• onze waardering

Iedereen wist het RECENSIE

Soms is een verhaal zo ongelooflijk dat het goed is om het te laten horen. Een levensverhaal als dat van de Franse Lydia Gouardo, daar kun je niet omheen, de schokkende gebeurtenissen als stille getuigen vastgelegd. Lydia is vijfenveertig als ze besluit haar herinneringen aan haar jeugd op te laten schrijven en vind iemand die dit voor haar wil doen, omdat ze daar zelf niet toe in staat is. Ook hij, zo lezen we, heeft regelmatig moeite haar woorden om te zetten in letters. Het boek begint bij de dood van haar stiefvader in 1999, de man die zij steevast als de ouwe aanduidt. Haar moeder verdween uit beeld toen Lydia slechts drie maanden oud was, haar stiefvader zat zijn tijd uit in de gevangenis. Totdat hij vrijkwam en ''zijn'' kinderen opeisde bij het pleeggezin waar Lydia, zus Nadia en broer Bruno woonden. Vanaf de tijd dat de kinderen bij hun vader en diens nieuwe vrouw (het Wijf genaamd) woonden, veranderde het leven in een regelrechte nachtmerrie. Lydia is zeven als haar vader zich aan haar zus vergrijpt en een jaar later is ook haar lot bezegeld. Herstellende van een gruwelijke ervaring waarbij ze bijna het leven liet, ondergaat ze dingen die zo verschrikkelijk zijn dat het bijna niet voor te stellen is. Intimidatie, indoctrinatie, slavernij en opsluiting zijn nog maar enkele voorbeelden die dagelijkse kost waren in het geïsoleerde leven van niet alleen Lydia, maar ook dat van haar broer en zus. Steeds als je hoopt dat het hierbij blijft, schroeft de moedige Française het leed nog even op. Het kán erger, hoe onvoorstelbaar ook. Pas na de dood van haar stiefvader komt heel langzaam het besef dat datgene wat ze heeft meegemaakt niet normaal is. Het duurt lang eer Lydia alles op een rij heeft gezet zodat ze in staat is om te gaan met alles wat nieuw voor haar is. Ze begint een proces tegen haar stiefmoeder die in 2006 wordt veroordeeld tot slechts vier jaar gevangenisstraf. Met de zaak Fritzl nog vers in het geheugen en talloze soortgelijke voorbeelden is dit helaas de bittere realiteit. Dit verhaal doet denken aan de Eper-incestaffaire in 1993, wat de media maandenlang in zijn greep hield. Als iemand zijn of haar verhaal op laat tekenen, dan zit er vaak een zekere afstandelijkheid in wat je met lezen duidelijk merkt. Niet in dit geval. De in de ik-vorm beschreven belevenissen komen zo ontzettend dichtbij dat je het boek onmogelijk in één keer kunt uitlezen. Het is dan ook zeker niet voor iedere (jonge) lezer geschikt. Het onverbloemde geeft weliswaar een glashelder beeld, het laat je zeker ook niet zomaar los.

Iedereen wist het

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lydia Gouardo's lijdensweg begon op haar negende. Ze werd soms meerdere malen per dag verkracht door haar stiefvader, en haar stiefmoeder deed niets om haar te helpen. Regelmatig werd ze dagen achtereen opgesloten op zolder. Soms, als ze erg werd mishandeld, liep ze weg, maar de politie bracht haar altijd binnen korte tijd weer naar huis. Niemand greep in: de buren niet, de politie niet, en ook niet de artsen in het ziekenhuis waar Lydia haar kinderen kreeg, hoewel haar stiefvader er tegen hen zelfs over opschepte dat hijzelf de vader van de kinderen was.

  Na de dood van haar stiefvader in 1999 begon Lydia te beseffen dat wat haar was overkomen niet normaal was. En toen de zaak van Elisabeth Fritzl in Oostenrijk naar buiten kwam, gaf dat Lydia Gouardo de moed om eindelijk ook het verhaal te vertellen van de 28 jaar dat zij door haar stiefvader werd misbruikt.

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Glass Sword

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd

 • 12 films waarin de hoofdpersonages onverwacht snel doodgingen

 • 100 wereldplekken - Floortje Dessing

 • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

 • 10x Populaire kinderboekenseries

Zoek in artikelen