De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021' verkiezing

In 2021 hebben we van veel verschillende soorten fictie boeken mogen genieten. Van fantasy tot thrillers tot romans, noem het maar op. Begin december is de top 3 van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021' verkiezing bekend gemaakt. Onze jury heeft de top 3 gelezen en beoordeeld. Dit was geen gemakkelijke opgave: ieder boek is anders en bijzonder op zijn eigen manier. Gelukkig is de jury er uit gekomen en mogen wij hierbij de winnaar bekend maken van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021' verkiezing!

Maandelijks stellen wij een top 6 van de beste fictieboeken van die maand samen. Voor deze verkiezing hebben we uit iedere top 6 een winnaar gehaald, die samen de top 12 van het jaar vormden. Onze lezers mochten stemmen op hun favoriete boek, wat massaal gedaan is! Uit jullie stemmingen is de volgende top 3 gekomen (op willekeurige volgorde):

Het onzichtbare leven van Addie LaRue - V.E. Schwab (Boekerij)

Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens (The House of Books)

Zondagsleven - Judith Visser (Harper Collins)

Helaas hebben niet alle boeken een plekje in de top 3 weten te bemachtigen. Bekijk alle boeken die genomineerd waren voor de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021' verkiezing HIER.

 

Nadat de top 3 bekend gemaakt was, werd onze jury aan het werk gezet. Dit is een groep van onze professionele recensenten die weten waar ze boeken op moeten beoordelen. Aan de hand van 13 verschillende punten (zoals bijvoorbeeld originaliteit, karakterontwikkeling en de schrijfstijl) hebben zij ieder boek voorzien van een score. Hieruit is uiteindelijk één boek als winnaar uit de bus gekomen!

Ook benieuwd naar het 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021' en de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021'?! Deze lees je HIER en HIER.

 

Hieronder vind je het commentaar van de jury:

Dit had de jury te zeggen over Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab:

Het onzichtbare leven van Addie LaRue gaat om het ultieme verlangen en het spel wat zich tussen de duisternis en een koppig mensenwezen ontvouwt. Het verhaal is complex op de beste manier die er kan zijn. Het gaat om je puurste verlangen, maar dan verpakt in een spel dat al honderden jaren wordt gespeeld. Alles past, Veronica heeft alles zo goed uitgedacht dat de vloek een last maar ook een speelveld is. Het verhaal is heel goed, gelaagd, opgebouwd, steeds krijg je een klein beetje meer informatie, je wil steeds meer weten, je wil weten hoe Addie is gevormd, hoe haar relatie heeft standgehouden, hoe de wereld is opgebouwd. Het verhaal is zo goed opgebouwd, dat fictie en realiteit door elkaar lopen. Echt uniek, nog nooit heb ik zo'n verhaal gelezen.Zeer leuke en vlotte schrijfstijl die uitnodigt om voortdurend verder te willen lezen.

De karakterontwikkeling van Addie (en Luc) kent driehonderd jaar, maar de auteur slaagt erin alles perfect te proportioneren. Zeer mooie en eerlijke karakterontwikkeling van Addie. Addie wordt snel een nieuwe beste vriendin van de lezer. Ze maakt een groei door waardoor je hart snel opwarmt en met haar mee gaat leven. Het boek is fictie, maar zo nauw verweven met onze wereld en onze verlangens, zo goed dat je niet meer weet waar de échte wereld eindig en de fictie begint. 

Het zit geweldig in elkaar, ik heb er geen woorden voor. Het verhaal is indrukwekkend en overweldigend en ik wil eigenlijk weer van vooraf aan opnieuw beginnen! Schwab heeft een heerlijke schrijftstijl: pakkend met diepgang en je leest tenminste 100 zinnen die je het liefst voor altijd zou willen herinneren. Het is een verhaal dat is opgebouwd uit vele lagen, hierdoor is het niet direct een boek dat je in no time uitleest, toch zorgen de raakvlakken met de echte wereld, de herkenningspunten, de fijne schrijfstijl van Victoria Schwab en natuurlijk het intrigerende verhaal ervoor dat je niet anders kan doorlezen. Een aanrader voor fictie fans, liefhebbers van literatuur en iedereen die eens wat nieuws wil proberen! De laatste pagina's laten de lezer niet onaangeroerd: het gaat om liefde, opoffering, haat en pijn.

