• onze waardering

Toen waren er vier - Carla Kovach RECENSIE

Recensie: Toen waren er vier - Carla Kovach

De hormonen gieren door de lichamen van een aantal tieners dat met drank, drugs en seks de hang naar volwassenheid de vrije loop laat. Tot ongenoegen van buurtbewoners. Die zijn aan de beurt als een meisje uit de groep wordt vermoord. Het lijkt allemaal niet zo moeilijk met een verdachte die een verleden heeft als voyeur. Maar ook de eigenaar van een naburige campingwinkel krijgt de politie op bezoek. En dat geldt voor meer en meer.Er valt nog een tweede slachtoffer en pas na drie doden en een zwaargewonde volgt de ontknoping in deze superspannende thriller.

De negende alweer die Carla Kovach schreef in een reeks met inspecteur Gina Harte in de hoofdrol. In dit verhaal vestigt ze de aandacht op een groep adolescentenvoor wie niets te gek is in hun zoentocht naar avontuur. Toen waren er vier brengt het beste in de creativiteit van Kovach naar boven.

Het wemelt van de verdachten. En iedere keer als je garantie durft af te geven dat je de dader in de kuif hebt gepakt krijgt het plot een andere wending en sta je voor schut met je speurzin.

Harte krijgt het van twee kanten voor de kiezen. Ze heeft vrees voor de gevolgen van de dood van haar gewelddadige echtgenoot die niet vrijwillig van de trap is gevallen. En met dat gegeven in haar hoofd moet ze een team aansturen in de jacht naar de dader van de moord op tieners. Steeds zijn er verontrustende apps die het leven van betrokkenen tot een hel maken. Dat geldt in de eerste plaats voor de inspecteur die het zakelijk en privé voor de kiezen krijgt.

De uitgestoken vingers gaan naar vele richtingen. Ondertussen dringt bij de vriendengroep het besef door dat het gebruik van rohypnol niet de verstandigste beslissing was. Een van de meisjes werd ermee gedegradeerd tot een lustobject en een schreeuw om eerwraak.

De lezer moet veel van zijn/haar veronderstellingen en zekerheden prijs geven. In Toen waren er vier construeert de auteur meesterlijke alibi’s. Maar dat is koren op de molen van de media die de politie onvermogen aanwrijven. De dader camoufleert zich met list en bedrog.

Komt deze uit de buurt, is de diep weggezonken gluurder de man in kwestie of speelt Kovach de troefkaart van één van de jongeren zelf uit, of was het misschien één van de twee die er een week eerder de brui aan hadden gegeven?

Een goed lopend verhaal, waarin je moeiteloos wordt meegezogen, een opeenstapeling van aansprekende ontwikkelingen. Geschreven met veel vaart en een enorme scheppingskracht en een groot inlevingsvermogen van de Engelse schrijfster die zich met de Harte-serie opwerpt tot de koningin van de spanningsboog.

Recensie: Toen waren er vier - Carla Kovach

Toen waren er vier

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vijf tieners bereiden zich voor op een nacht kamperen in het bos vlak buiten hun kleine stadje. Lachend en bepakt met tenten en slaapzakken banen ze zich een weg richting de donkerste delen van het woud, ver weg van nieuwsgierige ogen. Maar wanneer de volgende dag de zon opkomt, zijn er nog maar vier vrienden over.

  Leahs vrienden zijn er kapot van en zweren dat ze niks vreemd hebben gezien of gehoord. Haar beste vriendin kan nauwelijks door haar tranen heen praten wanneer ze de gebeurtenissen van die nacht omschrijft – dansen, marshmallows roosteren, bier drinken bij het kampvuur… Maar is dit echte rouw, of verbergt ze iets? En wat is er met Naomi gebeurd tijdens dat ene uur waarover niemand iets kan vertellen? Welk verontrustend verleden schuilt achter de perfecte manieren van de jongen die de kampeertrip organiseerde en wie is bereid te liegen, en meer, om zijn geheimen te bewaren?

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • Zolang ze slaapt

 • Tradities

 • Recensie: Het Marktplaatsmeisje

Zoek in artikelen