Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

Het is weer bijna zo ver: we gaan kiezen welke titel de Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2022 verdient! Er zijn een hoop goede boeken uitgekomen, zo ook in dit genre. Van (historische) romans tot fantasy en van thriller tot sci-fi: binnen alle genres hebben we kunnen genieten van een grote diversiteit aan boeken. Ook onze recensenten hebben niet stilgezeten en hebben veel boeken gelezen en gerecenseerd. Hieruit is een top 12 gekomen met titels die kans maken op de Chicklit fictie boek van het jaar 2022. Als jullie ons willen helpen een top 3 uit deze bestbeoordeelde en populairste boeken samen te stellen, gaan we onze jury aan het werk zetten om die drie te beoordelen. Zo komt er uiteindelijk een welverdiende winnaar tevoorschijn! 

Stemmen kan onderaan.

Het selectieproces
Voor de boek van het jaar verkiezing kiezen wij uit recensies de allerbeste boeken voor de top 12. Dit zijn boeken die door onze recensenten het hoogst zijn beoordeeld én die het meest zijn beken op chicklit.nl. Alle boeken in de top 12 maken kans op de titel Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2022!

Door je stem uit te brengen op jouw favoriete fictieboek van 2022, kun jij ervoor zorgen dat het boek een plaats in de top 3 verdient. Wanneer de top 3 is gevormd, gaat een professionele jury van recensenten aan de slag met deze top 3 en leest en beoordeelt alle drie de boeken. Het boek met de beste beoordeling is de winnaar van de Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2022 verkiezing!

Boek van het jaar 2022
Natuurlijk hebben wij ook dit jaar weer drie verschillende categorieën waarbinnen je je stem kunt uitbrengen. Dit zijn: fictie volwassenen, Young Adult en feelgood. Door jouw stem uit te brengen op een boek uit de top 12, help je jouw favoriet naar de overwinning. Stemmen kan van 5 november tot en met 27 november.  Let op: je kan maximaal 1 keer per IP-adres stemmen!

Bekijk hier de nominaties voor het Chicklit.nl Young Adult van het jaar 2022 en de Chicklit.nl feelgood van het jaar 2022!

De genomineerden:

Herinneringen aan hem - Colleen Hoover (Zomer en Keuning)

Na vijf jaar in de gevangenis vanwege een tragische fout keert Kenna terug naar de plek waar het misging. Ze wil een rol spelen in het leven van haar inmiddels vierjarige dochter, maar iedereen lijkt vastberaden om Kenna bij haar weg te houden. De enige link met haar verleden is Ledger Ward. De twee krijgen een band, maar als iemand daar ooit achter zou komen, zouden ze het vertrouwen van hun vrienden en familie op het spel zetten. Hoe meer hun relatie zich ontwikkelt, hoe groter het risico wordt.

Lees hier onze recensie van Herinneringen aan hem

Huis van lucht & adem - Sarah J. Maas (Boekerij)

Bryce Quinlan en Hunt Athalar proberen hun leven weer op te pakken – ze hebben Crescent City dan wel gered, maar dat heeft tot zo veel ophef geleid in hun leven dat het nu tijd is om het rustiger aan te doen. En nog belangrijker: ze moeten erachter komen wat de toekomst hen zal brengen. De Asteri hebben zich aan hun woord gehouden: tot nu toe laten ze Bryce en Hunt met rust. Maar de rebellenbeweging is de macht van de Asteri langzaam aan het afbreken en de kans dat de heersers zullen aanvallen groeit. Hoe meer Bryce, Hunt en hun vrienden betrokken raken bij de plannen van de rebellen, des te duidelijker wordt de confronterende maar cruciale keuze die ze moeten maken: blijven ze gehoorzaam terwijl anderen worden onderdrukt, of zullen ze vechten voor gerechtigheid?

Lees hier onze recensie van Huis van lucht & adem. 

Het kamermeisje - Nita Prose (Ambo | Anthos)

Het kamermeisje van Nita Prose gaat over Molly, een eenzame, wat zonderlinge en onopvallende jonge vrouw. Ze is geknipt voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel, waar ze de kussens opschudt en de vuiligheid, het stof en de geheimen van de gasten wegveegt. Echt níémand ziet haar staan. Letterlijk. Maar ze komt ongewild in de spotlights te staan wanneer ze Mr Black, een beruchte en steenrijke gast, dood in zijn bed aantreft. Zo wordt ze van onopvallend kamermeisje opeens hoofdverdachte in een moordzaak en belandt ze in een web van leugens. Hoe kan ze daar nog uit ontsnappen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, maar zal het op tijd zijn, vóór de moordenaar opnieuw toeslaat? 

Lees hier onze recensie van Het kamermeisje. 

Ciao Bella - Linda van Rijn (Marmer)

Sanne en Hugo zijn een paar jaar geleden een camping begonnen in Italië. Samen met hun twee kinderen genieten ze van de Italiaanse zon ondanks het harde werk op de camping. Tijdens hun verblijf in Italië heeft Sanne belangrijke contacten opgedaan en vriendschappen gesloten. Eén van die contacten is Helena, een Nederlandse die in dezelfde omgeving woont en yogalessen verzorgt, ook op de camping. Alles lijkt goed te gaan totdat Sanne midden in de nacht door Helena wordt gebeld en ze meegetrokken wordt in narigheid die ze vooraf niet had kunnen voorspellen.  

