• onze waardering

De scheepsdochter - Anne Jacobs RECENSIE

Recensie: De scheepsdochter - Anne Jacobs

Anne Jacobs is een gerenommeerde Duitse schrijfster, bekend om haar meeslepende historische romans. Met bestsellerseries zoals Het weesmeisje, Het landhuis en De savanne heeft ze een grote schare lezers aan zich weten te binden. Met De scheepsdochter voegt ze opnieuw een intrigerend verhaal toe aan haar oeuvre.

De scheepsdochter neemt ons mee naar het Danzig van 1860, waar de familie Berend het centrale thema vormt. Johanna Berend, dochter van een gegoede koopmansfamilie, keert na een gebroken affaire terug naar haar ouderlijk huis, in de hoop op troost en steun van haar familie. Maar haar thuiskomst brengt niet de verwachte warmte, want ze ontdekt dat haar geliefde vader is overleden. Haar oudere broer Theodor heeft nu de touwtjes in handen en leidt zowel het gezin als het familiebedrijf met ijzeren hand. Ondertussen worstelt zijn vrouw Luise met de onvervulde wens om een opvolger te krijgen. De jongere broer, Ernst, heeft lak aan zijn rechtenstudie en verlangt naar een ander leven, wat leidt tot conflicten met zijn broer en verdere complicaties.

In elk hoofdstuk van het boek staat een ander lid van de familie Berend centraal, waardoor we een diepgaand inzicht krijgen in hun individuele drijfveren en conflicten. Johanna Berend is een krachtige en vastberaden vrouw die haar eigen pad kiest, ondanks de tegenstand van haar familie en de maatschappij. Haar innerlijke strijd en conflicten met haar broer Theodor, die vasthoudt aan traditionele normen en waarden, en Bertholds zoon Pawel, die haar onafhankelijkheid bedreigt, zorgen voor spanning en dynamiek in het verhaal. Johanna's vastberadenheid en doorzettingsvermogen blijven de lezer boeien terwijl ze navigeert door de uitdagende omstandigheden van haar tijd en haar persoonlijke zoektocht naar vrijheid en zelfverwezenlijking. Haar karakterontwikkeling en groei gedurende het verhaal maken haar tot een intrigerende en inspirerende hoofdpersoon die lezers van alle leeftijden zal aanspreken. Naast Johanna zijn ook Theodor, Luise, Ernst en Danuta prominente figuren die elk op hun eigen manier bijdragen aan het complexe web van familiedynamiek en sociale verhoudingen.

De scheepsdochter verkent thema's als familiedynamiek, sociale klassenverschillen, genderrollen en de strijd voor zelfverwezenlijking. Het boek werpt ook een kritische blik op de ongelijkheid en machtsstructuren binnen de 19e-eeuwse samenleving. De titel De scheepsdochter blijft intrigerend, omdat na het lezen van het boek de vraag blijft hangen wie nu eigenlijk de echte "scheepsdochter" is. Is het Johanna Berend, of leren we deze persoon pas kennen in de verdere delen van de serie?

Anne Jacobs hanteert een levendige en meeslepende schrijfstijl, waardoor de lezer moeiteloos wordt meegevoerd naar het historische Danzig. Haar personages zijn authentiek en complex, en de dialogen zijn scherp en geloofwaardig. De beschrijvingen van de setting en de historische achtergrond zijn gedetailleerd en sfeervol.

De scheepsdochter is een meeslepende historische roman die de lezer meeneemt op een boeiende reis naar het 19e-eeuwse Danzig. Anne Jacobs weet op indrukwekkende wijze de complexiteit van familiebanden, sociale verhoudingen en persoonlijke strijd te vangen in dit intrigerende verhaal. Hoewel ik eerst dacht dat het boek een standalone was, werd ik teleurgesteld door het open einde en had ik nog tal van vragen over de gebeurtenissen. Echter, het blijkt dat De scheepsdochter slechts deel 1 is van een serie, maar het kan ook als standalone worden gelezen. Dit wetende, kijk ik uit naar de verdere ontwikkelingen in het verhaal en de onthulling van wie de echte "scheepsdochter" is.

Recensie: De scheepsdochter - Anne Jacobs

De scheepsdochter 1 - De scheepsdochter

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In De scheepsdochter van Anne Jacobs probeert de vrijgevochten Johanna in het Danzig van de negentiende eeuw haar leven in te vullen zoals zij dat wil. Voor de fans van Simone van der Vlugt.
   

  Het verhaal van De scheepsdochter van Anne Jacobs, bekend van o.a. de bestsellerseries Het weesmeisje, Het landhuis en De savanne, begint in Danzig, 1860. Johanna Berend staat treurig voor haar imposante ouderlijk huis. Nadat haar affaire met een pianist is stukgelopen wil ze niets liever dan terug naar haar familie. Maar tot haar grote schrik hoort ze dat haar geliefde vader is overleden. Haar broer Theo is nu het hoofd van het gezin en zijn vrijgevochten zus is een doorn in zijn oog. Johanna laat het er niet bij zitten en is vastbesloten een manier te vinden om haar leven in te richten zoals zíj het wil…

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Deze 7 kledingstoffen kun je beter vermijden in de zomer

 • Dit is de 'Ghostbusters: Afterlife' trailer

 • Een fellere zon - Han van der Vegt

Zoek in artikelen