- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Humus - Gaspard Koenig
Recensie: Humus - Gaspard Koenig
HUMUS: klimaatcrisis te lijf met regenwormen
Ze zijn twintig, hebben op het hoogste niveau landbouw gestudeerd en begaan met de klimaatcrisis die de mensen op deze aarde hebben veroorzaakt. Met regenwormen die alles vreten denken Arthur en Kevin bodemregeneratie te bewerkstelligen. Arthur denkt dat kleinschalig te bereiken door twee armzalige hectares die zijn grootvader heeft nagelaten nieuw leven in te blazen; Kevin heeft geniale gedachten, stapt over industriële weerzin. Mede door de sterk uiteenlopende ambitie van hun vriendinnen rukt het leven ze ver uit elkaar waarna ze in een dramatische finale elkaar weer in de armen sluiten.
Het levert de roman HUMUS op, waarmee Gaspard Koenig (1982) in Frankrijk grote indruk maakt. Je krijgt als lezer een karrenvracht aan kennis over het composteren door wormen aangereikt, die grote sprongen vereist om over grondbeginselen heen te springen.
Maar Koenig spint er zo’n meeslepend verhaal omheen dat je daar moeiteloos in wordt meegezogen. Ecocide als tegenhanger van genocide is een thema dat aansprekende wijze is uitgewerkt.
Een plot waarin je een schoolvoorbeeld vindt van wat meritocratie beoogt: die waarin de sociale betrokkenheid meebeweegt met successen.
Aangrijpend
HUMUS laat je proeven van immense teleurstelling en jubelende euforie, gelieerd aan de inzet van de regenworm. Een verhaal dat dood als een pier had kunnen zijn wanneer een minder creatieve geest dan die van Koenig zich ermee bezig zou hebben gehouden.
Een lap grond, uitgeput door niet aflatend gebruik van chemische middelen, wil maar niet tot leven komen.
De wijze waarop dat uiteindelijk toch gaat lukken via humusatie is in dit boek het gevolg van groot denkvermogen. Een roman die je confronteert met wat grondigheid in mensen los maakt, van uitgepierd leven tot de welstand van een miljardair en dan ook nog in een heen en weer gaande beweging.
Het niet meer kunnen bijbenen van successen. In dit geval de de inzet van de regenworm niet volkdoende kop en staart kunnen geven met een afslag naar list en bedrog waarin tweederde van het voorgewende resultaat doorschuift naar de oven van de afvalverbrander. Met toevoeging van een vleug geveinsd grensoverschrijdend gedrag. Het hoogste en het laagste in het menselijk brein krijgt een plek in dit prachtige verhaal met een uiterst actueel thema dat diep doordacht wordt uitgesponnen.
Dick van der Veen
Recensie: Humus - Gaspard Koenig
Humus
-
Auteur:
Gaspard Koenig -
Verschenen:
3 september 2024 -
Uitgave:
ISBN 9789023962243
Uitgever Mozaïk
384 pagina's -
Uitgever:
Mozaïk -
Genre:
Roman
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
In ‘Humus’ van Gaspard Koenig zetten de twee beste vrienden en studenten landbouwkunde Kevin en Arthur zich in om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Kevin is de zoon van landarbeiders en begint een startup voor afvalverwerking met regenwormen. Hij komt terecht in de glamoureuze wereld van machtige techneuten en celebrities. Arthur, een kind van de bourgeoisie, trekt zich terug op een boerderij om zelfvoorzienend te leven, maar stuit daarbij op de realiteit van het plattelandsleven. Geleidelijk radicaliseert hij en trekt hij een groep extremistische jongeren aan. Gaspard Koenig vertelt de paradoxen van onze tijd: sociale mobiliteit en klassenverachting, de belofte van vooruitgang en ecologische opstand, onmogelijke liefde en heroïsche wanhoop.
Nieuwste artikelen
-
De vondeling - Anita Terpstra
-
De tweede helft van je leven: de kracht en wijsheid van de vrouw – Susan Smit
-
Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Het liefdesalgoritme van Iris Visser
-
Kerstmis in Chesapeake Shores
-
Wij van de Ripetta - Tomas Lieske
Gerelateerde artikelen
-
Dplay aanraders voor de zomer
-
Streamwijzer Top 10: Kijktips voor de beste films en series week 41
-
Recensie: John Wick 3