De winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021' verkiezing

Ieder jaar komen er weer ontzettend veel leuke feelgood boeken uit. Omdat deze categorie zo veel goede boeken voortbrengt, doen wij sinds 2019 ook een verkiezing voor dit genre. Er zijn heel wat leuke feelgood boeken geweest om te lezen en hierdoor was het voor de jury lastig om een winnaar te kronen. Toch is het gelukt! Lees hier welk boek er met de titel 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021' vandoor gaat!

Elke maand stelt onze redactie een top 6 samen van de allerbeste boeken uit die maand. Uit iedere top 6 hebben wij de nummer 1 gepakt en daarmee een top 12 voor 2021 gemaakt. Onze lezers konden stemmen op hun favoriete feelgood book. We hebben veel stemmen binnen gekregen die ons de volgende top 3 gaven (in willekeurige volgorde):

Negentig Seconden - Vanessa Thuyns (Dutch Venture Publishing)

Ik vergeet je niet - Gillian King (Harper Collins)

Wedden dat ik blijf - Marijke Vos (Harper Collins)

Het is natuurlijk onmogelijk dat alle 12 de boeken in de top 3 komen. Alle genomineerde boeken voor de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021' verkiezing bekijk je HIER.

 

Zodra er een top 3 bekend was, zijn onze juryleden aan de slag gegaan met het lezen en beoordelen hiervan. De jury bestond ook dit jaar weer uit een deel van onze recensenten, die gewend zijn om boeken te beoordelen en hierdoor ook goed weten waar ze op moeten letten. Naar aanleiding van de gelezen boeken hebben zij een beoordelingsformulier ingevuld, waar ze ieder boek op 13 verschillende punten moesten beoordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan originaliteit, schrijfstijl en spanningsopbouw in het boek. Uit alle beoordelingsformulieren hebben wij de winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021' verkiezing gehaald.

Ben jij benieuwd naar de beoordeling van onze andere categorieën, namelijk Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021 en Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021? De uitslag van de Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021 lees je HIER en die van Young Adult HIER.

 

Hieronder lees je het commentaar van de jury bij de boeken die in onze top 3 stonden:

Dit had de jury te zeggen over Negentig Seconden van Vanessa Thuyns:

Hoofdpersonage Yara heeft jarenlang haar werk op nr. 1 gezet en het contact met familie en vrienden verwaarloosd. Zelfs haar moeder die na het overlijden van Yara's vader alleen is gebleven, ziet haar dochter nauwelijks. Yara heeft zich jarenlang gefocust op haar werk. Ze heeft verdriet om het verlies van haar vader en de ruzie met haar beste vriendin. Daarnaast zit er veel liefde, romantiek en vriendschap in het verhaal.

Vanessa Thuyns heeft een zeer toegankelijke schrijfstijl. Een workaholic die verplicht op vakantie moet, maar onder vakantie 'net iets anders verstaat'. Dat kan natuurlijk alleen maar mis gaan! Doordat we allemaal weten hoe een persoon helemaal op kan gaan in het werk en daardoor zichzelf en zijn omgeving voorbij begint te lopen, is het een goed en actueel thema. Want zelfs wanneer je het wel ziet, is dit niet 1, 2, 3 opgelost. Werkdruk en het gevoel altijd te moeten presteren zijn voor veel mensen herkenbaar. Het boek leest heel vlot en je hoopt vooral ook dat Yara zelf tot inkeer gaat komen dat het zo echt niet verder kan. Maar vooral ook een boek met een heel verrassend slot, een die je niet aan ziet komen! In het verhaal leert Yara gelukkig wat echt belangrijk is in het leven.

Negentig Seconden van Vanessa Thuyns is een echte feelgood die voor heerlijke uurtjes leesplezier zorgt. Echt een boek wat ideaal is om te pakken na een lange dag!

Dit had de jury te zeggen over Ik vergeet je niet van Gillian King:

In het boek lopen twee verhaallijnen. Maddy in het heden en Elise in het verleden (veertien jaar eerder). Deze verhaallijnen worden continu afgewisseld. Deze opbouw is sterk, zorgt voor een beeld van de relatie tussen Maddy en Elise en hun beider kijk hierop. Deze afwisseling van verhaallijnen zorgt ook voor spanning in het verhaal en wekt nieuwsgierigheid op. Gillian King heeft een zwaar thema toegankelijk gemaakt door een pittig thema tot een echte feelgood te verwerken. Hierdoor is Ik vergeet je niet een boek met een traan en een lach en ook de perfecte feelgood. Ook is de schrijfstijl van King heel toegankelijk en prettig leesbaar, ondanks dat de thema's niet altijd even makkelijk zijn. 

