• onze waardering

Vader en dochters RECENSIE

Vader en dochters bestaat uit 42 columns geschreven door Martin Bril. De mooiste columns die hij over zijn dochters schreef zijn in dit boek gebundeld. De verschillende onderwerpen zoals het vieren van Sinterklaas, de verbijstering bij aankomst in New York en de vaak onbeantwoorde vraag ''hoe was je dag vandaag?'' geven je een kijkje in het familieleven van Martin Bril. Hoewel het heel erg fijn kan zijn om jezelf te verliezen in één verhaal, heeft het lezen van korte verhalen ook z''n charme. Door de luchtige en humoristische manier van schrijven, lees je de meeste verhalen met een glimlach en een vlaag van herkenning. Veel lezers zullen de quasi geïrriteerde manier van de dochters en de eindeloze vader-puber discussies herkennen. Bril beschrijft op een liefdevolle manier zijn beide dochters door de loop van de jaren en zijn vaderlijke bezorgdheid over het moment dat ze op eigen benen zullen staan. Ik herken zelf veel in de columns en het is leuk om te lezen over de groeiende band tussen vaders en hun dochters. Doordat het boek bestaat uit 42 columns en niet een lang verhaal, is het leuk om elke keer 1 of 2 verhalen te lezen. Zodra je alles achter elkaar leest, wordt het voor je gevoel een opeenstapeling van puber problemen en discussies en mis je de humoristische benadering. Een leuk boek om zelf te lezen of cadeau te doen aan (aanstaande) vaders!

Vader en dochters

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Hou daarmee op, pap,' roept de jongste dochter.
  'Wat doe ik dan?' Pap is zich van geen kwaad bewust.
  'Je peutert in je neus!'
  'Ik peuter helemaal niet in mijn neus!' hoor je jezelf terugroepen. Kan het zijn dat je het wel deed, maar nu alweer bent vergeten? Kennelijk, want de commotie zet door.
  'Je hele vinger zat erin!'
  Volgens de wetten van het toneelstuk moet je nu eigenlijk verbaasd of verontwaardigd naar de desbetreffende vinger kijken, maar dat doe je niet om verdere escalatie te voorkomen. 'Ik zal het niet meer doen,' mompel je dus maar.
  'Pap! Je mond hangt open!' Dat is de oudste dochter, een halfuur later. Zij draagt al een bh, zag je laatst. Best een schok was dat, maar ja _ wat doe je eraan? Net doen alsof je het niet zag.
  'Pap! Doe je mond dicht!' herhaalt ze op dwingende toon.
  Je doet hem dicht en leest voort in de krant. Na een tijdje neem je een hap van je croissant.
  'Kun je nou niet gewoon eten?' komt onmiddellijk het commentaar. 'Moet je nou echt zo snuiven en blazen en zulke grote happen nemen?' Dit is nog steeds de veertienjarige. 'Het is walgelijk, pap. Je lijkt wel een hond.'
  Het moet niet gekker worden.

  Maar dat wordt het natuurlijk wel. Vader en dochters is een boek over twee opgroeiende meiden en een vader die verwonderd en bezorgd toekijkt. De eerste jaren is het luiers verschonen en wachten op de eerste tand en het eerste voetstapje, vervolgens komen Bert en Ernie, Sesamstraat en Pluk van de Petteflet, maar daarna begint het pas: ze krijgen praatjes en gaan de gekste vragen stellen.
  Steeds onvermijdelijker komt het moment waarop ze helemaal op eigen benen zullen kunnen staan, althans - dat denkt de vader. Hij ziet in een twaalfjarige al een jonge vrouw die belaagd wordt door verkeerde mannen en met weemoed denkt hij terug aan de jaren waarin ze nog klein en onhandelbaar waren.

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Hoofdzaak

Nieuwste artikelen

 • Haar kant van de weg - Ella Marjon

 • Toen ze verdween - Carla Kovach

 • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

 • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

 • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Supermom’s stijlgids

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen