Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2020: dit is de top 3

In 2020 zijn er weer veel geweldige Young Adult boeken verschenen! Het was voor ons dan ook een moeilijke taak om van al deze geweldige Young Adult boeken een top 12 samen te stellen voor de Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2020 verkiezing, maar het is ons gelukt! Om de uiteindelijke top 3 samen te stellen hebben we jullie hulp ingeroepen. Jullie hebben hier massaal gehoor aan gegeven en tot het eind toe was het spannend welke boeken er in de top 3 terecht zouden komen. De stemmen lagen namelijk heel dicht bij elkaar! Lees snel verder om te ontdekken welke boeken de top 3 van de Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2020 verkiezing hebben gehaald.

Het duurt nog wel eventjes voordat we de winnaar aan jullie onthullen. In de maand december zal een vakkundige jury zich buigen over de drie boeken van de top 3 en deze lezen en beoordelen. Aan de hand van hun beoordelingen zal het allerbeste Young Adult boek van 2020 uitgekozen worden. Aan het eind van de maand december maken wij de uiteindelijke winnaar bekend!

Dit zijn de drie boeken die nog steeds strijden om de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020 te bemachtigen (in willekeurige volgorde): 

Rood, wit & koningsblauw

Rood, wit & koningsblauw - Casey McQuiston (Zomer & Keuning)

Vertaald door: Erica Disco

Wat gebeurt er als de presidentszoon valt voor de prins? 

Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? 

Lees hier de recensie.

 

De ballade van slangen en zangvogels

De ballade van slangen en zangvogels - Suzanne Collins (Best of YA)

Vertaald door: Maria Postema

Ambitie motiveert hem.
Competitie drijft hem.
Maar macht kent een prijs.

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus' prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen.
Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

Lees hier de recensie.

De wrede prins

De wrede prins - Holly Black (Boekerij)

Vertaald door: Anne-Marieke Buijs

Natuurlijk wil ik zijn zoals zij. Ze zijn prachtig, als zwaarden gesmeed in een hemels vuur. Cardan is nog mooier dan de rest. Hem haat ik het allermeest. Ik haat hem zo erg dat soms, als ik naar hem kijk, ik nauwelijks kan ademhalen.

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.
Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

Lees hier de recensie.

Er is ook dit jaar weer massaal gestemd en het was tot het laatste moment spannend welke boeken er in de top 3 terecht zouden komen. Uiteindeljik kunnen er maar 3 boeken door om nog kans te maken op de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020 en tussen hen zal de komende maand de strijd nog verder gaan.

Helaas hebben de resterende 9 boeken geen plekje weten te veroveren in de top 3. Toch zijn ook deze boeken echte aanraders om een keertje te lezen:

Heks & jager - Shelby Mahurin (Harper Collins)

Moordgids voor lieve meisjes - Holly Jackson (Volt)

Midnight Sun - Stephenie Meyer (Best of YA)

Cinder & Ella - Kelly Oram (De fontein)

Scharlakenrode magie – Cassandra Clare (Moon)

Dubbelleven - Chinouk Thijssen (Clavis)

Zwijg - Mel Wallis de Vries (De fontein)

Clownsnacht - Daniëlle Bakhuis (van Goor)

American Royals - Katherin McGee (De fontein)

 

Lees ook: 

Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2020: dit is de top 3

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Campinggasten – Liz Ouwens

  • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

  • Liefde in het spel - Elena Armas

  • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • De top 10 beste boekverfilmingen

Zoek in artikelen