• onze waardering

Wolkenatlas - David Mitchell RECENSIE

Recensie: Wolkenatlas - David Mitchell

In Wolkenatlas probeert auteur David Mitchell de werelden van literaire fictie en sciencefiction samen te brengen. Auteur David Mitchell heeft ervaring in beide genres en probeert in Wolkenatlas deze werelden te verenigen in één boek, omdat hij denkt dat deze werelden - die vaak gescheiden zijn - juist mooi samen kunnen gaan.

Wolkenatlas is eigenlijk een bundeling van 6 verhalen. Bij de eerste vijf verhalen vertelt auteur Mitchell alleen de eerste helft en pas na het zesde verhaal in het midden worden vervolgd.  Het boek start met een avontuurlijk reisverslag van notaris Ewing, gevolgd door de novelle van musicus Frobisher, wiens verhaal in brieven is opgetekend. In het derde verhaal volg je als lezer roddeljournalist Luisa Rey in een spannend onderzoek naar een bedrijf dat misleidt en macht misbruikt. Vervolgens lees je over de verwarde uitgever Cavendish. Ook neem je als lezer een kijkje in de toekomst: Kloon Sonmi-451 leeft in een maakbare futuristische wereld. En in het zesde deel reis je met naar de post-apocalyptische tijd.

In Wolkenatlas speelt de auteur met diverse variabelen, zoals tijd, locatie, vorm en schrijfstijl. Allereerst de tijd: het eerste verhaal speelt zich af in 1850, maakt een sprong naar 1931, door naar 1975, naar het heden, richting de toekomst en de post-apocalyptische tijd. Ook de locatie van de verhalen is heel verschillend: zo reis je als lezer van de Chatham eilanden in de Stille Oceaan, via het Belgische Zedelgem naar de fictieve Californische stad Buenas Yerbas, Groot-Brittannië, futuristisch Korea en het eindigt op Hawaii. Ook in de vorm heeft de auteur variatie aangebracht, zo is een verhaal opgeschreven als reisjournal, vormen brieven een verhaal, lezen we een interview met Somni-451. Mitchell heeft ook de schrijfstijl aangepast aan de betreffende tijd en zijn gekozen personage. Zo gebruikt de auteur voor 1850 een wat oude stijl, is de brievenschrijver gemakzuchtig en slaat woorden over en is het laatste verhaal in spreektaal geschreven. De diverse stijlen zijn niet allemaal even toegankelijk en gemakkelijk te lezen.

De afwisseling zorgt ervoor dat er voldoende gaande is in de Wolkenatlas. De verhalen starten en stoppen vrij abrupt, waardoor je als lezer soms snel moet schakelen en je de personages en situatie snel weer eigen maken om het verhaal goed op te pikken. De overgang naar een nieuw verhaal gaat ook vrij abrupt, maar wordt wel aangekondigd door een tussenblad. Waardoor je in ieder geval weet in welke tijd en bij welk personage je mee gaat leven. De snelle schakelingen wekken ook nieuwsgierigheid op.

Gevoelsmatig heeft de auteur te veel variatie en schrijfkunst in de Wolkenatlas willen stoppen. Met name de soms wat moeilijk leesbare schrijfstijlen en de abrupte overgangen maken het boek niet altijd even gemakkelijk te lezen. Auteur David Mitchell heeft veel creativiteit in het boek gestopt en de liefhebber zal dit kunnen waarderen.

Recensie: Wolkenatlas - David Mitchell

Wolkenatlas

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wolkenatlas is alleen al door zijn 'matroesjka'-structuur bijzonder. Vijf verhalen worden verteld tot de helft: het avontuurlijke reisjournaal uit 1850 van notaris Ewing, de hilarische brieven van de musicerende oplichter Frobisher, de thriller van roddeljournaliste Luisa Rey, de krankzinnige lotgevallen van uitgever Cavendish en het vraaggesprek met de kloon Sonmi-451. Het zesde verhaal speelt ver in de toekomst wanneer de mensheid bijna ten onder is gegaan. Vanaf dat moment rondt Mitchell de andere verhalen af en voert hij de lezer door al de genres terug in de tijd.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vrouwen van het Grand Hôtel – Ruth Kvarnström-Jones

  • De duik - Sara Ochs

  • The Familiar - Leigh Bardugo

  • The Idea of you - Robinne Lee

  • Als jij het zegt - José Vriens

Gerelateerde artikelen

  • Het leven van een loser 13 – Vet Koel - Jeff Kinney

  • Voor altijd verloren

  • Netflix staat achter 13 Reasons Why seizoen 2

Zoek in artikelen