Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

Langzaamaan komt het einde van 2022 in zicht. Tussen de gepubliceerde boeken hebben we weer veel fijne Young Adult boeken mogen lezen en recenseren. En met 2023 in het vooruitzicht betekent dat we nog één belangrijke taak hebben: het kiezen van het Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022! Uit alle Young Adult boeken die de afgelopen tijd zijn verschenen is een top 12 voortgekomen van de best beoordeelde en meest populaire titels. Aan jou om te helpen bij het samenstellen van een top 3, dus stem snel op jouw favoriete Young Adult!

Stemmen kan onderaan.

Het selectieproces
Voor de Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022 hebben wij uit alle recensies van de afgelopen tijd een mooie top 12 samengesteld. Deze boeken zijn gelezen en gerecenseerd door onze professionele recensenten en maken allemaal kans op de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022. Door jouw stem uit te brengen op jouw favoriete Young Adult van dit jaar, help je mee om een top 3 samen te stellen. Een bekwame jury van recensenten leest en beoordeelt de top 3 en kiest na lang beraad een winnaar die de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022 mag dragen! Deze winnaar wordt natuurlijk in de spotlight gezet en we houden dan ook een grote winactie!

Boek van het jaar 2022
Ieder jaar hebben wij drie verschillende categorieën, namelijk: Young Adult, fictie en feelgood. Voor iedere categorie hebben wij een top 12 samengesteld. Door nu jouw stem uit te brengen op je favoriete Young Adult, kun je ervoor zorgen dat het boek waar jij het meest van genoten hebt in de top 3 komt en de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar krijgt! Stemmen kan van 5 november tot en met 27 november. Let op: je kan maximaal 1 keer per IP-adres stemmen!

Zie hier de nominaties voor het Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2022 en de Chicklit.nl feelgood van het jaar 2022.

De genomineerden:

Lore - Alexandra Bracken (Blossom Books)

Elke zeven jaar is het tijd voor de Agon: een week waarin negen Griekse goden als straf voor een vroegere opstand een week lang als stervelingen op aarde moeten leven. Ze worden opgejaagd door de afstammelingen van oude helden, die allemaal staan te popelen om in die week een god te doden en zo hun goddelijke macht en onsterfelijkheid over te nemen. Lore Perseus zwoer om nooit meer aan een Agon mee te doen nadat haar hele familie was uitgemoord door een rivaliserende lijn. Jarenlang heeft ze elke gedachte aan wraak tegen de moordenaar, nu een god, weggedrukt. Maar dan zoeken twee deelnemers haar op: Castor, een jeugdvriend van wie Lore dacht dat hij dood was, en Athene, een van de laatste oorspronkelijke goden, die nu ernstig gewond is. Als ze samenwerken, kunnen ze wraak nemen op de moordenaar van haar familie en de Agon voor altijd achter zich te laten. Maar Lores beslissing om zich weer bij de jacht aan te sluiten als afstammeling van Perseus, zal een dodelijke prijs hebben. 

Lees hier onze recensie van Lore. 

De School van Goed en Kwaad - Soman Chainani (Harper Collins)

Volgens een mythe worden er één keer in de vier jaar twee kinderen ontvoerd uit Gavaldon om naar De School van Goed en Kwaad te gaan, waar ze worden opgeleid tot sprookjesfiguren. De mooie, blonde Sophie kan niet wachten: ze wordt zonder twijfel de beste prinses ooit. Sneeuwwitje, eat your heart out! Haar vriendin Agatha gelooft niet in die onzin, tot ze ontvoerd worden… Sophie wordt tot haar afgrijzen op de afdeling voor slechteriken geplaatst, waar ze het moet zien te rooien tussen aankomende heksen en huurmoordenaars, en Agatha komt tussen suikerzoete prinsessen terecht.

Lees hier onze recensie van De School van Goed en Kwaad. 

De liefdeshypothese - Ali Hazelwood (The House of Books) - New Adult

Promovendus Olive Smith gelooft in wetenschap, niet in iets onvoorspelbaars als liefde. Maar door een misverstand met haar vriendin Anh wordt ze plotseling gedwongen een relatie te faken. In paniek kust ze de eerste man die ze tegenkomt. Deze kus veroorzaakt niet alleen een reeks irrationele gevoelens, de gekuste persoon blijkt ook Adam Carlsen te zijn: een jonge professor en de grootste laboratoriumtiran van de campus. Al snel komt Olives wetenschappelijke carrière in het gedrang en ontdekt ze dat haar eigen hart onder de loep nemen nog ingewikkelder is dan een hypothese over liefde.

Lees hier onze recensie van De liefdeshypothese. 

Museumnacht - Chinouk Thijssen (Clavis)

Een jaar geleden werd er een gruwelijke meervoudige moord gepleegd in het Instamuseum. De dader werd doodgeschoten, maar het museum bleef dicht. Op internet loven twee YouTubers nu vijftigduizend euro uit aan het groepje dat een nacht in het museum durft door te brengen. Wanneer acht vrienden de uitdaging aannemen, ontstaan er spanningen en wordt er opnieuw gemoord. Wie is de dader? Een geest uit het verleden of iemand van de groep?

Lees hier onze recensie van Museumnacht. 

Gallant - V.E. Schwab (Boekerij)

Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’ Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. 

Lees hier onze recensie van Gallant. 

Uit bloed en as - Jennifer L. Armentrout (Zomer en Keuning)

Poppy heeft nooit zeggenschap gehad over haar eigen leven. Als Maiden leeft ze alleen: ze wordt nooit aangeraakt, nooit naar haar omgekeken en nooit met haar gesproken. De hele toekomst van het rijk rust op haar schouders, want ze moet tijdens haar Ascension waardig worden bevonden door de goden. Hoe kan ze ooit aan die verwachtingen voldoen? Dan ontmoet ze Hawke, een bewaker die ervoor moet zorgen dat Poppy haar Ascenion zal volbrengen, én iemand die haar hoofd en hart totaal op hol brengt.

Lees hier onze recensie van Uit bloed en as. 

Zeis - Neil Shusterman (Blossom Books)

Een wereld zonder honger zonder ziekte zonder oorlog zonder lijden ... en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen - en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?

Lees hier onze recensie van Zeis. 

 Zwaartekracht - Olivia Lewis (De Fontein)

De zestienjarige Ivy Seegers heeft behoorlijk wat voor haar kiezen gekregen en wil gewoon rust. Maar wanneer ze Jake Valen ontmoet, verandert haar leven compleet. Ivy voelt zich enorm tot hem aangetrokken en de onaangepaste, vrijgevochten Jake ervaart hetzelfde. Maar nog diezelfde avond wordt hij opgepakt en verdwijnt hij voor twee jaar achter de tralies… Ivy is achttien wanneer Jake weer vrijkomt. Ze heeft twee lange jaren op hem gewacht, maar overleeft hun prille liefde Jakes verlangen naar vrijheid? Uiteindelijk staat Ivy voor groot dilemma waarbij alleen zij kan de juiste keuze maken...

Lees hier onze recensie van Zwaartekracht. 

Verguld - Marissa Meyer (Blossom Books)

Serilda is de achtienjarige dochter van de molenaar. Serilda helpt mee op de plaatselijke school. Ze heeft een talent om spannende verhalen te vertellen en de kinderen zijn dol op haar leugens, maar zijn het wel leugens? Als Serilda de duistere Erlkönig een van haar verhalen vertelt bevindt ze zich opeens in een wereld waar geesten en demonen rondsluipen. De koning beveelt Serilda om uit al het stro in de kerker van zijn kasteel goud te spinnen. Lukt dit niet, dan zal ze haar leugens met de dood moeten bekopen. Wanneer Serilda de hoop bijna heeft opgegeven, verschijnt er een mysterieuze jongen, wiens ziel gevangen zit in het kasteel. Hij belooft haar te helpen… tegen een prijs.

Lees hier onze recensie van Verguld. 

De Laatste Leerling - Naomi Novik (Luitingh - Sijthoff)

Het examenjaar is aangebroken, en de Scholomance wordt steeds gevaarlijker. Sinds El afgelopen jaar een paar bondgenoten heeft gekregen, lijkt het wel alsof de school het op haar gemunt heeft – men is vastberaden om haar te vermoorden vóór het eindexamen. En al zou ze dit jaar overleven, dan zou er een wonder moeten gebeuren wil ze levend de school verlaten. Toch is El vastbesloten haar vrienden de examenzaal uit te helpen – al is dat het laatste wat ze doet…

Lees hier onze recensie van De Laatste Leerling. 

De dagen van de bluegrassliefde - Edward van de Vendel (Querido Kinderboeken)

Tycho is achttien en na zijn eindexamen gaat hij voor het eerst alleen op reis: hij wordt junior assistent in een Amerikaans kinderkamp. Daar sluit hij vriendschap met de Noor Oliver, even oud als Tycho en voetballer. Het wordt een zinderende zomer, die hun leven voor altijd verandert.

Lees hier onze recensie van De dagen van de bluegrassliefde. 

Het weeshuis in de azuurblauwe zee - T.J. Klune (Volt)

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren. In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap. Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?

Lees hier onze recensie van Het weeshuis in de azuurblauwe zee. 

We willen ook alle vertalers, die meegewerkt hebben aan het vertalen van een aantal van deze geweldig boeken, en de uitgeverijen, die het mogelijk gemaakt hebben om deze titels te recenseren, bedanken. Zonder hen zouden we deze prachtige boeken niet hebben kunnen lezen!

Stemmen:

Poll

Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

Nieuwste artikelen

  • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

  • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

  • Juice - Heleen van Royen

  • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

  • Eiland van de verloren meisjes - Alex Marwood

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen