• onze waardering

Een ode aan salades - Alice Zaslavsky RECENSIE

Recensie: Een ode aan salades – Alice Zaslavsky

Ik denk bij salades nog te vaak aan een bak met sla en wat andere ingrediënten. Alice Zaslavsky, die we al kennen van de bestseller ‘Een ode aan de groenten’ denkt daar heel anders over. Voor haar kan je alles met minstens twee opzettelijk met elkaar gecombineerde groenten en een soort van dressing een salade noemen.

Dat salades enkel iets zijn voor in de zomer bij de barbecue is ook niet waar. Een ode aan salades is ruwweg ingedeeld in twee hoofdstukken: Warmere dagen, voor de lente en de zomer en Koudere dagen voor de herfst en de winter. Met de seizoenen verandert vaak ook de kleur van een salade en dat komt volgens Alice goed uit, want de natuur geeft ons in ieder jaargetijde precies die stoffen die we nodig hebben en dat komt onder andere tot uiting in de kleur

Belangrijk onderdeel van een salade is de dressing. In het boek vind je er zo’n 80 verschillende. Om te benadrukken dat je deze dressings ook kunt gebruiken in een andere salade dan bij het recept waar het bijstaat, staat in Een ode aan salades een apart overzicht van de dressings. Kiezen en combineren wordt daardoor een stukje eenvoudiger.

Omdat Alice Zaslavsky de definitie van ‘salade’ aardig heeft verruimd komen er ook veel verschillende soorten salades in het boek voor. Natuurlijk heerlijke frisse salades met tomaat, komkommer en paprika, maar ook wat steviger maaltijdsalades met bijvoorbeeld aardappel.  Ik houd van maaltijdsalades dus ik maakte een radijs-aardappelsalade met een romige dragondressing. Heerlijk. Enige toevoeging die ik deed waren wat blokjes kipfilet, want hoewel Een ode aan salades niet volledig vegetarisch is, er wordt wel vis gebruikt, staan er geen recepten met vlees of gevogelte in.

Een tweede salade die ik maakte was wederom een maaltijdsalade: Salat olivye. Het is nu eenmaal heerlijk en niet moeilijk om te maken na een drukke werkdag. Het recept is ook goed te gebruiken om restjes in te verwerken, aldus de schrijfster. Ik maakte hem gewoon volgens het recept, waarbij ik het krabvlees verving door tonijn. Een dille-mayodressing doet het altijd goed bij gerechten met vis.

Een ode aan salades geeft je genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan met grillen, koken en bakken van groenten en andere ingrediënten. De vele dressings maken van iedere salade weer een compleet ander gerecht.

Recensie: Een ode aan salades – Alice Zaslavsky

Een ode aan salades

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ingedeeld op warmere en koelere dagen geeft Alice onweerstaanbare salades voor elke gelegenheid: lunch, diner en barbecuefeest. Elke salade kun je combineren met andere salades zodat je een tafel vol lekkers hebt (maar dat hoeft natuurlijk niet!). Met de maar liefst 80 dressings, is het eindeloos combineren en variëren. Bereid ‘twinkelende tomaten’ met kefirdressing en combineer met geblakerde romainesla & ansjovisaioli. Maak de salade het middelpunt van een barbecuefeestje en serveer lentesalade met parmezaandressing, samen met aardbeien-rucolasalade én Japanse sneeuwsla met wasabimayo. In de herfst en winter kies je bijvoorbeeld voor hot pink perensalade met citroenpalmkool & ricotta, een salade die uitstekend past bij geroosterde radijs in pistou met linzen. Of wat denk je van warme winterkoolsla met honingjeneverbessendressing? Met de onmisbare ‘wat-kun-je-maken-met-lijst’ en een dressingindex om elke keer op terug te grijpen, heb je een boek in handen met recepten die nooit gaan vervelen. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De Weddingplanner - Danielle Steel

  • Het Strawberry Patch Pannenkoekenhuis – Laurie Gilmore

  • De verhalenverzamelaar – Evie Woods

  • Kom - Fatinha Ramos

  • Magnolia Parks: The long way Home - Jessa Hastings

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De onzichtbare bruid

  • De fantastische vijf - Annemarie van der Eem en Dorien Brouwers

  • Recensie: Young Sheldon seizoen 1

Zoek in artikelen