De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020' verkiezing

In 2020 zijn er weer veel geweldige fictie boeken verschenen. Van fantasy tot romans en thrillers, we hebben van heel veel verschillende soorten boeken mogen genieten! Aan het begin van december is de top 3 van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020' verkiezing bekend gemaakt. Vervolgens heeft onze jury in de maand december de boeken van de top 3 gelezen en beoordeeld. Het was geen gemakkelijke opgave voor de jury, want elk boek is compleet anders en bijzonder op zijn eigen manier. Maar de jury is eruit en wij mogen de winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020' verkiezing bekend maken!

Iedere maand stellen wij een Top 6 samen van de beste fictie boeken van de afgelopen maand. Voor de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020 verkiezing hebben we naar elke top 6 die er in 2020 is verschenen gekeken en de 12 allerbeste boeken uitgekozen die nog kans maken op de felbegeerde titel van Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020. Vervolgens was het aan onze lezers de taak om te stemmen op hun favoriete boek en dat hebben jullie massaal gedaan! Na een spannende strijd, waarin jullie konden stemmen op jullie favoriete boek van 2020, is er een top 3 gekozen. Dat waren de volgende drie boeken:

Huis van aarde en bloed - Sarah J. Maas (Boekerij)

Strandslag - Linda van Rijn (Marmer)

Verzwegen - Karin Slaughter (Harper Collins)

Helaas hebben niet alle boeken een plekje in de top 3 weten te bemachtigen. Bekijk alle boeken die genomineerd waren voor de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020' verkiezing HIER.

Toen de top 3 bekend was gemaakt was het de taak aan onze vakkundige jury om de boeken te gaan lezen en beoordelen. Aan de hand van 13 verschillende punten, zoals originaliteit, karakterontwikkeling en de schrijfstijl, hebben ze de boeken een score gegeven. Uit al deze scores is uiteindelijk één boek als winnaar uit de bus gekomen!  

Ook benieuwd naar het 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020' en de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2020'?! Bekijk die HIER en HIER.

Hieronder vind je het commentaar van de jury (in willekeurige volgorde):

Dit had de jury te zeggen over Huis van aarde en bloed van Sarah J. Maas:

Huis van aarde en bloed is het nieuwste boek van Sarah J. Maas. Dit boek neemt je mee naar een andere wereld en onze juryleden zijn het erover eens dat de wereld die Sarah J. Maas gecreëerd heeft verrassend en origineel is. In het begin van het boek krijg je veel informatie waar je even doorheen moet, maar daarna wordt het verhaal boeiend en kan je het bijna niet meer wegleggen. Er is een grote variatie aan personages die allemaal sprankelend aanvoelen. Zo word je na een paar hoofdstukken al diep geraakt omdat de auteur het voor elkaar weet te krijgen om je direct aan de personages te laten hechten. Daarnaast sprak de originaliteit van dit boek de juryleden erg aan. Zo zitten er veel fantasyfiguren in het verhaal die allemaal een complexe achtergrond hebben, maar die wel modern zijn. Zo is er een vuurelfje dat op een iPad soaps kijkt op een poppenbankje en zijn er engelen die mobieltjes hebben. Het is ook leuk dat de hoofdpersoon half mens-half fae is, zodat je je toch met haar kunt identificeren. 

Kortom, als je eenmaal bent begonnen is het onmogelijk om het boek weg te leggen. Dit is zo'n boek waarvan je niet wilt dat het ophoudt. En als het ophoudt, dan wil je direct door met het volgende deel!

Dit had de jury te zeggen over Strandslag van Linda van Rijn:

Strandslag van Linda van Rijn is een heerlijke must-read waar je als lezer veel plezier aan zult beleven. Het leest makkelijk weg, heeft een fijn verhaal en een spannend plot. Het boek heeft geen moeilijk, complex thema maar het is voor een ieder goed te begrijpen. Deze zomerthriller is zeer geschikt voor liefhebbers van dit genre en voor fans van Nederlandse thrillerauteurs. Daarnaast heeft boek geen moeilijke, diepgaande zinnen waardoor het makkelijk wegleest en je het boek zelfs in 1 dag uit kunt lezen! Ook geeft het boek je, ondanks dat het een thriller is, een heerlijk vakantie gevoel doordat het zich afspeelt op het vakantie-eiland Texel. Het verhaal van Strandslag is wel wat voorspelbaar, maar dankzij enkele onverwachte elementen weet het boek toch te verrassen!

Kortom, een heerlijke zomerthriller die makkelijk wegleest!

 

 

Dit had de jury te zeggen over Verzwegen van Karin Slaughter: 

Onze juryleden vonden Verzwegen van Karin Slaughter een verrassend en spannend boek dat je in 1 dag uit zou kunnen lezen. Het boek heeft een goede opbouw en er hangt continu een onheilspellende sfeer die de rillingen over je rug laten lopen. 

Verzwegen is een boek dat werkelijk alles heeft: een goed plot, goede karakters en spanning die je werkelijk de rillingen over je rug laten lopen. Ook de karakters zijn erg goed. Het is alsof ze zo van de pagina's af komen lopen. In dit deel neemt ze de lezers mee in het verleden en daar werkt ze de personages nog een stukje verder uit. Dit soort hoofdpersonen kom je alleen bij Slaughter tegen.

Tot slot heeft het boek een fijn eind. Het is een boek dat zijn lezers omver blaast.

 

 

De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020' verkiezing is geworden.....

Huis van aarde en bloed - Sarah J. Maas (Boekerij)

Huis van aarde en bloed was uiteindelijk bij de meeste juryleden favoriet dankzij het verrassende en originele verhaal, de sterke personages en het bijzondere plot. Eenmaal begonnen aan het boek dan kun je het niet meer wegleggen. De juryleden zijn het erover eens: Huis van aarde en bloed van Sarah J. Maas is de winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2020' verkiezing!

 

 

 

 

 

De tweede plek is veroverd door Verzwegen van Karin Slaughter en de derde plek is voor Strandslag van Linda van Rijn.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

  • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

  • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

  • De regel van drie - Sam Ripley

  • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

  • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

  • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Zoek in artikelen