4 vriendinnen voor altijd

De spijkerbroeken-serie van Ann Brashares is een zéér geliefde jeugdreeks, die ook voor oudere lezers goed geschikt is. Daarom stond ik dus ook te trappelen voor het langverwachte vierde deel: Vier vriendinnen voor altijd.  
Wat in de drie voorgangers een uitzondering was, is nu regel geworden. De vier vriendinnen Bee, Lena, Tibby en Carmen zitten allen op de universiteit en zijn mijlenver van elkaar verwijderd. Ze zien elkaar nauwelijks meer, maar de Reizende Spijkerbroek houdt hen nog altijd in verbintenis. Of toch juist uit elkaar?
De meiden hebben een jaar als student achter de rug en worden deze zomer volledig in beslag genomen door hun eigen dingen. Bee gaat naar de opgravingen in Turkije, Lena volgt een zomercursus schilderen, Carmen gaat naar de theaterschool en Tibby moet hard aan haar filmscript werken, maar heeft andere dingen aan haar hoofd. De spijkerbroek maakt het allemaal mee en is onmiskenbaar belangrijk voor de meiden.
De vier meisjes zijn jonge vrouwen geworden en dat merk je aan hun gedrag en persoonlijkheid. Grenzen worden overschreden en nieuwe ervaringen worden opgedaan.
Vier vriendinnen voor altijd is geen standaard jeugdboek meer over puberteit, roddels en jaloezie. Nee, het boek heeft veel meer diepgang en een serieuze toon. Je voelt ontzettend met de vier meiden mee, en ze komen met deze verhalen helemaal tot leven. Door hun eigen verhaallijn zijn de meiden goed gekarakteriseerd.
De afwisseling in hun verhalen is goed getimed, waardoor het boek heel duidelijk te volgen is. Je leest het in rap tempo uit, omdat de verhalen zo verschrikkelijk meeslepend en verslavend zijn.  
Het totaalplaatje is helemaal compleet: humor, diepgang, romantiek en soms ook wel een beetje verdriet. Vier vriendinnen voor altijd  - en de hele serie trouwens - steekt absoluut met kop en schouders boven de andere jeugdboeken uit en is wat mij betreft een fantastisch boek!! Dus ben je nog niet bekend met deze serie? Dan zou ik maar snel naar de boekhandel rennen! Of naar de videotheek, want dit deel is nu ook verfilmd in een tweede film over de vriendinnen en hun sisterhood.

Nieuwste artikelen

  • Grey's Anatomy en Station 19 crossover trailer onthult een bruiloft en de terugkeer van een oude bekende

  • Smash - Margje Woodrow

  • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

  • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

  • Nila en het antwoord op echt alles - Sam Copeland

Gerelateerde artikelen

  • 100 wereldplekken

  • Ik moet je iets vertellen

  • That’s it

  • Het geheim van Chanel Nº 5

  • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen