De winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2021' verkiezing

In 2021 zijn we ontzettend verwend met heel veel mooie, grappige, spannende en fantasievolle Young Adult boeken. Van al die mooie boeken hebben wij een top 12 samengesteld die kans maakten op de eerste plaats in onze 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2021' verkiezing. Onze lezers hebben gestemd en daar is een welverdiende top 3 uit gekomen. Afgelopen maand is onze vakkundige jury hard aan het werk gezet om de top 3 te beoordelen. De titels zijn op verschillende punten beoordeeld en wij mogen eindelijk de winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2021' verkiezing bekend maken!

Jullie hebben massaal gestemd op jullie favoriete Young Adult boek van 2021 voor de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2021' verkiezing. Hier zijn de volgende drie kanshebbers uit ontstaan (in willekeurige volgorde):

Unsinkable - Lotte van den Noort (Hamley Books)

Vervloekt 1: Een vloek zo eenzaam - Brigid Kemmerer (Blossom Books)

Het Hawthorne-mysterie 1: De Erfenis - Jennifer Lynn Barnes (Blossom Books)

Lees HIER welke andere boeken er nog meer genomineerd waren voor deze verkiezing, maar helaas de top 3 niet hebben gehaald.

 

Om te beoordelen wie uiteindelijk het beste 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021' is, hebben wij een deskundige jury samengesteld. Deze jury bestaat uit een aantal van onze vaste professionele recensenten. In de maand december heeft de jury de drie boeken gelezen. Op 13 verschillende punten zijn de titels beoordeeld, zoals originaliteit, karakter ontwikkeling, schrijfstijl en de opbouw van het verhaal. 

Ook benieuwd naar het 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021' en de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021'? De andere uitslagen zijn vandaag bekend gemaakt: die van de categorie fictie lees je HIER en die van feelgood HIER.

In willekeurige volgorde vind je hieronder het commentaar van de juryleden:

Dit had de jury te zeggen over Unsinkable van Lotte van den Noort:

Het gekozen onderwerp trekt de aandacht. De auteur heeft vanuit een van de grootste complottheorieën over het zinken van de Titanic haar inspiratie gehaald. De Titanic heeft brede bekendheid en zal daarom bij een groot publiek herkenning oproepen. Toch volgt dit niet volledig het standaard verhaal, maar vanuit de gedachte dat er meer zaken in het spel waren. Deze insteek is daarmee zeker origineel. En ondanks dat je weet hoe het zal aflopen (de Titanic zinkt), weet de auteur een zekere spanning in het verhaal te houden en weet je als lezer niet of en welke karakters het zullen overleven, en op welke manier. Daarnaast spreekt er ook een zekere inspiratie vanuit Jack en Rose in dit verhaal door, zoals we het verhaal van Titanic allemaal zo goed kennen.

Het verhaal wordt vanuit het standpunt van een kamermeisje verteld. Kitty, eigenlijk Katharina, was eerst een welvarende jongedame. Maar door fouten van haar vader is de familie al het fortuin kwijtgeraakt en moet zij ook aan de arbeid. Door haar functie aan boord krijg je een hele andere kijk van hoe het er op het schip aan toe ging, erg leuk om te lezen. De emoties die Kitty voelt voelen als lezer heel echt aan. Haar teleurstelling in haar vader, de liefde die ze voelt voor haar verloofde maar vanaf het moment dat ze het geheim van de Titanic hoort enerzijds het ongeloof maar ook de vastberadenheid om er iets aan te doen. Maar helemaal op het moment dat de ramp zich voltrekt voel je echt haar doorzettingskracht om haar geliefde collega's en zo veel mogelijk passagiers te redden en het immense verdriet dat het niet op alle vlakken is gelukt. 

De complottheorie is heel origineel, het verhaal zelf natuurlijk niet. Het feit dat er veel dezelfde karakters terugkwamen als uit Titanic maakte het soms iets te herkenbaar en niet altijd even vernieuwend om te lezen. Het verhaal van de Titanic is iedereen wel bekend, maar de complottheorie er om heen is veel minder bekend. Dat maakt dat het enerzijds een bekend verhaal is (soms herinnerde ik mij ineens scènes uit de film) maar ook weer met een hele andere twist. Het boek is echt met oog voor details geschreven; hoe de Titanic wordt omschreven, maar zeker ook het moment dat het schip daadwerkelijk gaat zinken. 

Heerlijke karakters en een heerlijk oogpunt, eindelijk niet vanuit een passagier maar vanuit een schoonmaakster! Echt, als lezer word je compleet het verhaal ingetrokken! 

