• onze waardering

Patisserie Coucou – Enzo Pérès-Labourdette RECENSIE

Recensie Patisserie Coucou – Enzo Pérès-Labourdette

Enzo Pérès-Labourdette kennen we als de sympathieke bakker en latere winnaar uit seizoen 2022 van ‘Heel Holland bakt’. Daar liet hij al zien dat het heel goed mogelijk is om vegan te bakken. Het eigen kookboek Heel Holland bakt vegan was dan ook een logisch gevolg. Zeker wanneer je weet dat Enzo Pérès-Labourdette al kinderboekenauteur en illustrator was. Zijn eerste kookboek werd al heel snel gevolgd door een tweede boek Patisserie Coucou. Dit boek is vooral een ode aan zijn oma’s, Mamie Edith en Mami Raymonde en zijn overgrootmoeder grandma Maisie. De recepten zou hij zeker aan hen hebben toegestuurd, als ze nog konden bakken.

Enzo blijkt ook een begenadigd verteller. De inleiding en de uitgebreide beschrijving van vele ingrediënten lezen vlot weg. Bovendien is ieder recept voorzien van een anekdote. Door het hele boek heen zijn naast de smakelijke  foto’s van Saskia van Osnabrugge,  illustraties van Enzo zelf te vinden. De ingrediëntenlijst bevat, naast de usual suspects als suiker, vanille en amandel ook typische vegan producten zoals tofu, aquafaba, agaragar en plantaardige melk. Het boek is opgedeeld in 8 verschillende hoofdstukken. Van patisserie tot zoetbrood en drankjes. Er is één hoofdstuk over hartige baksels.

Nu weet ik van mezelf dat ik geen groots bakker ben. Koken is meer mijn ding, maar zo nu en dan probeer ik het toch. Eigenlijk altijd teleurgesteld in het resultaat omdat mijn resultaten niet eens in de buurt komen van de prachtige creaties op de foto’s of op televisie. Zo leken ook mijn Crumpets, waarschijnlijk één van de eenvoudigste recepten uit Patisserie Coucou, niet helemaal op het plaatje waar ze echt veel luchtiger waren dan mijn baksels. De smaak was prima, al zouden ze lekkerder zijn wanneer ze inderdaad wat luchtiger waren geworden. Enzo at ze met Marmite, maar zoals hij zelf al aangaf zijn er niet veel mensen die dat lekker vinden. Daarom at ik ze zelf met poedersuiker en suikerstroop.

Ook maakte ik een cocktail met de zelfgemaakte Verfrissende muntsiroop. Die was erg lekker, al was de mijne donker geworden. Waarschijnlijk dor het gebruik van rietsuiker in plaats van kristalsuiker. De smaak was er niet minder om, al vergde het recept voor de siroop wel wat aandacht, want ondanks dat het weinig ingrediënten bevat was de hoeveelheid munt niet helemaal duidelijk. Ik had Google nodig om de juiste verhouding te vinden.

De recepten in Patisserie Coucou hebben een wisselende moeilijkheidsgraad. Dat blijkt uit de ingrediëntenlijst én uit de hoeveelheid tekst die nodig is om sommige recepten te beschrijven. Sommige hebben maar liefst drie pagina’s tekst nodig.Natuurlijk zijn er baksels die sowieso al vegan zijn, zoals Faux-fruit-assortiment. Andere zijn wat moeilijker te maken als vegan broodje. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een croissant die normaal vooral bestaat uit melk en boter. Enzo noemt het een simpele croissant, maar eerlijk is eerlijk het is toch best moeilijk voor een niet-bakker.

Patisserie Coucou is net als andere bakboeken, maar dan vegan. Vind je bakken leuk én ben je vegan, dan zou ik zeker overwegen dit boek aan te schaffen.

Recensie Patisserie Coucou – Enzo Pérès-Labourdette

Patisserie Coucou

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Coucou mes chéris!’ riep Enzo’s Franse oma altijd als ze aan kwamen rijden onder de kersenbomen bij haar thuis. Zijn zomers als kind in Zuid-Frankrijk bracht hij met name door aan de koele houten tafel in de keuken. Hij tekende en zijn oma kookte en bakte. Terwijl ze mantecaos rolde, vertelde ze hoe zij de koekjes met zonnebloemolie en kaneel maakte, maar dat toen zij ze leerde maken als kind in Algerije, haar moeder reuzel en oranjebloesem gebruikte. ‘Mensen zoals wij, die meerdere landen hun thuis noemen, passen hun recepten aan. Traditie is voor koppige Italianen!’ zei ze dan ondeugend.

  Patisserie Coucou bevat de recepten die Enzo naar zijn oma’s had gestuurd als ze nu nog konden bakken. ‘Aangepaste recepten’, zoals zijn Franse oma dat noemde, geïnspireerd op zijn Mamie Edith, Mamie Raymonde en Grandma Maisie. Verwacht bloemige Arabische aroma’s, kleurrijke Indiase specerijen, Franse patisseriekennis en Brits comfortfood, allemaal in een eigentijds vegan jasje. De recepten worden begeleid door korte anekdotes, herinneringen en illustraties. Zo is het net alsof u vroeger naast Enzo en zijn oma aan de koele houten keukentafel in Zuid-Frankrijk zat.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • Het water vangen - Lies Gallez

 • Recensie: De Verleidsters

 • Nu ik je zie - Merlijn Kamerling

Zoek in artikelen