• onze waardering

De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef RECENSIE

Recensie: De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

De kinderen de deur uit. Hoera?

De mooiste tijd van je leven is het meest recente boek van Esther Verhoef (1968). Esther Verhoef is een van de succesvolste Nederlandse schrijfsters en vooral bekend vanwege haar spannende (psychologische) thrillers. Voordat zij thrillers begon te schrijven (in 2003 Onrust, in 2006 Rendez-vous), publiceerde zij informatieve boeken over huisdieren.

Op de frontcover van De mooiste tijd van je leven staat naast de titel 'Het leukste boek voor emptynesters'. Daar is niets aan gelogen.

Esther Verhoef is vijfenvijftig en het is stil geworden in huis. Zij en Berry zijn weer alleen met hun honden. De kinderen zijn het huis uit. Esther en haar partner zijn niet van plan om thuis af te wachten of en wanneer de kinderen thuiskomen. Geen geraniums voor hen. Nee, ze gaan doen waar ze zin in hebben.

En dat is ongeveer waar dit boek over gaat. Dat je deze 'tussentijd', de tijd waarin de kinderen het huis uit zijn en je nog jong en fit genoeg bent om eropuit te trekken, goed moet besteden, dat het vooral een heel leuke tijd kan zijn. Verhoef laat via allerlei verhalen zien hoe zij samen met Berry aan deze nieuwe levensfase invulling geeft.

Het is niet perse nodig zelf een leeg nest te hebben om te kunnen genieten van dit boek. De hachelijke of mooie avonturen met de camper zullen iedereen aanspreken. Evenals de 'weetjes' die als aanvulling bij sommige verhalen staan en op een uitgescheurd notitieblaadje geschreven lijken te zijn. Of een geschiedenislesje waar in gewoon handschrift bij geschreven staat dat je het gerust mag overslaan als je er geen zin in hebt.

Speciaal voor hen van wie de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten, geeft de schrijfster wat lijstjes (die herkenbaar zijn). Een lijstje van veertien dingen die je beter kunt laten, zoals "de kinderen steeds vragen waar ze uithangen", "de kinderen verwijten dat ze zo weinig thuiskomen". Een lijstje van twaalf dingen die aangeraden worden, o.a. "zoek nieuwe hobby's", "geef je sociale leven een boost" en "geniet". En vooral niet te vergeten het lijstje van voordelen als de kinderen de deur uit zijn, zoals geen bergen wasgoed meer hebben, of "luidruchtig seks hebben" en "lekker goedkoop op vakantie buiten de schoolvakanties!"

De stijl en het woordgebruik van Verhoef zijn zoals we van haar gewend zijn, vlot en toegankelijk, alsof schrijven haar net zo gemakkelijk af gaat als adem halen. De vrij korte en vaak amusante verhalen, de prettige bladspiegel, de afwisseling in typografie (appjes al dan niet doorgestreept, tekeningetjes, smileys en nog meer) zorgen ervoor dat De mooiste tijd van je leven een ideaal boek is om zomaar tussendoor te lezen. Als je zin hebt in iets luchtigs, op het strand, in bed, in de camper of caravan, of waar dan ook, lees dan De mooiste tijd van je leven van Esther Verhoef en geniet gewoon!

Recensie: De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

De mooiste tijd van je leven

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als de kinderen het huis uit gaan breekt er een nieuwe fase aan. Herkenning en inspiratie voor emptynesters.
   

  Vol levenslust trekt Esther Verhoef er in De mooiste tijd van je leven op uit.

  De kinderen zijn uitgevlogen, haar agenda is leger en het is nog te vroeg voor de geraniums. Eindelijk kan ze doen waar ze zin in heeft.

  Met humor, aanstekelijk plezier en de nodige zelfspot treedt Esther samen met haar man Berry en de surrogaatkinderen en honden deze nieuwe levensfase tegemoet. Ze genieten volop, maar vragen zich soms af hoeveel avontuur een mens met vaste gewoontes (en behoefte aan comfort) eigenlijk aankan. Er is ook tijd voor reflectie: hoe betrokken moet je zijn bij het leven van je volwassen kinderen? Wat moet je loslaten? En hoe doe je dat?

  Kortom: hoe maak je van deze nieuwe fase de mooiste tijd van je leven?

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Hoe wij verdwenen

 • Genadeloos

 • Boeken top-5: een tikkeltje stout

Zoek in artikelen