- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- De Franse boekenbrigade - Janet Skeslien Charles
Recensie: De Franse Boekenbrigade – Janet Skeslien Charles
De Franse Boekenbrigade is het tweede boek van de Amerikaanse schrijfster Janet Skeslien Charles. Uitgekomen na haar debuutroman De bibliotheek van Parijs. Tijdens onderzoek voor dit boek, kwam Janet Skeslien Charles achter het bestaan van The CARD’s in de Eerste Wereldoorlog en van Jessie Carson, een bibliothecaris die veel voor de opbouw van de Franse bibliotheken heeft betekend. Het verhaal is eigenlijk een weergave van waargebeurde feiten, vermengd met een beetje fictie.
De jonge Jessie Carson werkt in de New York Public Library maar verruilt haar baan om in 1918, vlak voor het einde van de Grote Oorlog (later Eerste Wereldoorlog) vrijwilligerswerk te doen in Europa. Dit na een contact met Anne Morgan, dochter van de rijke bankier J.P. Morgan. Anne Morgan is een bekende filantroop en zij is de oprichtster van The CARD’s – een organisatie van Amerikaanse vrouwen die in het zwaar getroffen Frankrijk willen helpen met de wederopbouw. Naast allerlei andere hulpacties, richten de Cards zich voornamelijk op het terugbrengen van bibliotheken. Bibliotheken zijn in hun ogen de basis van een samenleving. De brengers van saamhorigheid; cultuur en kennis. En Jessie blijkt een enorm energieke motor te zijn. In 1987 is het verhaal van The CARD’s en Jessie Carson eigenlijk helemaal niet bekend. Zeker omdat Jessie na haar beginperiode op het Franse platteland ineens helemaal uit beeld geraakt. Wanneer student Wendy Peterson in het archief van de NYPL op een verwijzing naar Jessie stuit is haar interesse gewekt en wil ze alles over deze vrouw naar boven halen.
De Franse Boekenbrigade is een enorm inspirerend boek voor iedere boeken liefhebber. Aangezien ik zelf bibliothecaris ben, kon ik mezelf helemaal vinden in de visie van de Cards. Janet Skeslien Charles heeft ook een hele fijne beeldende schrijfstijl, dus je zit direct in het verhaal. Het opent al met een intrigerende proloog. Je wilt direct meer weten.
De gedachtegang van Jessie, oftewel “Kit” neemt je mee langs de schokkende werkelijkheid van het verwoeste Franse platteland nadat de Geallieerden eindelijk de Duitse troepen hebben kunnen verjagen. Drie jaar Duitse bezetting heeft alles verwoest. Soms zelfs opzettelijk en totaal nutteloos. De bevolking heeft echt niets meer. De oorlog is echter ook nog niet afgelopen en Jessie en haar collega’s horen de beschietingen aan het front nog.
Het hoofdkwartier van CARD (Comité Américain pour les Régions Dévastées) was in het stadje Blérancourt, maar er volgden al gauw meer afdelingen over heel Noord-Frankrijk, inclusief Parijs. Buiten praktische hulp richten de Cards zich ook op het brengen van een stukje hoop en verlichting op mentaal vlak. Dit doen ze door boeken rond te brengen. Jessie staat aan de wieg van de mobiele bibliotheek – busjes als rijdende bibliotheekjes. Bibliotheken zijn immers de fundering van de democratie. Mensen kunnen vrij naar binnen en via de opgehaalde informatie en kennis hun mening vrij vormen. Een ongekend groot goed. Zeker ook voor de toekomstige generatie. Ze neemt het op tegen de conservatieve bureaucraten die vinden dat de arme bevolking en met name kinderen helemaal niet hoeven te lezen. De Cards en met name Jessie “Kit” Carson brengen een hele cultuurverandering teweeg.
Persoonlijk had ik het helemaal prima gevonden als Janet Skeslien Charles het verhaal De Franse boekenbrigade alleen om Jessie en haar CARD collega’s had laten draaien. Dat verhaal is boeiend, spannend, schokkend en ongelofelijk interessant. Het verhaal van ‘Wendy’ had van mij weg gekund. Om eerlijk te zijn moet ik ook bekennen, dat ik die stukken gedeeltelijk heb overgeslagen. Ik wilde niet inleveren op mijn beleving van Jessie’s lotgevallen. De hoofdpersonages van De Franse boekenbrigade (op Wendy na dus) zijn allen bestaande historische personen. Voor sommige personages heeft Janet Charles zich de vrijheid aangemeten om twee bestaande historische personen samen te voegen. Deze personen heeft ze dan ook aangepaste fictieve namen gegeven. Janet Charles sluit dan ook af met korte biografische samenvattingen van de hoofdpersonages en begeleidende foto’s. Zoals gezegd: super interessant.
Het is trouwens niet zo dat Jessie Carson echt spoorloos verdween. Ze heeft nog heel lang in Frankrijk gewerkt. Ze nam het op tegen de stugge Franse bureaucratie en heeft bibliotheken en met name ook kinderboekenafdelingen in deze bibliotheken opgericht. Nadat ze in 1924 om persoonlijke redenen moest terugkeren naar de Verenigde Staten, heeft ze daar het goede werk voor de bibliotheekbranche doorgezet. Een zeer opmerkelijke vrouw dus!
Ik geef het boek 3 hartjes, omdat ik bij de delen over Wendy, de aandacht wat kwijtraakte en dat is jammer. Maar De Franse boekenbrigade van Janet Skeslien Charles is een prachtig historische roman, met de basis in ware gebeurtenissen en zeker een aanrader voor iedere boekliefhebber.
Judith van der Boon
Recensie: De Franse boekenbrigade - Janet Skeslien Charles
De Franse boekenbrigade
-
Auteur:
Janet Skeslien-Charles -
Verschenen:
11 september 2024 -
Uitgave:
ISBN 9789021047584
Uitgever Luitingh - Sijthoff
320 pagina's -
Uitgever:
Luitingh - Sijthoff -
Genre:
Historische romans
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
In 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, verlaat Jessie Carson haar baan bij de New York Public Library om in Frankrijk vrijwilligerswerk te gaan doen. Onder leiding van miljonair Anne Morgan helpt ze bij de Franse wederopbouw door kinderbibliotheken op te zetten in omgebouwde ambulances. Op een dag verdwijnt ze spoorloos… In 1987 stuit Wendy Peterson in de archieven van de NYPL op een verwijzing naar Jessie. Ze raakt gefascineerd door deze bijzondere vrouw en haar onderzoek onthult dat haar eigen leven en dat van Jessie op verrassende wijze met elkaar verbonden zijn.
Nieuwste artikelen
-
Blijf bij me in het donker - Jacodine van de Velde
-
Vuurmaan - Paul van Loon
-
Vertel me alles – Elizabeth Strout
-
De kerstwinkel van Ferry Lane – Nicola May
-
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger en Zoë Claessens
Gerelateerde artikelen
-
Recensie: de Truc
-
Shoptip: 10x party proof jurken
-
S.E.C.R.E.T. - Gedeeld geheim