haar tweede huwelijk en raakt ze haar baan kwijt. Als ook nog de pandemie toeslaat, besluit ze haar kinderen bij hun vader te laten en naar haar moeder te gaan. Ze kan niet meer.

  Bij haar moeder mag ze schuilen, zonder schaamte voor het Grote Falen. Haar moeder, die een onbarmhartig verleden meetorst. Haar moeder, van wie ze leerde om zich groot te houden. ‘Laat ze nooit je pijn zien, Uka,’ zei ze altijd, ‘dan kunnen ze niet van je winnen.’ Haar moeder, die gebleven was toen haar vader het gezin in de steek liet en terugging naar Curaçao. Haar moeder, die voor het eerst echt in staat is om voor haar kind te zorgen.

  In negen maanden kruipt Meulens uit het donker naar het licht. Haar moeder en zij praten voor het eerst over de depressie die ze beiden kennen, over hun afkomst, over opgroeien zonder vader, over religie, over wie ze allebei zijn, en wie ze voor elkaar zijn en waren. Ze legt de puzzelstukjes van het verleden bij elkaar en leert beetje bij beetje haar eigen familiegeschiedenis kennen – ook de periodes die onder het tapijt zijn geschoven.

  Moederland is de zoektocht van een vrouw die alles kwijt is en die in de donkerste periode van haar leven wil weten wie ze echt is en waar ze thuis is: vaderland of moederland? Die vragen kan Meulens alleen beantwoorden als ze weet waar ze vandaan komt, waar haar moeder en vader vandaan komen, als ze stopt met vluchten, eindelijk de façade afbreekt en de schaamte trotseert. Met de antwoorden die ze vindt, begint het herstel.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Verborgen verlangen

 • TiS Lifestyle

 • Taart - Meneer Zee

Zoek in artikelen