• onze waardering

Vlinders & vriendinnen RECENSIE

Vlinders & vriendinnen is te typeren als jeugdchicklit én een moderne briefroman in één. Nee, nu niet meteen afhaken! Dit is namelijk een ontroerend, humoristisch en verrassend verhaal over het veelbewogen leven van de vijftienjarige Elizabeth (en lijkt absoluut niet op die dikke 19e eeuwse boeken van Betje Wolff en Aagje Deken!).
Zoals de term al doet vermoeden bestaat het boek volledig uit verschillende briefjes, wat vrij origineel is in deze tijd waarin telefoon en e-mail domineren. Zo denkt Elizabeth''s nieuwe leraar Engels er ook over. Daarom zet hij een briefwisseling tussen twee scholen op touw. Hoewel ze hier niet echt om staat te springen, schrijft Elizabeth toch maar een brief, en krijgt antwoord van ene Christina. Ze vertellen elkaar over hun dagelijkse belevenissen en al schrijvend ontstaat er een vriendschap. En die vriendschap kan Elizabeth wel gebruiken, want het zit haar niet echt mee.
Doordat haar ouders gescheiden zijn en haar drukbezette moeder nooit thuis is, vormen de briefjes die haar moeder op de koelkast voor haar achterlaat hun voornaamste contact. Om over haar vader maar te zwijgen, die een praktisch vreemde voor haar is en zijn nieuwe gezin krampachtig voor haar verborgen houdt. Dan is er nog Celia, Elizabeth''s beste vriendin. Het is Celia''s hobby om zo nu en dan te verdwijnen, maar nu blijft ze wel érg lang weg, en niemand weet waar ze is. Gelukkig ontmoet Elizabeth in de bus naar school een aardige jongen, Saxon. Hij vrolijkt haar op en bezorgt haar vlinders in haar buik. Bovendien stelt hij voor samen Celia te gaan zoeken. Hoewel dit een perfect plan lijkt - met een droomjongen op pad om je beste vriendin op te sporen - pakt het een stuk minder leuk uit voor Elizabeth. Want waar is het Saxon eigenlijk om te doen? En is Celia eigenlijk wel zo''n goede vriendin? Via hun brieven steunen Elizabeth en Christina elkaar en langzaamaan kan Elizabeth haar eigenlijk niet meer missen.
Lees snel zelf hoe het verdergaat, want er staat Elizabeth nog veel meer te wachten. Vlinders & vriendinnen is een meeslepend boek dat je niet meer wilt wegleggen. Als je ''m uit hebt, krijg je spontaan zin om zelf een penvriendin te zoeken. En nu maar hopen dat je een Elizabeth of Christina treft...

Vlinders & vriendinnen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elizabeth is 15 jaar en haar leven gaat, zoals dat van de meeste pubers, niet over rozen. Haar drukbezette moeder correspondeert voornamelijk met Elizabeth via briefjes op de koelkast en haar vader, die niet meer thuis woont, hoop het contact met zijn dochter te verbeteren door haar mee te slepen naar dure restaurants.
  Als Celia, haar allerbeste vriendin, van huis wegloopt en niets van zich laat horen, raakt Elizabeth in de stress. Aan wie kan ze nu haar verhalen kwijt? Wat moet ze doen met die jongen die haar vlinders bezorgd?
  Gelukkig brengt een schrijfproject op school Elizabeth in contact met Christina. Deze nieuwe penvriendin blijkt een rots in de branding in deze hoogtijdagen van onzekerheid en chaos.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen