• onze waardering

Brigantia - Adrian Goldsworthy RECENSIE

Recensie: Brigantia – Adrian Goldsworthy


Brigantia is het derde deel van de Centurion-serie van de Britse historicus en schrijver Adrian Goldsworthy. De serie gaat over de Romeinse bezetting van Brittannië rond 100 n.Chr.


Centurion Flavius Ferox, een tot Romeins burger gemaakte prins van de Siluren, is zoiets als een Romeinse wetshandhaver, die onder bevel staat van tribuun Crispinus en daarboven staat een prefect, Cerialis. Twee volbloed Romeinen. Ferox heeft een team van wapenbroeders om zich heen, waaronder zijn beste vriend Vindex, die hem helpen zijn taken uit te voeren. Als ze van een missie terugkomen, blijkt in het fort tijdens een feest van Cerialis, een moord te zijn gepleegd. Naar alle waarschijnlijkheid is de moordenaar een vrouw, wat vreemd is, want welke vrouw is sterk genoeg om de man in een latrine te proppen? Het spoor leidt Ferox en zijn team wederom naar de druïde Acco op het eiland Mona. Ook blijkt een vrouwelijke gladiator Claudia Enica, de kleindochter van een van de koningen van de Briganten de grootste stam in Brittannië, een beslissende rol te spelen in het mysterie. Ferox wordt in Acco’s  val gelokt door Sulpicia Lepidina, de vrouw waar Ferox heimelijk verliefd op is en de moeder van zijn zoontje. Het verraad treft Ferox hard en als hij door omstandigheden ook nog gedwongen wordt een schijnhuwelijk aan te gaan met Claudia, bevindt hij zich ineens in het centrum van de macht en moet hij proberen het zoveelste complot tegen de Romeinen en hun medestanders te verijdelen.


Het hoofdthema in de Centurion serie is het feit dat de bezetting van Brittannië nooit echt een succes voor de Romeinen is geweest. Eigenlijk weten we niet zoveel van wat er in die periode gebeurde, maar van de feiten die bekend zijn, maakt Adrian Goldsworthy spannende historische thrillers. Adrian Goldsworthy is een historicus die informatieve geschiedenis boeken schreef, maar hij is goed erin geslaagd fictieve historische thrillers te schrijven. Zijn Vindolanda thrillers over centurion Flavius Feros, zijn een mix van historische feiten en historische fictie. Adian Goldsworthy gebruikt zelfs echt bestaande historische personen in zijn thrillers. De fictieve gebeurtenissen en personages worden her en der aangevuld met feitelijke gebeurtenissen en dit geeft een heel interessant plot aan ieder verhaal.


In Brigantia wordt één ding zeker: er was nooit lang rust en vrede in de gebieden rond Brigantia. Het volk bestaande uit de overwonnen stammen binnen de Romeinse invloedsfeer, maar vooral degenen daarbuiten, kwamen steeds in opstand. Romeinen waren in Brittannië niet die almachtige overwinnaars voor wie iedereen hen hield. Ze maakten dus gebruik van de heersende stamhoofden die zich uiteindelijk min of meer aan de Romeinse kant hadden geschaard, om de gebieden te besturen. De Britse stammen waren dus redelijk autonoom. Tussen deze gebieden had je een aantal Romeinse nederzettingen, waar Romeinen en tot Romeins burger gemaakte locals de Romeinse wetten handhaafden. De echte volbloed Romeinen waren echter in de minderheid. 


Brigantia is niet echt meer op zichzelfstaand te lezen. Je gaat dan heel wat van de achtergronden, die in de vorige delen beschreven zijn, missen. Inmiddels ontwikkelen de bekende terugkerende personages zich steeds verder. Je gaat meer begrijpen van de normen en waarden die er in die gebieden heersten en je begrijpt de verdeeldheid van Ferox. Hij leeft in een wereld waar hij zich moet schikken naar de Romeinen, maar ondertussen trekt zijn Keltische afkomst ook aan hem. En zijn persoonlijke leven wordt ook steeds ingewikkelder. Claudia is op de hoogte van Sulpina en de moeilijke situatie die daaruit voortkomt, maar zij moet ook rekening houden met een veel groter gebeuren. Ferox en zij hebben ze elkaar nodig. Ferox bevindt zich op het eind als echtgenoot van een hoge koningin ineens in een machtige positie, maar ook in een zeer gevaarlijke positie, want nu zal hij een gevaar vormen voor beide kanten.

Met Brigantia werkt Adrian Goldworthy het fascinerende verhaal van Flavius Ferox weer een stuk verder uit. Het krijgt steeds meer diepgang en body. Goldsworthy heeft een heldere, realistische manier van schrijven. Hij weet precies de historische feiten op authentieke door het verhaal heen te weven. De combinatie van historische non-fictie en weetjes, de fantasie en de spannende thriller elementen, maar ook een kijkje in de emoties en het leven van de fictieve Ferox, maken Brigantia zondermeer tot een spannende, pakkende historische thriller, vol actie en emoties. Ik geef Brigantia van Adrian Goldsworthy daarom 5 hartjes.


Judith van der Boon

Recensie: Brigantia – Adrian Goldsworthy.
 

Centurion 3 - Brigantia

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sfeervolle historische fictie voor de lezers van Ken Follett en Bjørn Andreas Bull-Hansen, auteur van de Jomsviking-serie

  100 n. Chr. De strijdlustige centurion Flavius Ferox is gestationeerd aan het front van Britannia. Hij heeft de opdracht de vrede te bewaren tussen de Romeinen en de barbaarse stammen van het noorden. Dan wordt hij door de gouverneur opgeroepen om naar de hoofdstad, Londinium, te komen. Maar vlak voor zijn vertrek wordt er een op brute wijze vermoorde ex-slaafgemaakte gevonden in zijn thuisbasis, het Romeinse fort Vindolanda – en Ferox moet de moordenaar vinden.

  Het spoor leidt hem naar complotten tegen het Romeinse keizerrijk – maar ook naar een oude vijand. Ferox moet op zijn hoede zijn voor ­bandieten, soldaten en gladiatoren die hem proberen te vermoorden, en voor oude vrienden die verraders blijken te zijn. Langzaam maar zeker wordt Ferox naar de oude druïden op het eiland Mona gelokt en raakt hij verzeild in de bittere machtsstrijd onder de Brigantes, de machtige stam uit het noorden.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Film top 6: juli

 • Rauwe dagen

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Zoek in artikelen