• onze waardering

Puur aardappel – Poppy Cooks RECENSIE

Recensie Puur aardappel – Poppy Cooks

De aardappel wordt, zeker bij jongeren, steeds vaker vervangen door andere soorten koolhydraten zoals rijst, pasta, taco’s of flatbread. Zelf eet ik gemiddeld zo’n drie keer in de week wel aardappels. In allerlei vormen: gepureerd, gebakken, gekookt, gefrituurd en in de zomer ook als salade. Om nog meer te variëren is het boek Puur aardappel voor mij dus fantastisch. Ook voor die jongeren die misschien niet zo goed weten wat er allemaal mogelijk is met aardappelen schreef Poppy O’Toole, beter bekend als Poppy Cooks op TikTok en Instagram, dit heerlijke boek met enkel aardappelgerechten. Geen gerechten waarbij aardappel wordt geserveerd, nee, de 101 recepten gaan puur over de aardappel. Te serveren als bijgerecht of als hoofdgerecht. Poppy Cooks noemt zichzelf dan ook de Potato Queen en Nigella Lawson noemde haar zelfs de ‘hogepriesteres van de aardappel’.

Puur aardappel is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Zo is er een hoofdstuk over aardappelpuree, maar ook één over aardappelsalades, ovenschotels, frites en gepofte aardappelen. Een heerlijk hoofdstuk is het hoofdstuk vol met wereldklassiekers als Pommes Anna, Aligot, Tartiflette, Latkes, Rösti en nog veel meer natuurlijk.  Zelf maakte ik uit dit hoofdstuk de Duitse Bratkartoffeln, die me erg deden denken aan de Oostenrijkse Gröstl. Vandaar dat ik het at met salade en een gebakken ei. Eigenlijk kan je er natuurlijk van alles bij serveren. Het blijft een goddelijke combinatie ui, spek, knoflook en gebakken aardappelen.

Het recept waar Poppy Cooks volledig viraal mee ging en waarvan er in Puur aardappel meerdere varianten staan zijn de 15 uurs-aardappels. Een gerecht waar je de tijd voor moet nemen dus al staan ze van die 15 uur minstens 12 uur in de koelkast. Ik heb het (nog) niet genaakt, maar het schijnt werkelijk geweldig te zijn, heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Wat ik wel maakte is de aardappelpuree met kaas + prei. Gemaakt met onder andere slagroom en cheddarkaas. Heerlijk! Wij aten het met zigeunerschnitzel en een frisse salade van veldsla.

Puur aardappel is een boek dat je er altijd bij kan pakken mocht je nog een bijgerecht zoeken bij dat lekkere stukje vlees of vis, maar je kan ook met het aardappelgerecht beginnen en dan ontdekken wat je erbij gaat eten.

Recensie Puur aardappel – Poppy Cooks

Puur aardappel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Potato Queen Poppy O’Toole lift de aardappel naar een hoger niveau en presenteert gerechten zoals je ze niet eerder hebt gezien. Of het nu om puree en geroosterde aardappels gaat of om Franse klassiekers zoals tartiflette en aligot. Puur aardappel biedt 101 recepten die niet alleen overheerlijk, maar ook een lust voor het oog zijn en die iedereen direct wil maken. In negen hoofdstukken wordt de aardappel getransformeerd van een alledaagse knol in hét culinaire klapstuk op tafel. Maak fondantaardappels met gekaramelliseerde ui & gruyère of geplette aardappel met chimichurri. Serveer je tafelgenoten klassiekers als latkes, pommes Anna of het Libanese batata harra. Gepoft, gebakken, gepureerd, uit de frituur en meer: van Franse frites tot en met aardappelsalades en wereldklassiekers. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Marbella - Linda van Rijn

  • Lamelos – Gideon Samson

  • Deze films en series verschijnen in mei 2025 op Netflix

  • Nacht - Lars Kepler

  • Een melodie van wanhoop - Ilse Pol

Gerelateerde artikelen

  • Monsterdonuts - Gianna Pollero

  • Creatief met Knof: de schrijfworkshop

  • De gastvrije keuken van het Midden-Oosten - Bethany Kehdy

Zoek in artikelen