Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021: stem op jouw favoriet!

Langzaamaan komt het einde van 2021 in zicht. Tussen de vele gepubliceerde boeken hebben we weer heel veel fijne Young Adult boeken mogen lezen en recenseren. En met 2022 in het vooruitzicht betekent dat we nog één belangrijke taak hebben: het kiezen van de Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021! Uit alle Young Adult boeken die dit jaar zijn verschenen is een top 12 voortgekomen van de best beoordeelde en meest populaire titels. Aan jou om te helpen bij het samenstellen van een top 3, dus stem snel op jouw favoriete Young Adult!

Het selectieproces

Iedere maand stellen wij een top 6 samen waarin de best beoordeelde Young Adult boeken staan. Deze boeken zijn gelezen en gerecenseerd door onze professionele recensenten. Voor de Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021 hebben wij uit alle top 6'en van het afgelopen jaar een mooi top 12 samengesteld. Deze boeken maken allemaal kans op de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021. Door jouw stem uit te brengen op jouw favoriete Young Adult van  dit jaar, help je mee om een top 3 samen te stellen. Een bekwame jury van recensenten leest en beoordeelt de top 3 en kiest na lang beraad een winnaar die de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021 mag dragen!

Boek van het jaar 2021

Ieder jaar hebben wij drie verschillende categorieën, namelijk: Young Adult, fictie en feelgood. Voor iedere categorie hebben wij een top 12 samengesteld. Door nu jouw stem uit te brengen op je favoriete Young Adult, kun je ervoor zorgen dat het boek waar jij het meest van genoten hebt in de top 3 komt en de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar krijgt! Stemmen kan van 6 november tot en met 28 november.  Let op: je kan maximaal 1 keer per IP-adres stemmen!

Zie hier de nominaties voor het Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2021 en de Chicklit.nl feelgood van het jaar 2021.

De stemming is gesloten.

De genomineerden:

Een vloek zo eenzaam - Brigid Kemmerer (Blossom Books)

'Er zit bloed onder mijn nagels. Ik vraag me af hoeveel mensen ik deze keer vermoord heb.'
Prins Rhen is vervloekt: hij beleeft de herfst van zijn achttiende levensjaar telkens opnieuw. In het begin maakte hij zich niet veel zorgen want het leek gemakkelijk de vloek op te heffen: deze zou verbroken worden als er een meisje verliefd op hem werd. Maar dat was voordat hij merkte dat hij aan het eind van iedere herfst veranderde in een bloeddorstig monster dat alles en iedereen om zich heen verscheurde, inclusief zijn familie. Na 327 herfsten is hij alle hoop verloren. Totdat de onschuldige Harper Lacy zijn wereld in wordt gezogen.

Lees hier de recensie.

Een dodelijke opleiding - Naomi Novik (Luitingh - Sijthoff)

In dit eerste deel van de nieuwe Scholomance-trilogie van Ontworteld-auteur Naomi Novik, maken we kennis met El, en de magische school die je maar op twee manieren kunt verlaten: dood of met diploma.

Ik besloot dat Orion Lake moest sterven nadat hij mijn leven voor de tweede keer redde. Iedereen houdt van hem, behalve ik. Wat mij betreft houdt hij zijn opzichtige magische kunstjes voor hemzelf.
Ik heb geen hulp nodig om deze school te overleven. Vergeet al die dodelijke monsters en vervloekte artefacten, ik ben waarschijnlijk het gevaarlijkste wezen dat hier rondloopt. Geef me een minuutje en ik breek hele bergketens af, vermoord miljoenen mensen. Ik zou mezelf zonder tegenspraak kunnen uitroepen tot de Koningin der Duisternis.
Tenminste, dat is wat iedereen van mij verwacht. De meeste studenten hier zouden juichen als Orion mij ombrengt, net als een van de vele andere duistere wezens die uit de afvoer omhoogkruipen. Soms denk ik dat ze gewoon willen dat ik in de kwaadaardige heks verander waarvoor ze mij houden. De school zelf wil dat zeker.
Maar ze krijgen niet wat ze willen. Zeker Orion Lake niet. Ik mag dan niet zijn droomvoorbeeld zijn van een held, maar ik ga deze plek levend verlaten, en ik ga geen duizenden mensen afslachten om dat doel te bereiken.
Hoewel ik toch serieus overweeg om er tenminste één te vermoorden.

Lees hier de recensie.

De erfenis - Jennifer Lynn Barnes (Blossom Books)

'Dit moet een vergissing zijn. Een man die ik nog nooit heb ontmoet, heeft me zojuist miljarden nagelaten. Zulke dingen gebeuren gewoon niet, punt.'
De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen kunnen ze maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft... en niemand weet waarom.
Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. Er is een vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?
Deze prachtig uitgevoerde hardcover is voorzien van een door Sophie Pluim geïllustreerde stamboom van de familie Hawthorne.

Lees hier de recensie.

Unsinkable - Lotte van den Noort (Hamley Books)

Je kent het verhaal, maar is dat echt hoe het is gegaan? Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt. Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van. Gebaseerd op een van de grootste complottheorieën ter wereld.

Lees hier de recensie.

De laatste uren 1 - Ketting van goud - Cassandra Clare (Luitingh - Sijthoff)

Cordelia Carstairs is een Schaduwjager, een strijder die getraind is om te vechten tegen demonen. Als haar vader beschuldigd wordt van een verschrikkelijke misdaad, reist ze af naar Londen om de reputatieschade van haar familie zoveel mogelijk in te perken. Daar komt ze twee jeugdvrienden tegen en ze voelt zich aangetrokken tot hun wereld vol schitterende balzalen, geheime opdrachten en bovennatuurlijke salons met vampiers, heksenmeesters en goochelaars. Al die tijd houdt ze haar geheime liefde voor James, die met iemand anders is verloofd, verborgen. Dan vallen demonen de stad aan en Cordelia ontdekt dat zij en haar vrienden iets te maken hebben met een duistere erfenis…

(Lees hier de recensie)

Gegijzeld - Chinouk Thijssen (Kluitman)

Op de laatste dag van het schooljaar worden Yasmine en Jason uitgenodigd voor een feest in de enorme villa van hun klasgenoot Casper. Yasmines vader zal het nooit goed vinden dat ze gaat, maar als ze hoort dat Thomas er ook zal zijn, móét ze wel gaan. Maar al snel zou ze willen dat ze nooit het huis uit was geslopen… Als een aantal jongens ruzie krijgt, loopt het heel snel uit de hand. Er wordt gevochten en meerdere jongeren slaan op de vlucht. Een groep oudere jongens komt binnen en alle deuren gaan op slot. Niemand mag het huis verlaten totdat ze hebben waar ze voor gekomen zijn. Waren Yasmine en Jason maar nooit naar het feest gegaan…

Lees hier de recensie.

Het huis zonder einde - Daniëlle Bakhuis (Unieboek | Het Spectrum)

Dit horrorverhaal kan je je nachtrust kosten...

'Wat kijk je bang,' zegt het meisje. 'Je ziet eruit alsof je een geest ziet.'
Voor de derde keer vraag ik het en nu zonder te stotteren.
'Wie ben jij?'
Ik kijk in haar donkere, lege oogkassen. Ze houdt haar hoofd schuin en schenkt me een lieve glimlach.
'Je weet wie ik ben,' zegt het meisje. Haar stem is slepend, alsof de woorden aan elkaar plakken.
'Je hebt me drie keer opgeroepen.'

Iedereen in Westerdam weet het: het Woud van Westerdam moet je mijden zodra het donker is. 's Nachts schijnen er vreemde, onverklaarbare dingen te gebeuren. Maar wanneer Samira en haar vrienden met Halloween de unieke kans krijgen om in het verlaten landhuis te kijken, wint de nieuwsgierigheid het van de angst. Ze zijn gewaarschuwd: wie te lang in het huis blijft, begint dingen te zien die er niet zijn…

Lees hier de recensie.

Undercover - Eva Burgers (Kluitman)

Als Amy 's avonds laat naar huis fietst, ziet ze een groepje jongens een woning binnengaan. Ze besteedt er weinig aandacht aan, tot ze hoort dat er in dat huis een overval is gepleegd, waarbij een man om het leven is gekomen. Ze staat voor een lastige keuze. Ze weet wie dit op hun geweten hebben, maar kan niks bewijzen. Amy besluit om zelf op onderzoek uit te gaan door contact te leggen met een van de daders. Haar vrienden Boris en Sophie vinden dit geen goed idee en zien hoe Amy steeds meer toetrekt naar deze Ivar. Ze denken dat Amy gevaar loopt en stappen naar de politie, iets wat Ivar niet ontgaat. Ze moe¬ten vluchten en ondertussen raakt ook Amy steeds meer in de knel. Hoe moeten ze een moordenaar ontmaskeren als ze hun eigen levens niet zeker zijn?

Lees hier de recensie.

 

Heartstopper - Alice Oseman (Spectrum)

Heartstopper is hot! Wereldwijd al meer dan een kwart miljoen keer verkocht!
Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten… Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.
 

Lees hier de recensie.

Vergif - Jennifer Donnelly (De Fontein)

Sophie staat op het punt de troon over te nemen, maar haar schoonmoeder heeft hele andere plannen met haar. Ze vindt Sophie veel te lief om te regeren. Maar Sophie laat zich niet zomaar verjagen…

Vergif is een weergaloze hervertelling van Sneeuwwitje. Bestsellerauteur Jennifer Donnelly geeft een nieuwe draai aan het beroemde sprookje in dit fantasyverhaal met een flinke dosis female empowerment. Voor jongeren vanaf 13 jaar en liefhebbers van youngadultboeken.

De knappe Sophie, met rode lippen en een huid zo wit als sneeuw, staat op het punt de troon over te nemen. Haar stiefmoeder heeft echter andere plannen. Volgens haar is Sophie te lief en te aardig om te regeren, en Sophie gelooft haar.

Wanneer een jager de opdracht krijgt om Sophie te vermoorden, ontdekt ze een ongekend vuur in zichzelf. Met de hulp van zeven mysterieuze vreemden besluit Sophie terug te winnen wat haar toebehoort.

Lees hier de recensie.

De falling in love montage - Ciara Smyth (Querido)

De cynische Saoirse (17) gelooft niet meer in de liefde. Ze is vastbesloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze op een eindexamenfeestje Ruby ontmoet. Die daagt haar uit tot een experiment: een zomer vol klassieke dates die zo in een romantische comedy zouden passen, en die eindigt zodra vakantie voorbij is – geen verwachtingen van eeuwige liefde, geen gebroken harten, geen gezeur.
Klinkt als een perfect plan, maar Ruby en Saoirse vergeten één ding: aan het einde worden de personages in de film altijd écht verliefd.

Lees hier de recensie.

Storm and Fury - Jennifer L. Armentrout (Zomer en Keuning)

Trinity is de laatste van haar soort. Ze heeft een bijzondere gave en leeft al jaren op een geheime locatie, bewaakt door de wachters. Als de demonen ontdekken wat haar kracht is, zullen ze haar vermoorden. Als Trinity hoort dat er buiten iets leeft dat zowel demonen als wachters vermoordt, stort haar wereld in. Ze kan niet anders dan uit haar veilige omgeving vertrekken om zichzelf en haar familie te beschermen.

Lees hier de recensie.

We willen ook alle vertalers bedanken die meegewerkt hebben aan het vertalen van een aantal van deze geweldige boeken. Zonder hen zouden we deze prachtige boeken niet hebben kunnen lezen!

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen