Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2016: stem op jouw favoriet!

Young adult is ontzettend geliefd. Dat is helemaal niet zo gek met uiteenlopende liefdesverhalen en spannende fantasy boeken. Een lievelingsboek hieruit kiezen is daarom best lastig. Gelukkig hebben we jullie! Help ons het beste YA boek van 2016 te kiezen door op je favoriete boek te stemmen.

Vele boeken zijn dit jaar verslonden. Verhalen die ons deden lachen, huilen en nadenken passeerden allen de revue. Kiezen welk boek het beste in de smaak viel, is daarom best lastig. Omdat we jullie ontzettend waarderen als lezeres, willen we aan jullie vragen om te stemmen op jouw favoriete boek van het jaar! 

Stemmen kan onderaan het artikel.

Het selectieproces
Elke maand verschijnt op Chicklit.nl de Young Adult top 6. Hieruit hebben wij de 12 beste boeken gekozen waaruit jij kunt kiezen. Je kunt stemmen op je favoriete boeken en aan de hand van jullie stemmen wordt een top 3 gemaakt. Een jury zal deze top 3 goed onder de loep nemen en hieruit de winnaar van het Young Adult boek van het jaar 2016 kiezen.

Boek van het jaar 2016
Wij hebben van het hele jaar 2016 voor de categorieën chicklit en young adult de beste 12 boeken gekozen. En nu is het aan jullie om voor de eerste categorie de enige échte winnaar te kiezen. Stemmen kan van 6 januari tot en met 31 januari 2017. Geloof ons: kiezen uit de prachtige boeken hieronder is best lastig. 

Stem ook op Chicklit.nl Boek van het jaar 2017!

Duizend stukjes van jou - Claudia Grey


De ouders van Marguerite Caine zijn beroemde baanbrekende wetenschappers. Hun laatste uitvinding? De Vuurvogel, een apparaatje waarmee je tussen verschillende dimensies kunt reizen en het lichaam kunt overnemen van je andere ik in een parallel universum. Het klinkt als sciencefiction, maar voor Marguerite is het realiteit. Helemaal wanneer haar vader wordt vermoord en de moordenaar - de briljante onderzoeksassistent Paul - naar een andere dimensie vlucht. Ze twijfelt geen moment en gaat achter hem aan...

Ontworteld - Naomi Novik


Agnieszka's volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de...

Magnus chase en de goden van asgard: Het verdoemde zwaard- Rick Riordan


Magnus Chase is altijd een onrustige jongen geweest. Sinds de mysterieuze dood van zijn moeder leeft hij in de straten van Boston. Op een dag wordt hij opgespoord door een man die hij nog nooit eerder heeft ontmoet, een man van wie zijn moeder beweerde dat hij gevaarlijk zou zijn.
De man vertelt hem een onmogelijk geheim: Magnus is de zoon van een Noorse god. En dat is niet alles: de goden van Asgard bereiden zich voor op een oorlog. Om Ragnarok - de ondergang van de goden - te voorkomen, moet Magnus in de Negen Werelden op zoek naar een wapen dat al duizend jaar onvindbaar is.

Hof van doorns en rozen - Sarah J. Maas


Het bos waarin de negentienjarige Feyre woont is in de lange wintermaanden een koude, sombere plek. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen. Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend. 

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han


Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht... en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.

De Kroon - Kiera Cass


Twintig jaar zijn verstreken sinds America Singer en prins Maxon verliefd werden. Nu is hun dochter Eadlyn de eerste prinses die haar eigen Selectie houdt. Eadlyn had niet gedacht dat ze een partner zou vinden tussen de 35 kandidaten, laat staan haar ware liefde. Maar soms word je verrast door je eigen hart, en nu moet Eadlyn een nog moeilijker en belangrijker keuze maken dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.

Staalhart - Brandon Sanderson


Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten 'Epics' kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld. David is vastbesloten de Wrekers op te sporen en ze te overtuigen hun vizier te richten op de wrede Epic Staalhart. Die regeert als een tiran over Newcago en is verantwoordelijk voor de dood van Davids vader. Staalhart staat erom bekend onsterfelijk te zijn, maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.

De Mars trilogie: Rood - Pierce Brown


Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Een lot waar Darrow vrede mee heeft gesloten, wetende dat zijn bloed en zweet ooit zal resulteren in een betere wereld voor zijn kinderen.
Maar Darrow en zijn soort zijn verraden. Al snel komt hij erachter dat de mensheid de oppervlakte van Mars al generaties geleden heeft bereikt. Uitgestrekte steden en rijk begroeide velden strekken zich uit over het landschap. Darrow - en alle Roden net als hij - zijn niets meer dan slaven voor de decadente heersende klasse.

Hof van mist en woede - Sarah J. Maas


Feyre heeft de vloek van Amarantha verbroken en is teruggekeerd naar het Lentehof, maar daarvoor moest ze een hoge prijs betalen. De vreselijke dingen die ze heeft gedaan om Tamlin te redden kan niet ze vergeten en ook haar afspraak met Rhysand, Edelheer van het gevreesde Nachthof, heeft ze maar al te goed onthouden. Terwijl Feyre haar weg zoekt door een doolhof van politiek, passie en duizelingwekkende macht, doemt er een veel groter kwaad op. Feyre zou het kunnen tegenhouden, maar alleen als het haar lukt om haar angstaanjagende krachten te beheersen en haar gekwelde ziel te helen.

Phobos - Victor Dixen


Zes jongens en zes meisjes bevinden zich in een ruimteschip op weg naar Mars. Overal aan boord hangen camera's, elke stap die ze zetten wordt gefilmd. De reis is namelijk ook een datingshow, die wereldwijd wordt uitgezonden. Het is de bedoeling dat ze allemaal hun grote liefde vinden, zodat ze op Mars de eerste menselijke kolonie in de ruimte kunnen beginnen. Zij droomt ervan verliefd te worden Léonor is een van de uitverkorenen. Ze is een wees en kan niet wachten haar eenzame leven achter te laten. Als haar droom een nachtmerrie wordt, is er alleen geen weg meer terug.


De duisternis 1: Het Zwarte Hart - Stephanie Garber


De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de o zo verleidelijke maar onuitstaanbare Julian. Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkse voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan één ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen...

Verdacht - Carry Slee


Tess en Victor zijn superverliefd op elkaar. Samen met Rachel en Brahim vormen ze een hecht vriendenclubje.
Voor school filmen ze in een buurt waar toevallig op dat moment een overval wordt gepleegd. De juwelier, die ook de vader is van een medescholier, is zwaargewond geraakt. De daders zijn nog niet gepakt en iedereen praat erover. Als Tess hun opnames bekijkt doet ze een belangrijke ontdekking. Ze brengt haar videomateriaal naar de politie. Die beslissing verandert haar leven.

Stem voor Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2016
Duizend stukjes van jou - Claudia Grey
Ontworteld - Naomi Novik
Magnus chase en de goden van asgard: Het verdoemde zwaard- Rick Riordan
Hof van doorns en rozen - Sarah J. Maas
Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han
De Kroon - Kiera Cass
Staalhart - Brandon Sanderson
De Mars trilogie: Rood - Pierce Brown
Hof van mist en woede - Sarah J. Maas
Phobos - Victor Dixen
De duisternis 1: Het Zwarte Hart - Stephanie Garber
Verdacht - Carry Slee
 
 
 
 
 
 

Uitgeverijen:

Dit jaar zijn er maar liefst vier boeken bij van uitgeverij Unieboek Spectrum oftewel Best of YA. Drie top titels horen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff. Twee bij uitgeverij Q en ook Moon, Overamstel en Harper en Collins hebben een plekje verdient in deze lijst. Gefeliciteerd!

Nieuwste artikelen

  • Blake Lively speelt de hoofdrol in It Ends With Us verfilming van Colleen Hoover

  • Recensie: Matilda

  • Een hemel vol sterren - Dani Atkins

  • Deze films en series verschijnen in februari op Netflix

  • Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

  • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

Zoek in artikelen