• onze waardering

Doodvonnis – Andreas Gruber RECENSIE

Recensie: Doodvonnis – Andreas Gruber

In Duitsland volgt Sabine Nemez les aan de politieacademie waar ze onderwezen wordt door de profiler Maarten S. Sneijder. Hij behandelt onopgeloste moordzaken in zijn les en Sabine denkt een verband tussen de verschillende zaken op het spoor te zijn. In Oostenrijk werd een jaar geleden de tienjarige Clara ontvoerd. Nu is ze plotseling opgedoken in een bos met haar rug volgetatoeëerd met motieven uit het Inferno van Dante. Officier van justitie Melanie Dietz onderzoekt wie de dader is. Beide zaken zijn op in complexe manier met elkaar verbonden en in een race tegen de klok moet achterhaald worden wat er precies aan de hand is.  

Andreas Gruber toont met Doodvonnis opnieuw zijn meesterschap in het thrillergenre. Dit tweede deel in de serie Nemez & Sneijder rond profiler Maarten S. Sneijder en Sabine Nemez weet vanaf de eerste pagina te boeien. Ondanks dat het een vervolg is, kan dit boek prima op zichzelf gelezen worden, zonder dat je het eerste deel hoeft te kennen.

Een sterk punt van Doodvonnis is de briljante karakterisering. Maarten S. Sneijder, een excentrieke en briljante profiler, staat bekend om zijn onorthodoxe methoden en scherpe geest. Zijn samenwerking met de vastberaden en nuchtere Sabine Nemez zorgt voor een dynamisch en boeiend duo. Melanie Dietz speelt eveneens een cruciale rol in het verhaal. Haar scherpe inzicht en doorzettingsvermogen maken haar een waardevolle aanvulling op het team.

Het plot zit ingenieus in elkaar en bevat meerdere verrassende wendingen die de lezer continu op het verkeerde been zetten. Gruber weet op meesterlijke wijze twee aanvankelijk losstaande zaken te introduceren, die naarmate het verhaal vordert, op een natuurlijke en slimme manier samenkomen. De afwisseling tussen de zaken zorgt ervoor dat het tempo voldoende hoog ligt en je als lezer steeds benieuwd blijft naar wat er volgt. Ondanks dat het boek aan de langere kant is, leest het prettig weg dankzij Grubers aangename schrijfstijl, de korte hoofdstukken die de vaart erin houden en de afwisseling tussen beide zaken.

De afwisseling tussen de verschillende verhaallijnen en personages draagt bij aan een spannend en dynamisch verhaal. De zorgvuldig opgebouwde spanning, gecombineerd met gedetailleerde beschrijvingen creëren een beklemmende sfeer die je als lezer volledig in de wereld van het boek trekt. Grubers heeft voldoende onderzoek gedaan naar politiewerk en psychologie en dat komt duidelijk naar voren in de manier waarop hij de moorden en het onderzoek beschrijft, wat het verhaal extra geloofwaardig maakt. Ondanks de complexiteit van het plot en de diepgang van de personages, weet de auteur een balans te vinden die het verhaal toegankelijk en boeiend houdt.

Samengevat is Doodvonnis een meesterwerk binnen het thriller- en misdaadgenre. Andreas Gruber heeft een spannend, ingenieus en diepgaand verhaal geschreven dat zowel fans van het eerste boek als nieuwe lezers zal aanspreken. Het boek combineert actie en mysterie op een knappe manier tot een mooi geheel. De verschillende plotwendingen zijn niet alleen verrassend, maar ook slim en goed doordacht. De manier waarop Gruber de verhalen van Sneijder, Nemez en Dietz samenbrengt, getuigt van een groot talent voor storytelling. Het boek is meer dan alleen een klassieke whodunit; het is een diepgaande psychologische thriller die de lezer aan het denken zet over de motieven van mensen en de duistere kanten van de menselijke geest.

Recensie: Doodvonnis – Andreas Gruber

Nemez & Sneijder 2 - Doodvonnis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het tweede deel van een bloedstollende Oostenrijkse thrillerserie voor de liefhebbers van Karin Slaughter.

  De tweede zaak voor Nemez en Sneijder In Wenen verdwijnt de tienjarige Clara spoorloos. Een jaar later verschijnt ze volledig getraumatiseerd weer, aan de nabijgelegen rand van het bos. Haar hele rug is volgetatoeëerd met motieven uit Dantes Inferno – en ze spreekt geen woord. Intussen leert de Nederlandse profiler Maarten S. Sneijder zijn studenten aan de politieacademie over onopgeloste moordzaken. Zijn beste leerling, Sabine Nemez, ontdekt een verband tussen verschillende zaken. Het werk van deze geraffineerde moordenaar blijkt echter nog lang niet voorbij. Het spoor leidt naar Wenen – waar de kleine Clara de enige is die de moordenaar ooit heeft gezien...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Levend speelgoed

 • Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen – Eva Eikhout   

 • Recensie: A Gift for Christmas

Zoek in artikelen