• onze waardering

Niemand mocht het weten - Greet Beukenkamp RECENSIE

Recensie: Niemand mocht het weten - Greet Beukenkamp

Simone woont samen met haar ouders en haar autistische broertje Martijn. Naast hen komen nieuwe buren wonen en zij vragen al snel of Simone op hun dochtertje Amber komt passen. Simone vindt het leuk om te doen en wordt al snel steeds vaker gevraagd om op te passen. Alles gaat ook goed totdat ze op vakantie gaan en Simone mee mag om ook daar af en toe op Amber te passen, zodat ze thuis even uit de gespannen sfeer is met haar broertje die veel aandacht vraagt. Tijdens deze vakantie gebeurt er iets tussen Simone en de vader van Amber Simon, wat het leven van Simone voorgoed verandert.

Voorafgaand aan deze recensie een trigger warning. Het boek gaat over seksueel misbruik en dit wordt ook op de flaptekst van het boek beschreven. Het is een heftig boek waarin je leest over dit misbruik. Een waarschuwing is dan wel op z'n plaats voor als je dit boek overweegt, nu weet je waar je aan toe bent.

Het begin van het boek Niemand mocht het weten begint heel rustig en ogenschijnlijk goed. Simone is een jong meisje dat bijna vijftien is maar al heel verantwoordelijk en volwassen moet zijn. Haar broertje Martijn heeft autisme en Simone helpt haar moeder met de zorg voor Martijn. Ze brengt hem naar bed en weet hem te kalmeren wanneer hij overstuur raakt. Eigenlijk is Simone een tweede moeder voor Martijn en zo wordt ze ook soms door haar ouders ingezet. Ze is dan ook heel blij als ze door de nieuwe buren wordt gevraagd om af en toe op te passen op hun dochtertje Amber. Wanneer Simone bij Amber is, vergeet ze de stress van thuis en kan ze een tiener zijn.

Niemand mocht het weten is een boek met zeer pijnlijke thema's. Seksueel misbruik en intimidatie. Thema's die heftig zijn en niet vaak in boeken voor jongeren worden beschreven. Aan de andere kant is het op zo'n manier beschreven dat je er heel lang naar toe werkt en je al begint te twijfelen aan de intenties van de dader. Er wordt namelijk echt moeite gedaan om een relatie op te bouwen en dit bereikt het hoogtepunt tijdens de vakantie waar Simone mee mag met de buren. Dit is ongeveer halverwege het boek. Omdat je alles vanuit het ik-perspectief van Simone leest, lees je haar pijn en angsten. Dit is heel confronterend en emotioneel. Vooral de stukken waarin Simone zich afvraagt of dit haar schuld is geweest. Ze neemt het vooral zichzelf kwalijk terwijl dit natuurlijk niet zo is.

Het einde van het boek beschrijft heel goed hoe de vrienden van Simone laten weten dat ze is veranderd en dat ze wel weten dat er iets mis is. Een heel mooie lijn is de vriendschap die ze ontwikkelt met Vincent. Hij weet als geen ander hoe het is om met seksueel misbruik om te gaan en hij begeleidt Simone heel goed in haar proces van verwerking. Ook de woede en angst van de ouders van Simone raakt je enorm. Zij hebben staan toekijken terwijl hun dochter dit is ondergaan en komen er pas heel laat achter. Dan is de woede enorm, wat natuurlijk te begrijpen is.

Niemand mocht het weten van Greet Beukenkamp is een aanrader voor jongeren vanaf 15-16 jaar. Ondanks de heftige thema's is dit een boek waar je onwijs veel van leert, maar wat ook heel erg kan raken en emotioneren.

Recensie: Niemand mocht het weten - Greet Beukenkamp

 

Niemand mocht het weten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Simone heeft een broertje met autisme, Martijn. Ze houdt van hem, maar soms kan ze hem niet uitstaan. Vooral niet als hij de sfeer verpest met zijn woedeaanvallen. In het huis naast hen komen nieuwe buren, die haar vragen of ze zo nu en dan op hun dochtertje Amber wil passen. Enthousiast stemt Simone toe. Zo kan ze de gespannen sfeer thuis ontvluchten. Al gauw wordt haar gevraagd of ze als babysit mee wil gaan naar Zeeland, maar daar overkomt haar iets vreselijks.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Achter de schermen bij Chicklit.nl 2014

 • Schotse liefde - Lexie Scott

 • Recensie: I love health

Zoek in artikelen