• onze waardering

Het niet-zo-lieve heersbeestje – Mark Haayema RECENSIE

Recensie: Het niet-zo-lieve-heersbeestje – Mark Haayema

Dacht jij dat lieveheersbeestjes lief en braaf zijn? Ga dan maar snel het kleurrijke prentenboek Het niet-zo-lieve-heersbeestje lezen! Mo, de hoofdpersoon van het boek, weet namelijk dat dat niet zo is! Lees het woord maar eens goed: lieveheersbeestjes willen heersen!

Mo heeft een lieveheersbeestje gevangen en ze noemt hem Thor. Ze voert Thor flink veel groente, waardoor hij goed groeit. Na een paar dagen is hij zo groot geworden, dat hij niet meer in een potje past. Ze vraagt haar vrienden en vriendinnen om ook insecten te laten groeien en dan trekken ze samen ten strijde tegen de grotemensenwereld die tegen insecten is.

Het is heel mooi om te zien hoeveel dingen verstopt zitten in een ogenschijnlijk kort en eenvoudig sprookje in de vorm van een prentenboek. Zo kan het verhaal goed bijdragen aan de liefde voor taal door te spelen met het woord lieveheersbeestje en het verschil tussen ladybugs en ladybirds uit te leggen (spoiler: dat is er niet). Ook leren lezers waarom een spin geen insect is. Ook zit er een, ietwat moralistische, boodschap in het verhaal verstopt, namelijk dat groente eten goed voor je is.

Het niet-zo-lieve-heersbeestje besteedt ook aandacht aan genderidentiteit. Naast het niet-zo-lieve-heersbeestje Thor is Mo de hoofdpersoon van het boek. Mo is een meisje; ze is geboren als jongetje, maar voelt zich geen jongetje. Overigens houdt ze ook niet van echte meisjesdingen. Ze houdt wel van kriebelbeestjes, insecten dus! In tegenstelling tot volwassenen, die er alles aan doen om insecten te bestrijden. Vandaar ook die strijd van Mo, Thor en hun vrienden.

Kortom, met het verhaal in Het niet-zo-lieve-heersbeestje zit het wel goed. Met de illustraties van Marieke van Ditshuizen ook. Ze zijn mooi, duidelijk en kleurrijk. Het prentenboek heeft een mooie afwisseling van spreads over twee pagina’s en meerdere kleine illustraties op een pagina. De grote spreads, zeker die waarop ook andere personages en insecten zichtbaar zijn in een bleoementuin, zijn de mooiste. Er is nog wel een kleine (persoonlijke) kanttekening te plaatsen, namelijk dat het lettertype wat iel oogt bij de illustraties.

Het niet-zo-lieve-heersbeestje is een echte aanrader en zeer geschikt om keer op keer voor te lezen en samen te lezen. Omdat er zoveel kleine dingen uit het verhaal te halen zijn, is het ook heel geschikt om er samen verder over te praten, hetzij thuis, hetzij op school.

Recensie: Het niet-zo-lieve-heersbeestje – Mark Haayema

Het niet-zo-lieve-heersbeestje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lieveheersbeestjes lijken zoet en braaf,

  maar Mo weet wel beter…

  Ze zijn geboren om te heersen!

  Daarom smeedt ze een plan

  waarin ze samen met een lieveHEERSBEESTje

  de grote-mensen-wereld op z’n kop zet.

   

  Sinds Mo een spreekbeurt gehouden heeft over lieveheersbeestjes weet ze alles over deze torren, en hoe belangrijk ze zijn voor de natuur. Volwassenen daarentegen lijken dat nog wel eens te vergeten.

  In dit grappige en fantasierijke prentenboek trekt Mo met het megagrote niet-zo-lieve-heersbeestje ten strijde tegen betegelde tuinen, vliegenmeppers en kleefstrips.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

 • In nevelen gehuld - Eva Björg Aegisdóttir

 • Angelique – Angelique Woudenberg en Liddie Austin

 • Ik wil een bos voor mijn verjaardag - Linda de Haan

Gerelateerde artikelen

 • Cozymundo.com: luxury for less

 • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

 • Even voorstellen: Annouck

Zoek in artikelen