- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Ras el Hakim - Hakim Chatar

Recensie: Ras el Hakim – Hakim Chatar
Hakim Chatar is een Vlaamse DJ en televisiemaker, maar hij was ook finalist in het Belgische programma ‘Celebrity Masterchef 2023’. Daar verloor hij nipt van Linde Merckpoel, maar daarmee was wel het idee geboren om een boek te maken over het eten waarmee Hakim is opgegroeid. Dat boek werd Ras el Hakim. De recepten voeren Hakim terug naar de keuken van zijn moeder die altijd gevuld was met de heerlijke geuren van de Marokkaanse en Noord-Afrikaanse keuken. Natuurlijk voegde hij er wel wat nieuwe Vlaamse invloeden aan toe, want wat is er mis met Maro-Vlaams stoofvlees met frietjes of Kip m’hamer met frieten?
Natuurlijk vinden we ook de recepten die de basis vormen van de Marokkaanse keuken zoals Kefta en de bijbehorende kruidenmix en Chermoula, waarvoor veelal dezelfde specifieke ingrediënten worden gebruikt. Denk aan koriander, peterselie, komijn, kurkuma, paprikapoeder, chilipoeder en gemberpoeder. In Ras el Hakim vinden we verder een beschrijving van veel gebruikte ingrediënten als harissa, ras el hanout en een recept voor gekonfijte citroenen die je overigens tegenwoordig ook bijna overal kan kopen, aldus Hakim.
Brood is een belangrijk onderdeel van de Noord-Afrikaanse keuken. In Ras el Hakim staat een recept voor Khobz, Marokkaanse broodjes. Ze zagen er heerlijk uit en ik maakte een kippenstoof waar deze broodjes heerlijk bij zouden smaken. Helaas zagen die van mij er minder mooi uit. Ze waren bijvoorbeeld niet bruin aan de bovenkant. De broodjes met onder andere griesmeel waren bovendien nogal vast van structuur, mogelijk dat ze niet voldoende gerezen waren. Bij de stoof waren ze overigens prima. Ik ga het ooit nog eens proberen, want de smaak was oké. Oplossing: langer (warmer) rijzen en hoger in de oven plaatsen?
Na de basis en het brood is het boek onderverdeeld in nog vier hoofdstukken: Team Tajine, Marokkaanse melange, met een keur aan zowel typisch Marokkaanse gerechten als fusiongerechten met een Vlaamse twist, Side dish stories en Halwa habibi over koekjes en andere snuisterijtjes.
De tajine recepten zagen er voor mij allemaal wat hetzelfde uit, met steeds maar weer die zelfde terugkerende kruiden die ik hierboven ook al noemde. De ene keer met kip, de andere met lam, rund of enkel groente. Hier miste ik een beetje de Vlaamse twist, of zou dat vloeken in de kerk zijn? Overigens begrijp ik best dat varkenswangetjes gegaard in bier in een tajine een soort van heiligschennis zou zijn. Ik maakte uit dit hoofdstuk de traditionele Kefta met tomaat en ook ik maakte er met drie eitjes eigenlijk een Shakshuka van, zoals in Ras el hakim beschreven staat.
De Marokkaanse melange in Ras el Hakim is wat dat betreft gevarieerder. Daarin vinden we soepen, kipgerechten, couscous, Pastilla, maar bijvoorbeeld ook wortelstoemp met merquezworstjes. Overigens ook weer niet een heel verrassend gerecht waarbij enkel de worstjes Marokkaans zijn. Wel lekker!
Side dish stories spreekt voor zich: groente- en aardappelgerechtjes en een enkel dipsausje. Met uitzondering van de Salade marocaine, ook weer afgekruid met dezelfde kruiden. In wisselende samenstellingen.
Aan het laatste hoofdstuk, Halwa habibi, heb ik me nog niet zo gewaagd. Ik ben niet zo’n bakker. Hakim Chatar spreekt over Marokkaanse zoetigheden. Als ik naar de ingrediënten kijk dan valt de hoeveelheid suiker eigenlijk nog heel veel mee, al kan je op de Harcha, een soort griesmeelkoek, natuurlijk ook heel veel honing smeren in plaats van smeerkaas.
Hakim Chakar geeft je een heerlijk inkijkje in zijn Marokkaanse keuken. De recepten zijn niet al te moeilijk en met zo’n tien verschillende kruiden en specerijen in je keukenkastje kom je een heel eind.
Recensie: Ras el Hakim – Hakim Chatar
Ras el Hakim
-
Auteur:
Hakim Chatar -
Verschenen:
28 augustus 2024 -
Uitgave:
ISBN 9789401422468
Uitgever Lannoo
160 pagina's -
Uitgever:
Lannoo -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Het eerste kookboek van hobbykok en professioneel bon vivant Hakim Chatar staat bol van de Marokkaanse crowd pleasers. Van gehaktballetjes tot vers brood en warme amandelkoekjes, bij elk recept tovert Hakim enkele simpele ingrediënten om tot een feestmaal om te delen met vrienden en familie.
Ras el Hakim maakt je wegwijs in de moderne Marokkaanse keuken. Je leert met veel flair kruiden combineren, een veggie tajine op tafel zetten en - cruciaal! - de perfecte muntthee brouwen.
Nieuwste artikelen
-
De Weddingplanner - Danielle Steel
-
Het Strawberry Patch Pannenkoekenhuis – Laurie Gilmore
-
De verhalenverzamelaar – Evie Woods
-
Kom - Fatinha Ramos
-
Magnolia Parks: The long way Home - Jessa Hastings
Gerelateerde artikelen
-
Recensie: Het Enige Echte Poëziealbum Voor Volwassenen
-
Recensie: Theo en de mussen
-
Recensie: Air