• onze waardering

Liefs van een leugenaar – Lotte Petersen RECENSIE

Recensie: Liefs van een leugenaar – Lotte Petersen

Stel je voor: je wil heel graag je leven beteren, maar toch zit je zo in je web van leugens dat er telkens weer een nieuwe leugen uit je mond rolt. Hoe zorg je er dan voor dat je niet door de mand valt bij de man van je dromen? Deze vraag staat eigenlijk centraal in de zeer prettig leesbare nieuwe roman van Lotte Petersen, Liefs van een leugenaar. Dit boek verscheen bij uitgeverij HarperCollins en is de vierde roman van de auteur.

Emmy heeft een doel en voor dat doel verhuist ze graag naar Parijs. Etienne, dat is haar doel. De jongen op wie ze jaren geleden tijdens de laatste vakantie met haar ouders in Frankrijk heeft leren kennen. Ze is ervan overtuigd dat hij haar het geluk zal brengen. Maar… Om de liefde te vinden moet ze wel wat doen. Langzaam vouwt zich een web van leugens om haar heen en wordt ze steeds zenuwachtiger in het bijzijn van Etienne.

Het is logisch dat Emmy steeds nerveuzer wordt als ze bij Etienne in de buurt is. Stel je voor, je leven hangt vast aan leugentjes, wat als je er een keer een vergeet? Het is dan ook verfrissend dat Emmy niet bij iedereen verhaaltjes ophangt die niet kloppen. Als lezer kun je dan ook meer begrip opbrengen voor de eerlijke Emmy dan de leugenachtige Emmy.

Hoe graag ik ook had geweld dat ik Minoes of Otje was, met katten praten lukt nog steeds niet.

Toch is Emmy een prettig personage. Het is even wennen aan haar, ze lijkt écht alles uitgedacht te hebben. Terwijl ze met stadsgids en culinair liefhebber Gijs door de straten van Parijs slentert denkt ze haar plan uit. De tour die je als lezer onbewust door Parijs krijgt is fijn. Petersen neemt je echt even mee naar de mooie plekjes in Parijs – maar ook de minder mooie, zoals de naar plas stinkende metrostations – en laat je kennismaken met leuke restaurantjes. Als je graag naar Parijs gaat, is het bijna een must ze op te schrijven zodat je ze zelf kunt bezoeken.

Waar Emmy bij Etienne moeilijk zichzelf lijkt te zijn, gaat ze in haar contact met Gijs helemaal los. Zo drinken ze cocktails, waarna Emmy door de alcohol die ze drinkt steeds loslippiger wordt en laat ze de lezer hard lachen om een impulsieve actie in een volle en dure bistro. Emmy komt op deze momenten echt tot leven en dat is een toegevoegde waarde voor het verhaal.

Met een camera kun je een moment vastleggen voor de eeuwigheid, zodat je het altijd terug kon halen, maar ik wilde dat er een manier was om een moment te wissen.

Die toegevoegde waarde merk je pas echt wanneer langzaam duidelijk wordt waarom Emmy is wie ze is. Wanneer uitkomt waarom ze eigenlijk steeds liegt. Wat het verhaal erachter is. Een verhaal dat eigenlijk hartverscheurend is en bij mening lezer een traantje zal ontlokken. Petersen heeft deze plottwist op een erg goede manier in het verhaal verwerkt, waardoor eigenlijk alles wat Emmy gedaan heeft direct weer wordt vergeven.

Of het Emmy lukt om haar forever after met Etienne te beleven ontdek je alleen maar door het verhaal te lezen. Petersen verwerkt nog een plottwist in het verhaal, die wanneer je terugdenkt aan dingen die eerder gebeurden niet eens ze vreemd is. Liefs van een leugenaar is een heerlijke feelgood, die je meeneemt naar romantisch Parijs en die je meerdere keren verrast door opvallende twists. Een heerlijk boek om te lezen in, uiteraard, la ville d’amour (of gewoon thuis op de bank of aan het zwembad).

Recensie: Liefs van een leugenaar – Lotte Petersen

Liefs van een leugenaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Geweldige feelgood van Nederlandse topauteur Lotte Petersen.

  Emmy Blom is geen slechte persoon, ze heeft alleen de hardnekkige gewoonte om veel te liegen. Wanneer haar leven voor de zoveelste keer niet loopt zoals ze wil, denkt ze terug aan het laatste moment dat ze écht gelukkig was: die ene magische zomer in Frankrijk toen ze voor het eerst verliefd werd.

  In een opwelling besluit Emmy naar Parijs af te reizen, om daar ‘per ongeluk’ haar jeugdliefde Etienne tegen het lijf te lopen. Met behulp van de vrolijke Gijs, die citytours geeft in de stad, komt ze hem al snel op het spoor. Etienne blijkt nog net zo knap en mysterieus als al die jaren geleden, en bovendien is hij ook dolblij om Emmy weer te zien. Maar terwijl Emmy haar web van leugens weeft en Gijs en zij steeds dichter naar elkaar toe groeien, vraagt ze zich af of Etienne wel de ware is.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Paradijsvogel

 • Verdwenen - Ingrid Oonincx

 • Wie schrijft die blijft - Tamara Haagmans

Zoek in artikelen