Maddy en Frenkie sluit je echt helemaal in je hart! Maar ook heel mooi hoe je met de hoofdstukken over vroeger een kijkje krijgt in het leven van de overleden zus Elisa. Vooral de tegenstellingen in de zussen zijn heel mooi. Het boek kent heel veel emoties. Het grijpt je als lezer diverse malen erg aan. Het zet je ook aan het denken over een aantal zaken die je zeker ook zelf in je dagelijkse leven tegen kan komen. Het verhaal en de emoties zijn erg eerlijk en puur geschreven, waardoor het boek je als lezer heel erg raakt.

Grote complimenten aan Gillian King voor een eerlijke, pure en rauwe feelgood! De perfecte combinatie van ontspannen kunnen lezen en geboeid blijven door de thema's en details. Ik vergeet je niet is prachtig en vol emotie geschreven en heeft een prachtig einde. Je slaat het boek met een diepe zucht dicht maar wel met het gehoopte slot.

Dit had de jury te zeggen over Wedden dat ik blijf van Marijke Vos:

Het verhaal heeft een mooie setting. Zussen Hilde en Debby ontvluchten de stad en vestigen zich op het platteland. Deze veranderende omgeving die voor rust in hun leven moet zorgen, heeft ook zijn keerzijde. Het valt niet mee om geaccepteerd te worden in de dorpse gemeenschap en ook komt hun onderlinge relatie soms onder druk te staan, omdat ze meer op elkaar aangewezen zijn. 

Marijke Vos heeft een toegankelijke schrijfstijl die bij het genre past. Ze heeft een filmische schrijfstijl, waardoor je de gebeurtenissen zo voor je ziet. Onze jury noemt het één van de beste boeken van Marijke, met een heel toegankelijke en prettige schrijfstijl. Een vlot boek, vol met hilarische momenten en genoeg romantiek. De humor die aan het verhaal is toegevoegd geeft echt iets extra's!

Hoewel het boek een feelgood is, snijdt het wel echt emoties aan die iedereen kan herkennen. De vraag wat je wilt voor je eigen toekomst, twijfels die je kunt hebben over de liefde. Die zijn heel echt verwoord waardoor je je al lezer goed kan inleven. De thema's zijn mooi uitgewerkt. Hierdoor krijgt het verhaal ook diepgang mee! Dit ontbreekt vaak in feelgood en is daardoor echt een pluspunt.

Marijke Vos neemt je echt even mee in de wereld van de alpaca's'; je zou er spontaan zelf een willen! Een super leuk, fluffy en ontspannend boek: een echte aanrader voor feelgood liefhebbers. Op en top feelgood; heerlijk leesvermaak!

Wedden dat ik blijf is een boek waar je doorheen vliegt: vemakkelijk en uitnodigend, een boek wat je er 's avonds lekker bij pakt om te ontspannen. Het is Marijke Vos weer gelukt om een hilarische chicklit neer te zetten!

De jury heeft er lang over moeten nadenken, de uitslag van de eerste twee boeken lag namelijk heel dicht bij elkaar, maar na lang beraad is er uiteindelijk een winnaar gekozen! De winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021' verkiezing is geworden.....

Ik vergeet je niet van Gillian King (Harper Collins)

Het was een lastige keuze tussen de top 2, maar uiteindelijk was dit toch de favoriet van onze juryleden. Hiermee is Ik vergeet je niet van Gillian King gekozen als 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021'!

Het boek heeft gewonnen doordat de meeste juryleden de combinatie van humor en het feelgood element samen met het bespreekbaar maken van de heftige thema's een heel mooie combinatie vonden.

 

De tweede plek is veroverd door Wedden dat ik blijf van Marijke Vos en de derde plek is naar Negentig Seconden van Vanessa Thuyns gegaan.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Johanna Mo - Het donkere woud

  • Niki - Christos Chomenidis

  • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

  • Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: dit is de top 3

  • Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3x Beter laat dan nooit van Charlotte de Monchy

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Winnen: 10x Het Feelgood boek van het jaar 2021 'Ik vergeet je niet'

Zoek in artikelen