Ik vond het voorwoord en nawoord van de schrijfster heel sterk, waarin ze aangeeft dat het een theorie is en respect toont voor de slachtoffers. Tegelijkertijd ademt het boek ook dat er goed research is gedaan naar de theorie rondom en het verhaal van de Titanic; heel knap hoe 'echte' personen zijn gemengd met fictieve personages. En eerlijk is eerlijk; het lezen kon ik het niet laten om zelf ook nog iets meer te lezen over deze theorie!

Het einde is sterk, emotioneel en dramatisch. Het einde past bij het thema en onderwerp en maakt het verhaal af. Ook de passage een paar jaar vooruit in de tijd heeft mooie symboliek en straalt uit dat het als overlever van een dergelijke gebeurtenis lastig is om alles achter je te laten, hoe goed je ook probeert verder te leven en een bestaan opbouwt.

Dit had de jury te zeggen over Vervloekt 1: Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer:

Een vloek zo eenzaam is een sprookje in een moderner jasje, een boek met ijzersterke en menselijke personages die zichzelf ontwikkelen en het verhaal weten te dragen. Een YA fantasy verhaal over hoop, liefde, vriendschap, veerkracht en overtuigingskracht. Natuurlijk gebaseerd op een algemeen bekend sprookje, maar wat een heerlijke variatie en fijne aanpassingen op het origineel. Echt een hedendaagse fantasy-hertelling. Hoewel het een hervertelling is van Belle en het Beest heeft de schrijfster er echt een hele eigen draai aangegeven. Veel meer losgekoppeld van het sprookje en er een 'volwaardige' YA van gemaakt. De karakter zijn losjes gebaseerd op Belle en het Beest, maar vooral heel eigentijds gemaakt. Je leest afwisselend vanuit het perspectief van Rhen en Harper, met hun eigen verhaal en trekjes. Daarnaast heeft ook Grey een mooie rol in het verhaal (naar hem ben ik nog wel nieuwsgieriger geworden). Het is een échte YA, met een spannend plot en een creatieve wereld! ik kan niet wachten op het volgende deel.

Er zijn natuurlijk wel al boeken geschreven binnen het YA fantasy-genre over prinsen en prinsessen, een moderne tijd en een 'sprookjestijd', een vloek en een beauty & beast. Toch heeft Brigid Kemmerer deze onderwerpen op een verfrissende manier tot elkaar gebracht. De elementen lezen niet alsof je het verhaal of de personages al kent en dus weet hoe het af zal lopen. Hoewel er bij dergelijke onderwerpen wel een voorspelling voor de verhaalloop is met een goede afloop, gaat het er soms met name om hóe je van begin tot het eind het verhaal beleeft. 

Het verhaal leest heel prettig en het gekozen taalgebruik past bij het type verhaal en bij de personages. Hoe het verschil tussen de twee werelden wordt beschreven en hoe de personages daarover met elkaar spreken is erg goed verwoord en draagt absoluut bij aan de lezersbeleving. Kemmerer schrijft erg beschrijvend en gedetailleerd, waardoor je als lezer je een goede voorstelling kan maken van het vervloekte kasteel en het land eromheen. Brigid Kemmerer heeft een hele mooie en originele schrijfstijl. Haar manier van schrijven eist al je aandacht op. Alles wordt niet heel uitvoerig en gedetailleerd beschreven, waardoor de vaart in het boek duidelijk aanwezig is.

Een mooi detail van het hoofdpersonage is haar Cerebrale Parese, een lichamelijke afwijking die bij de geboorte is meegekregen. Hoewel er zeker niet de nadruk op gelegd wordt, is het wel iets dat het personage kenmerkt en haar menselijk maakt. Het vertelt ook dat zij er niet door gekenmerkt wordt, maar haar eigen persoon is. Het hoofdpersonage is op heel veel vlakken een doorzetter, laat zich niet gemakkelijk uit het veld slaan en kan zich goed aan bijzondere situaties aanpassen. Ze is veerkrachtig, sterk en moedig, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en menselijk. Daarnaast is de prins zoals een prins behoort te zijn, arrogant en zelfingenomen, met een klein hartje. De grote verrassing van het verhaal was toch wel generaal Grey, die door alle seizoenen heen de rotsvaste lijfwacht is. Hij heeft een diepgaand karakter. Aan de oppervlakte 'eng' en gevaarlijk, maar ook zeer trouw, kan goed mensen lezen en is sociaal. Een karakter dat verrast en waar je als lezer in de komende boeken nog meer over zou willen weten.

Harper, het hoofdpersonage, is geweldig. Ze is zeventien jaar en heeft cerebral palsy, waardoor de mank loopt. Het is verfrissend om een hoofdpersonage met een handicap te hebben, maar ze laat zich nergens door tegenhouden. Rhen, haar tegenspeler, is 'het beest'. Ook hij is enorm goed uitgewerkt met een diepe achtergrond en veel emoties. De twee karakters wisselen elkaar af door de hoofdstukken, waardoor je veel van ze leert en over ze te weten komt. 

De personages worden heel realistisch neergezet. Harper is een sterke meid. Harper weet precies wat ze wilt en wat ze niet wilt, ze is niet zomaar bang en gaat overal op af. Vaak wordt er tegen haar gezegd dat ze moet volgen of voorzichtig moet zijn, maar ze neemt altijd het heft in eigen handen. Rhen is een stuk mysterieuzer. Rhen is magisch en heeft duistere geheimen. Hij weet altijd precies wat hij moet zeggen en weet dat dan ook ontzettend mooi te brengen. Dan heb je ook nog Commandant Grey. Commandant Grey brengt veel tijd door met Harper waardoor hij een beetje menselijk wordt en waardoor je als lezer sterk met hem meeleeft. De band die Harper en Grey opbouwen is ook heel erg mooi.

Wanneer je eenmaal begint in het boek, laat het je niet meer los. Je laat je meevoeren door de gebeurtenissen en je wilt graag weten hoe het boek afloopt. De wereld wordt met de bladzijde magischer. Elk hoofdstuk heeft weer nieuwe informatie en details waardoor je maar wilt blijven lezen.

De vertaling is prachtig geschreven. Alles past bij de ouderwetse tijd waarin Harper (het hoofdpersonage) zich bevindt. De schrijfstijl is prettig en laat je geen moment in de steek. 

Dit had de jury te zeggen over Het Hawthorne-mysterie 1: De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes:

Al vanaf het eerste moment word je als lezer het verhaal ingezogen. De manier waarop Avery geïntroduceerd wordt, haar omstandigheden en haar karakter zijn aantrekkelijk. Het verhaal komt al zeer snel op gang met de boodschap dat Avery bij een testamentlezing aanwezig moet zijn. Vanaf dat moment is haar leven nooit meer hetzelfde, en als lezer beleef je elk moment met haar samen. Ze komt in een achtbaan terecht, en de raadsels en puzzels maken het verhaal mysterieus en spannend. Deze spanning loopt verder en hoger open en zelfs bij de ontknoping van het verhaal weet je dat het verhaal nog niet écht voorbij is. De sensatie is hoog en De erfenis heeft van begin tot eind een bepaalde aantrekkingskracht. Het verhaal verslapt eigenlijk niet.

Het onderwerp vond ik erg origineel en de verhaalloop ook. Het was grotendeels onvoorspelbaar. Hoewel YA verhalen over een meisje die tussen een groep broers terecht komt niet geheel nieuw is, was de insteek van een onbekend meisje die miljarden erft in plaats van de grote familie wel erg verrassend. En ook de raadsels en puzzels die erop volgden. Ondanks dat je hoogstwaarschijnlijk niet zo snel miljarden van een vreemde zal erven, voelt de uitwerking van het verhaal zeer natuurlijk en geloofwaardig, en ga je als lezers mee op in de zoektocht naar antwoorden.

Alle personages die ook maar een beetje belangrijk zijn krijgen een bommetje van karakterontwikkeling mee en een hele hoop geheimen die langzaam duidelijk worden. Je kan door alle geheimen en mysteries eigenlijk niet meer stoppen met lezen tot je de antwoorden hebt. Nog voor ik deel 1 uit had, had ik deel 2 al besteld, ik ga hem meteen lezen!

Een veelvoorkomend idee, een arm persoon krijgt plotseling veel geld, maar er duiken zo veel geheimen en verrassingen op dat je dit boek wel móet bestempelen met 'creatief'. Een meisje die de miljarden erft van een man die ze helemaal niet kent, om vervolgens in zijn wereld van puzzels en raadsels terecht te komen.

Dit is een heerlijk boek, het sleept je mee en laat je niet meer los. De personages zijn intrigerend en het einde dwingt je ongeveer om het tweede deel meteen aan te schaffen. Het is een boek dat de hele YA-boeken community afgelopen jaar op z'n kop heeft gezet! De schrijfstijl is heel fijn. Echt vanuit de beleving van Avery geschreven zodat je helemaal meekrijgt hoe zij de gekte waar ze in terecht komt beleefd. 

Het verhaal zit echt heel goed in elkaar. Met humor, twists, een vleugje romantiek en een enorme cliffhanger! Als lezer houdt dat helemaal je aandacht vast. Dit boek is absoluut geschikt voor de YA doelgroep. Maar ook de volwassenere lezers zullen uit de voeten kunnen met dit verhaal.

Jennifer Lynn Barnes heeft een erg prettige schrijfstijl. Het is niet te kinderlijk, ook niet te deftig. Het is gedetailleerd, levendig en vlot. Barnes blijft niet te veel in de details hangen, waardoor het de snelheid van het verhaal niet belemmerd. Toch geeft ze de lezer een duidelijke indruk van de omgeving, de personen en de emoties en gedachten van het hoofdpersonage.

Het verhaal, de context en de omgeving worden in goede details weergegeven. De lezer volgt samen met het hoofdpersonage op de voet de raadsels en puzzels en als lezer ben je het nooit een stap voor. Dit maakt het een spannend en levendig verhaal. Belangrijke thema's zijn familie en liefde, geen ongebruikelijke thema's voor een YA roman. Maar de uitwerking van met name het thema familie maakt duidelijk dat die er in alle vormen en maten bestaat, en in dit geval nooit is wat het lijkt. Het thema heeft veel lagen en komt in verschillende varianten terug in het verhaal, wat het een complex en doordacht thema maakt. De liefde is een nieuwsgierigheid vanuit tieners naar leeftijdsgenoten dat voor de YA lezers voor herkenning zal zorgen.

Avery is in de basis een doorsnee tiener die in haar leven al veel voor haar kiezen heeft gehad, en veel verdriet heeft gekend. Dit maakt haar als persoon sterker en ze laat dan ook niet zomaar over zich heen lopen. Ze weet haar vrouwtje te staan in een vreemde, rijke wereld en een familie die haar liever dood dan levend ziet.

Al vanaf het eerste moment word je als lezer het verhaal ingezogen. De manier waarop Avery geïntroduceerd wordt, haar omstandigheden en haar karakter zijn aantrekkelijk. Het verhaal komt al zeer snel op gang en bouwt wat betreft spanning alleen maar verder op. Het hoofdpersonage komt in een achtbaan terecht, en de raadsels en puzzels maken het verhaal mysterieus en spannend. Deze spanning loopt verder en hoger open en zelfs bij de ontknoping van het verhaal weet je dat het verhaal nog niet écht voorbij is. De erfenis heeft van begin tot eind een zekere aantrekkingskracht waardoor je het boek eigenlijk niet meer makkelijk loslaat.

Goed opgebouwd, de gamesfactor erin zorgt voor een soort escaperoomachtige vibe. Dat maakt het tegelijk spannend en leuk.

Het boek houdt ontzettend goed de aandacht vast. Omdat het om een mysterie/raadsel gaat, blijf je maar doorlezen. Je wilt als lezer weten hoe het nou allemaal zit. Het boek heeft ook hele korte hoofdstukken waardoor je als lezer elke keer denkt; oké, nog één hoofdstuk. Het leest als een trein. Een zeer originele en vlotte pageturner.

 

Natuurlijk kan er maar één boek de winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2021' verkiezing zijn en dat is geworden...

Het Hawthorne-mysterie 1: De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes (Blossom Books)

Alle juryleden werden meegesleept door het verhaal van De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes. Het boek is spannend en leuk tegelijk en door het mysterie blijf je maar doorlezen. De schrijfstijl is pakkend en zeer uitnodigend.

Het Hawthorne-mysterie 1: De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes is voor bijna alle juryleden als eerste uit de bus komen rollen.

 

De tweede plek is veroverd door Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer en de derde plek is naar Unsinkable van Lotte van den Noort gegaan.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Deze films en series verschijnen in december op Netflix

  • The Lion King prequel, Mufasa, komt eraan!

  • Twin Crowns - Catherine Doyle & Katherine Webber

  • Lotgenoten - Arne Van Der Linden

  • Deze tv-series worden gecanceld of krijgen een nieuw seizoen

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Fictie boek van het jaar 2021 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue'

  • Het nieuwste deel van De Zeven Zussen-serie verschijnt volgende week!

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

  • Boek van het Jaar 2012: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen