• onze waardering

Twee onder een dak - Olga van der Meer RECENSIE

Recensie: Twee onder een dak - Olga van der Meer

Nadat haar relatie is uitgegaan woont Bianca een jaar bij haar broer Wouter, schoonzus Rebecca en zestienjarige nichtje Ilse. Als ze genoeg gespaard heeft verhuist ze naar een appartementencomplex. Daar ontmoet de de knappe Raoul, een loodgieter die een boiler bij haar installeert en helpt met klussen. Onder invloed van Ilse nodigt ze haar buren uit voor een kennismakingskoffie. Daar maakt ze kennis met Claudette, de roddeltante, Elizabeth een eenzame oudere dame, Patrick een wat teruggetrokken jongeman en nog wat stellen waaronder grijze muis Anja die zichzelf volledig is kwijtgeraakt door haar man Johan. Al snel draait Bianca's leven voornamelijk om Raoul en haar buren. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks wat haar hele leven op zijn kop zet. Op wie kan ze in deze moeilijke tijd rekenen?

Op de achterkant van Twee onder een dak staat: Olga van der Meer schrijft familieromans die rechtstreeks uit het leven gegrepen lijken te zijn. Inderdaad vanaf de eerste pagina heb je het gevoel dat het over jou, een familielid, vriend of buur gaat. En dit wordt versterkt doordat het boek zich in Nederland in een doodgewone straat afspeelt met zo op het oog doorsnee mensen. De gebeurtenissen en emoties van de personages zijn heel herkenbaar. Je weet door iets dat je zelf hebt meegemaakt hoe het voelt of je kunt je door de beschrijvingen heel goed voorstellen hoe het voelt. Tevens vraag je je af wat jij in zo'n situatie zou doen. Zou je helpen? Weglopen? Heb je je oordeel al klaar of geef je iedereen een kans? Ook als deze een fout heeft gemaakt of iets niet heel handig heeft aangepakt?

Het is fijn dat de personages in Twee onder een dak allemaal verschillend zijn en met actuele thema's worstelen. Verlies, rouw, eenzaamheid, kwetsbaarheid en angst komen voorbij. Maar uit deze negatieve gebeurtenissen komt ook iets moois. Omkijken naar elkaar, liefde, vriendschap en verbintenis. Dit komt allemaal middels een andere manier tot uiting. De een in de vorm van eten klaarmaken, de ander door mee te gaan naar het ziekenhuis, een luisterend oor bieden of boodschappen doen. Zo laat Olga van der Meer zien dat er vele vormen van hulp zijn en dat de een niet per se beter is dan de ander. Je kunt vragen waar iemand behoefte aan heeft, stil zijn en luisteren of iets praktisch doen waar de ander niet aan toekomt omdat hij of zij te ontdaan is.

Twee onder een dak is een fijne roman voor lekker tussendoor. Het boek is niet heel dik en de hoofdstukken precies lang genoeg om tussendoor op te pakken voor een ontspannen moment. Het leest heel makkelijk en vanwege de herkenbaarheid en het feit dat het gebaseerd is op het echte leven hoef je niet veel moeite te doen om je een voorstelling te maken van zowel de hoofdpersonen als de omgeving. Stel jezelf nadat je het boek uit hebt wat vragen zoals wat jij in zo'n geval zou doen. Hoe kun je je buren helpen? Of je familie of vrienden?

Recensie: Twee onder een dak - Olga van der Meer

Twee onder een dak

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bianca is dolblij met haar nieuwe appartement en leuke vriend. Maar het leven loopt niet altijd zoals verwacht. 'Twee onder een dak' is een aangrijpende roman van Olga van der Meer.

  Na een jaar noodgedwongen bij haar broer, schoonzus en zeventienjarige nichtje Ilse ingewoond te hebben, kan Bianca haar geluk niet op: ze heeft een appartement gekocht! Voortvarend gaat ze aan de slag met haar nieuwe huis, met hulp van de knappe loodgieter Raoul, die haar hart al snel weet te veroveren. Het duurt niet lang voordat Bianca in contact komt met haar buren: ze ontmoet de goedlachse Claudette, maar ook Johan, die geen oog lijkt te hebben voor zijn vrouw. Voor ze het weet wordt Bianca meegesleept in de levens van haar buren. Maar dan slaat het noodlot toe en kan Bianca alle hulp gebruiken… Kan zij op haar buren en op Raoul rekenen, juist nu ze hun steun zo nodig heeft?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • De wens & de vaders

 • Verleiding

 • 17 sappige details die je nog niet wist over The Devil Wears Prada

Zoek in artikelen