- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Madame Jeanette - Raghenie Bhawanie
Recensie: Madame Jeanette - Raghenie Bhawanie
Het gebeurt een paar keer, of minder, per jaar dat er een kookboek verschijnt waar je meteen enthousiast van wordt. Madame Jeanette hoort daar zeker bij, misschien voor mij wat onverwacht. Ik houd, om te beginnen sowieso van een boek met een mooi verhaal en verhalen heeft Raghenie Bhawanie zeker. Verhalen over haar roots en over de Surinaamse keuken die een ware smeltkroes is van allerlei culturen uit Afrika, Indonesië, India en China en in Madame Jeanette allemaal versmolten worden met de Nederlandse cultuur en eetgewoonten. De peper zelf, Madame Jeanette moet je in Nederland helaas nog vaak in de toko halen. Bij de supermarkt ligt hij niet, niet de mijne tenminste.
Natuurlijk is er een hoofdstuk gewijd aan de smaakmakers uit de Surinaamse keuken. Die zijn soms heel logisch: tomaat, bladselderij, laurier, gember en knoflook bijvoorbeeld. Veel kennen we uit de Aziatische keuken: Ketjap, hoisin, oestersaus, citroengras en sojasaus. Bijzonder is het maggiblokje dat volgens Raghenie Bhawanie veelvuldig wordt gebruikt in de Surinaams keuken, maar eigenlijk een volstrekt kunstmatige smaakmaker is. Raghenie gebruikt het dus maar mondjesmaat.
Het gaat natuurlijk om de recepten. Ook die zijn top. Soms herkenbaar (BB met R, dé klassieker), soms nieuw voor mij. Kleurrijk zijn ze allemaal. Dat blijkt ook uit de foto’s van Mitchell van Voorbergen.
Aardig is het verhaal over spaghetti en waarom Surinamers dit gebruiken in plaats van bami. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Spaghetti is goedkoper, kan beter tegen de hitte dan eiernoedels en het absorbeert de Surinaamse smaken perfect.
Ook ik maakte een gerecht met pasta. Eentje met de naam ‘Pasta eerste hulp’. De naam zegt het al, het is voor noodgevallen. Bijvoorbeeld voor als je niets anders in huis hebt. De ingrediënten voor deze pasta kan je namelijk lang goed houden en kan je dus altijd op voorraad hebben. Het bestaat uit sardientjes in tomatensaus, spaghetti, ui, tomaat, bladselderij en natuurlijk Madame Jeanette. Voor ons bleek het een geweldig recept voor op de camping, want daar maakte ik het.
Uit het hoofdstuk ‘Rijst en Bonen’, maakte ik ook nog de Gestoofde ketjapkip, want volgens mij kan een Surinamer niet zonder kip. Ook dit was weer een heerlijke en ook nog eens redelijk eenvoudige maaltijd.
Raghenie Bhawanie is er met Madame Jeanette in geslaagd een mooi boek te maken over de de Surinaamse culinaire gewoonten met ook nog eens fijne recepten.
Recensie: Madame Jeanette - Raghenie Bhawanie
Madame jeanette
-
Auteur:
Raghenie Bhawanie -
Verschenen:
22 augustus 2023 -
Uitgave:
ISBN 9789038812960
Uitgever Nijgh & van Ditmar
256 pagina's -
Uitgever:
Nijgh & van Ditmar -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Madame jeanette zal de manier waarop je denkt over Surinaams eten voor altijd veranderen. Want wie zegt dat vlees en vis altijd hoofdonderdeel van lekker Surinaams eten moeten zijn? Raghenie’s vernieuwende maar eenvoudige groenterecepten zijn snel klaar, simpel te bereiden en hebben pit. In dit kookboek ontdek je de culinaire fundamenten van de smeltkroes die de Surinaamse keuken is. Maak een deep dive in de Hindoestaanse, Creoolse, Javaanse en Chinese invloeden die de Surinaamse keuken kleur geven, met als verbindende factor de door elke Surinamer geliefde madame jeanette.
Nieuwste artikelen
-
Het geheim van Anders Grissel - Erwin van den Eshof
-
Tussen de regels - Jenny Colgan
-
Op eigen benen - Jenny Colgan
-
Begraven verleden – Donna Leon
-
Een onschuldig diner - Cécile Tlili
Gerelateerde artikelen
-
Chicklit top-5: november
-
Recensie: Holiday on sand
-
W.E.