De winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2020' verkiezing

In 2020 zijn we weer verwend met alle mooie, grappige, spannende en fantasievolle Young Adult boeken die zijn verschenen. Van al die mooie boeken hebben wij een top 12 uitgekozen die kans maakten op de prijs 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2020'. Van deze top 12 hebben onze lezers gestemd op de top 3. De afgelopen maand heeft onze vakkundige jury de boeken gelezen en beoordeeld. Zij hebben de boeken kritisch gelezen en op verschillende punten beoordeeld. Alle beoordelingen zijn binnen en wij mogen nu eindelijk de winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2020' verkiezing bekend maken!

Maar welke boeken maken nu nog kans op deze prachtige prijs? Jullie hebben massaal gestemd op jullie favoriete Young Adult boek van 2020 voor de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2020' verkiezing. Hieruit is uiteindelijk de volgende top 3 (in willekeurige volgorde) ontstaan:

Rood, wit & koningsblauw - Casey McQuiston (Zomer & Keuning)

De ballade van slangen en zangvogels - Suzanne Collins (Best of YA)

De wrede prins - Holly Black (Boekerij)

Lees HIER welke andere geweldige boeken er nog meer genomineerd waren voor deze verkiezing. 

 

Om te beoordelen wie uiteindelijk het beste 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020' is, hebben wij een deskundige jury samengesteld. Deze jury bestaat uit onze vaste professionele recensenten én een aantal grote boekenliefhebbers die als gastjurylid hebben meegedaan. In de maand december heeft de jury de drie boeken gelezen en op 13 verschillende punten beoordeeld, zoals originaliteit, karakter ontwikkeling, schrijfstijl en de opbouw van het verhaal! 

Ook benieuwd naar het 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020' en de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2020'?! Bekijk die HIER en HIER.

In willekeurige volgorde vind je hieronder het commentaar van de juryleden:

Dit had de jury te zeggen over De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins:

De ballade van slangen en zangvogels is het nieuwste boek van Suzanne Collins en een prequel op De Hongerspelen. Hierdoor kan het lastig zijn om origineel te blijven, maar Suzanne Collins weet genoeg vernieuwende elementen in het verhaal te stoppen om het boek interessant te houden. Hierdoor voelt het totaal niet aan als een slap aftreksel van De Hongerspelen. Daarnaast is de schrijfstijl meer volwassen dan we van haar gewend zijn. Het is absoluut zeker dat Collins kan schrijven. Zonder pretentieus te zijn, houdt ze de aandacht vast en beschouwt ze het YA-publiek als volwaardige lezers. En ondanks de volwassen schrijfstijl past het toch heel goed bij het Young Adult genre. De zinnen voelen altijd goed aan en lezen vlot, zonder makkelijk te zijn. Hierdoor is het verhaal boeiend van begin tot eind. Tot slot is het verhaal origineel dankzij de kijk op het personage Snow. Doordat in dit verhaal ingegaan wordt op zijn verleden en hoe hij uiteindelijk zo verdorven is geworden en zoveel macht heeft gekregen, maakt dat dit deel, ten opzichte van de rest van de serie, erg origineel is.

Dit had de jury te zeggen over Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston:

Rood, Wit & Koningsblauw is origineel, verfrissend en doordacht. Dit humoristische young adult boek vertelt niet alleen een leuk verhaaltje, maar laat ook nog eens zien dat we best ruimdenkend mogen zijn als het gaat om de levens van twee beroemde jongens. Ze zijn ook maar een mens, en hoewel zij zich op een bepaalde wijze dienen te presenteren aan de buitenwereld, betekent dat niet dat hun ware aard verborgen moet blijven. Daarnaast is een van de sterkste punten van dit boek de schrijfstijl. Het is zeer humoristisch geschreven. Echt vanuit de denkwereld van een arrogante Amerikaanse puber die denkt dat de wereld aan zijn voeten ligt. Hoewel er hier en daar wat schunnig of grover taalgebruik wordt gebruikt, stoort dat niet. Het sterkt de vorming van Alex, en bovendien is het ook niet té overdreven. Daarnaast heeft Casey McQuiston de preutsheid van de iets conservatievere Henry goed weten te onderscheiden en komt het Brits en Amerikaans Engels bijzonder goed samen. Zelfs in een vertaling.

Kortom, het is een grappig, romantisch en sexy verhaal! 

Dit had de jury te zeggen over De wrede prins van Holly Black:

De wrede prins van Holly Black is het eerste deel van de trilogie. Dit boek heeft vrij veel raakvlakken met andere fantasyromans waarin andere wezens en faeries voorkomen, als een wereld parallel aan de mensenwereld. Voor lezers die aardig thuis zijn binnen dit genre zal de wereld dus al snel vertrouwd aanvoelen. Ook is het niet nieuw dat binnen het verhaal aandacht is voor de troon en de koninklijke familie. Zo staat vooral de troonopvolging in dit verhaal erg centraal. Het verhaalverloop is niet voorspelbaar en het is zeker genieten hoe Jude zich met haar snuggerheid en moed zich weet op te werken en haar weg en rol als buitenstaander weet te vinden in deze wereld waarin ze werd gedwongen te leven. Het hoofdpersonage heeft veel pit, wat zeer bewonderenswaardig is. Het boek is geschreven voor Young Adult lezers, maar neigt af en toe wat meer naar (epic) fantasy door de ingewikkelde wereld. Er komt relatief weinig romantiek in voor, wat kenmerkend is voor het genre. Tot slot heeft Holly Black een heerlijke schrijfstijl die ervoor zorgt dat het verhaal tot de verbeelding spreekt. Ze weet er een bepaalde humor in te leggen die bepaalde personages net dat beetje extra geeft.  Als lezer beleef je samen met Jude haar avonturen, maar ontdek je ook steeds meer raadsels. De uitwerking daarvan zit erg goed in elkaar. Want hoewel het thema dan niet heel origineel is, is de uitwerking van het thema goed en onvoorspelbaar. Het eind hint op een vervolg en het nodigt uit om het volgende deel te willen lezen.

 

Natuurlijk kan er maar één boek de winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020' verkiezing zijn en dat is geworden...

Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston (Zomer & Keuning)

De winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020' verkiezing is geworden Rood, wit & koningsblauw! De juryleden vonden het boek origineel, verfrissend en doordacht met een fijne schrijfstijl.

 

 

De tweede plek is veroverd door De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins en de derde plek is naar De wrede prins van Holly Black gegaan.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Harteloos - Elsie Silver

  • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

  • Hildes beloning - Marie Lamballe

  • You’d be home now - Kathleen Glasgow

  • Verboden te lezen - Paul van Loon

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

Zoek in artikelen