• onze waardering

Bewegend beeld - Femke Roobol RECENSIE

Recensie: Bewegend beeld - Femke Roobol

Bewegend beeld zoomt in op roerige zestiger jaren.

Jonge mensen die op hun zoektocht naar hun toekomst vastlopen. De nagenoeg blinde Ida en de onstuimige Marten overkomt het in de jaren zestig van de vorige eeuw die we ons herinneren van de Maagdenhuisbezetting. Voor haar stort de wereld in als haar partner omkomt bij een eenzijdig ongeval met de motor. Haar gezichtsvermogen, dat toch al beperkt is, wordt tot een heel klein beetje gereduceerd. Hij kan niet met zijn veeleisende vader overweg, zakt weg in een avontuurlijk bestaan met inbegrip van drank en drugs. Hun ontmoeting is er één van elkaar afstotende polen. Maar met de aantrekkingskracht van de seksen/liefde weet je maar nooit….

Femke Roobol is gespecialiseerd in historische romans. Ze voert personen op die zo uit de realiteit we3ggerukt lijken. Geloofwaardig, want er ligt een flinke hoeveelheid gedegen onderzoek onder. Vooraf even de opmerking dat het Maagdenhuis pas op bladzijde 192 aan bod komt, maar daarna wel in kort bestek wordt uitgewerkt. Er ligt een stevige brok spanning in verankerd.

Nee, het gaat om de moraliteit die hecht aan deze periode. Het naoorlogse keerpunt van het ouderlijk gezag, de drang naar iets nieuws, ontsnappen aan het krampachtige dat in de traditionele opvoeding ligt opgesloten. De jaren waarin de eigen mening vorm krijgt en de capriolen die ermee gepaard gaan.

Bewegend beeld confronteert met de uitzichtloosheid van een jonge vrouw die in één klap alles verliest wat van waarde is, zich ergert aan goedbedoelde woorden die haar gevoel de zielenpiet te zijn, versterken. Ze komt niet los van het noodlottige ongeval, het is een aanhoudende flashback naar het fatale moment, dag en nacht doemen de beelden op. De enige troost vindt ze in de klassieke muziek, waarin ze excelleert.

Hij gaat flitsend door de dag, niet in de laatste plaats omdat fotografie zijn passie is.

De auteur zet sterke karakters neer. Er zijn flink wat toevalligheden, maar zo werkt dat nu eenmaal. Het schijnbaar ongelijke gevecht tegen een geliefde die is overleden wordt mooi beschreven. Dat geldt ook voor het proces dat de Ida in het verhaal meemaakt. Ze krijgt letterlijk en figuurlijk meer zicht op het leven. Een plot dat je bezig houdt en inzicht geeft in de turbulentie van de tijd met krachtige verhaallijnen in de relatieve sfeer. En wie meer over het Maagdenhuis wil weten die vindt vast moeiteloos de weg.

Recensie: Bewegend beeld - Femke Roobol

Bewegend beeld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Bewegend beeld’ van Femke Roobol is een historische roman die zich afspeelt ten tijde van de Maagdenhuisbezetting.

  Het is 1968 en het borrelt in Amsterdam. Overal maken jongeren zich los van de normen en waarden die hun ouders belangrijk vinden. Fotograaf Marten Hilbrands zet zich ook graag af tegen zijn ouders en verhuist na een uit de hand gelopen ruzie naar de hoofdstad, op zoek naar vrijheid en avontuur.

  Ida is net afgestudeerd als pianiste aan het conservatorium wanneer haar leven een dramatische wending neemt door een auto-ongeluk. Tijdens dit ongeluk verliest ze haar jeugdliefde én haar zicht. Ondanks haar handicap blijft ze pianospelen, maar ze leidt een teruggetrokken bestaan.

  Terwijl Marten zich in een leven vol bedrijvigheid stort, wordt Ida’s wereld juist steeds kleiner. Dan raken hun levens op onverwachte manier met elkaar verweven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Bekijk de eerste beelden van 'To All The Boys: P.S. I Still Love You'

 • Het vervolg van Enchanted komt eraan!

 • Centaur - Chris Polanen

Zoek in artikelen