Fantastisch, al die verschillende lijnen en tijden/tijdlijnen. Je moet je aandacht erbij houden maar het is zo zoveel interessanter dan een chronologisch verhaal.

De emoties liggen hoog en het is heel makkelijk om je in te leven in Addie. Door de diepe lagen van de eeuwen, haar geschiedenis, de mensen die op haar pad zijn gekomen en de manieren waarop zij hun leven toch anoniem heeft weten te veranderen is dit boek ondoorgrondelijk

De emoties nemen toe tegen het einde. Als lezer voel je aan hoe het gaat eindigen, maar de auteur heeft daar andere plannen voor. Ze weet de personages en de lezer slim af te zijn en op een bijzondere manier het verhaal compleet in een andere richting te sturen. Addie's leven is zo verweven in de geschiedenis dat je je als lezer afvraagt of je haar niet al eens hebt ontmoet, en dat is prachtig.

Geen enkel boek is echt perfect, maar Het onzichtbare leven van Addie LaRue komt dicht in de buurt. Na de 'hype' op Instagram en Facebook durfde ik het bijna niet aan, maar in tegenstelling tot zoveel andere is dit boek niet overrated. Het verhaal is heel goed, gelaagd, opgebouwd, steeds krijg je een klein beetje meer informatie, je wil steeds meer weten, je wil weten hoe Addie is gevormd, hoe haar relatie heeft standgehouden, hoe de wereld is opgebouwd. Het verhaal is zo goed opgebouwd, dat fictie en realiteit door elkaar lopen

Dit had de jury te zeggen over Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens:

Een prachtig verhaal over een jong meisje dat overleeft in de ongerepte natuur. Thema's als romantiek, eenzaamheid, verlaten worden, onmogelijke relaties en bedrog zijn verpakt in een emotioneel verhaal. Het hoofdkarakter is sterk uitgewerkt en wie het geduld en de tijd ervoor kan opbrengen, wordt aan het einde beloond. Het verhaal raakt je meer en meer hoe verder je leest.

Het verhaal is geplaatst in een bijzondere setting wat Daar waar de rivierkreeften zingen uniek maakt dat veel taboes probeert aan te kaarten en bewustwording probeert te creëren. Een bijzonder verhaal over de verdeeldheid in Amerika, dat op sommige momenten indrukwekkend is. Er zijn veel lastige thema's verwerkt in een verhaal dat redelijk vlot leest, maar de vele uitweidingen over de natuur halen de snelheid uit het verhaal, wat jammer is. De schrijfstijl houdt je bij de les en leest het zeker niet onprettig. Het harde taalgebruik past overigens heel goed bij de zware thema's en helse gebeurtenissen die het hoofdpersonage Kya moet doorstaan. Een mooi, aangrijpend debuut waarin je zeker meeleeft met de hoofdpersoon. Er zit veel verwondering in dit verhaal.

Sommige zaken blijven een mysterie, maar de auteur weet de lezer te verassen waardoor die een toontje lager gaat zingen. Heel veel thema's worden aangesproken die toch zijn verwerkt in een lopend en kloppend verhaal. Kya is een bijzonder personage waar je respect voor hebt, ze is uniek en dat maakt het verhaal vernieuwend. 

Prachtig, met pijn in je hart neem je afscheid van de dappere Kya!

Dit had de jury te zeggen over Zondagsleven van Judith Visser:

Liefhebbers hebben al eerder kennis mogen maken met Jasmijn in het eerste deel: Zondagskind. Een boek over het opgroeien met autisme. Twee jaar later keert Jasmijn teurg, als volwassen vrouw in haar twintiger jaren. Het is een uniek verhaal over autisme en hoe dat precies in elkaar zit, vooral hoeveel overeenkomt met mensen die dat niet hebben. Een prachtig geschreven verhaal dat iedereen zou moeten lezen. Het is leerzaam, ontroerend en het biedt veel inzicht. Als lezer sluit je Jasmijn al snel in je hart en het is prachtig om de wereld door haar ogen te mogen zien.

Jasmijn is een origineel karakter, maar Zondagsleven is een fijne manier om kennis te maken met haar, en voor wie het nog niet wist, Zondagskind is het deel wat hieraan voorafging en gaat over de jeugd van Jasmijn. Als lezer kan je alleen maar respect en waardering hebben voor de karakterontwikkeling van Jasmijn, soms zit het tegen, maar gaandeweg leert ze hoe ze ermee om moet gaan. Toch heb je ook ontzettend veel respect voor de mensen om haar heen, want zoals Judith Visser zelf ook soms aangeeft: ook degene met autisme wordt moe van zichzelf. 

Prettige schrijfstijl, hierdoor gemakkelijk in te leven. Judith Visser schrijft heel vlot, komt eerlijk over en is meeslepend. Heel veel emoties en inzicht in de emoties van iemand met autisme en het onbegrip van zij die met hen moeten samenleven en samenwerken.

Het verhaal gaat heel diep in hoe het leven voor iemand met autisme is. Emoties heel invoelbaar en goed mee te leven. Lang geleden dat ik zo diep met een verhaal meeleefde. Mooie inkijk in het leven van een vrouw met autisme- Doet een beetje non-fictieachtig aan. Mooie tranche de vie van iemand met autisme. Mooi begrip voor iemand met autisme zonder stereotypering.

Verhelderend beeld over leven met autisme en omgaan met mensen die autisme hebben. Op een zeer aangename, soms grappige en vlotte manier verteld. Het is een bijzonder verhaal wat de lezer weet te prikkelen en laat nadenken over de wereld zoals "wij" hem zien. Een intrigerend boek, met een mooie en bijzondere verhaallijn dat mij nog een lange tijd bij zal staan. 

Je leeft zo met Jasmijn mee dat je niet begrijpt waarom andere het anders doen, terwijl Jasmijn natuurlijk degene is die sommige dingen net iets anders ziet. 

Het is een extreem goed uitgewerkt verhaal, met veel diepgang. De emoties lopen vaak hoog op, omdat Jasmijn vaak in de knoop zit. Het is ook mooi om te zien dat beide kanten een punt hebben als Jasmijn met iemand op glad ijs loopt. 

Net als de rest van het boek is het einde prachtig. Het geeft echt een treffend inkijkje in het leven met autisme. Daarnaast is het genieten van de liefde, en alles dat daarbij komt kijken. 

 

De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021' verkiezing is geworden...

Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab (Boekerij)

Het onzichtbare leven van Addie LaReu was bij de meeste juryleden favoriet. Dit door alle emotie die in het boek is gelegd, maar ook de pakkende en verslavende schrijfstijl van V.E. Schwab. Addie heeft een goed onderbouwde karakterontwikkeling en het personage wordt als het ware de nieuwe beste vriendin van de lezer: een hele prestatie!

De juryleden zijn het erover eens: Het onzichtbare leven van Addie LaReu van V.E. Schwab is de winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021' verkiezing!

De tweede plek is veroverd door Zondagsleven van Judith Visser en de derde plek is voor Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

 

Nieuwste artikelen

  • Genoeg gezegd – Karen Rose

  • Dit is waar de kinderen uit kerstfilms nu zijn

  • Nee! Kerstklassieker The Holiday krijgt toch geen vervolg

  • Netflix trailer Harry & Meghan onthuld

  • Gletsjer - Suzanne Vermeer

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Fictie boek van het jaar 2021 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue'

  • Het nieuwste deel van De Zeven Zussen-serie verschijnt volgende week!

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen