• onze waardering

Afscheid voor even - Ellie Dean RECENSIE

Recensie: Afscheid voor even - Ellie Dean

Afscheid voor even is het achtste deel in de serie Een veilige haven, over het leven in het dorpje Cliffehaven in de Tweede Wereldoorlog. Het blijft mooi om te merken dat de gastvrijheid van hoofdpersonage Peggy Reilly telkens weer een glimlach op je gezicht weet te brengen tijdens het lezen.

Wanneer op een avond Mary's bestaan op zijn kop wordt gezet door het uitzwaaien van haar geliefde naar het front én het afbranden van haar ouderlijk huis, moet ze haar leven opnieuw inrichten. Haar ouders zijn omgekomen bij de brand en het enige dat bewaard is gebleven zijn de dagboeken van haar vader. Ze ontdekt daarin iets over haar verleden en dat brengt haar ertoe om naar Cliffehaven af te reizen.

Daar aangekomen brengen ze haar onder bij de zus van Peggy Reilly en al snel wordt ze bevriend met Peggy. Met haar hulp ontdekt Mary meer over haar verleden, maar dat zijn niet allemaal positieve dingen...

Afscheid voor even is een korter verhaal dan we van Ellie Dean gewend zijn en het verhaal van Mary lijkt dan ook niet ten einde als je bij de laatste bladzijde van het boek bent gekomen. Dat brengt je als lezer een beetje van slag, want dat was bij de vorige verhalen uit de serie niet zo. Daar werd het verhaal van het jonge vrouwelijke hoofdpersonage altijd netjes afgesloten, waardoor je bij een volgend boek in de serie met een blanco pagina aan iets nieuw kon beginnen.

Mary is op zichzelf een vrij 'saai' hoofdpersonage. Dean weet weinig sprankeling in het meisje te brengen waardoor je als lezer niet echt helemaal met haar verbonden raakt. Ze is lief en begripvol, en alhoewel dat goed aansluit bij hoe ze is opgevoed, geeft het weinig uitdaging. Meer dan bij de andere delen van Een veilige haven, krijg je hier het idee dat iedereen 'perfect' is, en dat werkt voor het geheel niet altijd positief.

De schrijfstijl is moeiteloos en eenvoudig genoeg om het boek in een zucht uit te lezen. De stijl is goed aangepast op het lezerspubliek en houdt de tijdsgeest levend. Er komen wat herhalingen terug vanuit de andere boeken, maar dat zorgt er voor dat dit deel weer makkelijk als standalone kan gelezen worden.

De terugkerende personages krijgen in Afscheid voor even weer een extra laagje erbij en dat is in dit geval toch echt de hoofdreden om dit deel van de serie te lezen. Zij houden dit boek drijvende en met name de verhaallijn rond Rosie en Ron. Het 'nieuwe' verhaal mist wat pit en blijft heel erg in het voorspelbare hangen. Dat maakt dit achtste deel van de serie Een veilige haven zeker niet het beste. Voor lezers die willen kennismaken met de serie is dit dat ook niet hét boek om mee te starten en voor de trouwe lezers is het het best om dit als een intermezzo te zien. 

Recensie: Afscheid voor even - Ellie Dean

Afscheid voor even

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Deel 8 in de serie Een veilige haven. Engeland, 1942. Als Mary’s ouders omkomen bij een bombardement, ontdekt ze in haar vaders dagboek een groot geheim. Ze reist naar Cliffehaven voor antwoorden...

  Engeland, 1942. Te midden van de oorlog viert Mary Jones haar achttiende verjaardag. Maar wat een gelukkig moment had moeten zijn, wordt een tragedie: eerst moet ze haar geliefde Jack uitzwaaien, die naar het front wordt gestuurd, en vervolgens wordt haar ouderlijk huis gebombardeerd.

  In de geblakerde resten van wat eens haar thuis was, vindt Mary een schokkend geheim in het dagboek van haar vader. Ze pakt de trein naar Cliffehaven, op zoek naar antwoorden. Met de hulp van Peggy Reilly en haar familie ontdekt ze echter meer dan ze had willen weten…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: The Right Kind of Wrong (DVD)

 • Mijn maat is vol

 • Recensie: Gouden kip

Zoek in artikelen