Lees hier onze recensie van Ciao Bella. 

Violeta - Isabel Allende (Wereldbibliotheek)

Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar...

Lees hier onze recensie van Violeta. 

Uit de schaduw - Karen Rose (De Fontein)

De dove tiener Michael en zijn vijfjarige broertje zijn getuigen van de moord op hun stiefvader. Nu heeft de seriemoordenaar hen op het oog, maar hoe ontwijk je gevaar als je het niet hoort aankomen? De dove tiener Michael is ooggetuige van de moord op zijn gewelddadige stiefvader. Hij slaat met zijn vijfjarige broertje op de vlucht en komt uiteindelijk terecht bij Dr. Dani Novak. Zij is vloeiend in gebarentaal en aan haar vertelt Michael hun levensverhaal. Dan blijkt dat de seriemoordenaar die zijn stiefvader ombracht, nu Michael in het vizier heeft. Hoe bescherm je je tegen een gevaar dat je niet aan hoort komen…?

Lees hier onze recensie van Uit de schaduw. 

Wolkenstad - Anthony Doerr (The House of Books)

Wolkenstad volgt drie verhaallijnen: die van Anna en Omeir, ieder aan een kant van de imposante stadsmuur van Constantinopel, toen de stad in 1453 belegerd werd; die van tiener en idealist Seymour en de zachtaardige tachtiger Zeno tijdens een aanslag op een openbare bibliotheek in het huidige Idaho; en dat van Konstance, op een interstellair schip op weg naar een afgelegen exoplaneet in de verre toekomst. Het zijn vijf buitenbeentjes die de wereld rondom hen proberen te begrijpen. Ze worden verbonden door één gehavend exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst - het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs te vliegen. Het biedt troost, verwondering en de meest intense menselijke verbintenis tussen deze vijf onvergetelijke personages.

Lees hier onze recensie van Wolkenstad. 

Roadtrip - Suzanne Vermeer (A.W. Bruna)

Paula Visser is met haar man Theo op rondreis langs de Amerikaanse westkust. Met een camper leggen ze de route af waar ze al jaren van dromen en eindelijk hebben ze de qualitytime waar ze zo aan toe zijn. Maar wanneer Paula in Las Vegas iemand uit haar verleden tegenkomt, slaat de vakantiestemming om. Als enkele dagen later Theo spoorloos verdwijnt, is ze volledig in paniek. Wat volgt is een nachtmerrie die alleen maar groter wordt wanneer het lichaam van een vermoorde man wordt gevonden…

Lees hier onze recensie van Roadtrip.

Fairy Tale - Stephen King (Boekerij)

Charlie Reade ziet eruit als een doorsnee scholier. Hij is goed in honkbal en voetbal, en is een prima student. Maar hij draagt een zware last. Zijn moeder kwam om bij een auto-ongeluk toen hij tien was, en door het verdriet greep zijn vader naar de fles. Wanneer Charlie zeventien is, ontmoet hij een hond genaamd Radar en zijn baas, Howard Bowditch, een kluizenaar in een groot huis op de top van een grote heuvel, met een afgesloten schuur in de achtertuin. Soms komen er vreemde geluiden uit die schuur. Charlie begint klusjes te doen voor Mr. Bowditch en verliest zijn hart aan Radar. Als Bowditch sterft, laat hij Charlie een cassettebandje na met een verhaal zo absurd, dat niemand het ooit zou geloven. Wat Bowditch weet en zijn hele leven lang geheim heeft gehouden, is dat in de schuur een poort naar een andere wereld verborgen zit.

Lees hier onze recensie van Fairy Tale. 

Nooit - Ken Follett (Boekerij)

Midden in de hete woestijn van de Sahara achtervolgen twee geheim agenten een machtige groep terroristen.

In China vecht een hoge regeringsfunctionaris met grote ambities voor zichzelf en zijn land tegen de communistische oudgedienden in de regering.

In de Verenigde Staten bestrijdt Pauline Green, de eerste vrouwelijke president van het land, terroristische aanslagen, illegale wapenhandel en een lastercampagnes. Green probeert op allerlei manieren een -onnodige oorlog te voorkomen.

Maar wanneer de ene confrontatie leidt tot de andere, zitten de machtigste landen ter wereld gevangen in een complex web van allianties. Een wereldwijde escalatie lijkt onafwendbaar. Zal deze internationale crisis leiden tot een derde wereldoorlog?

Lees hier onze recensie van Nooit. 

Het Alles - Dave Eggers (De Bezige Bij)

Het Alles speelt zich een paar jaar na De Cirkel af, in een wereld waar het machtigste internetbedrijf op aarde alle andere succesvolle computerbedrijven heeft overgenomen en het rijkste en gevaarlijkste – en gek genoeg meest geliefde – monopolie ooit is gecreëerd: Het Alles. Delaney Wells lijkt niet bepaald de ideale nieuwe werknemer van Het Alles: als voormalig boswachter staat ze zeer sceptisch tegenover de nieuwe technologie, maar toch weet ze dankzij haar charmes een baan te krijgen. Ze is een vrouw met een missie, en heeft maar één doel voor ogen: het bedrijf van binnenuit vernietigen. Samen met haar partner in crime, de flegmatieke Wes, gaat ze op zoek naar de zwaktes van Het Alles, in de hoop de mensheid te bevrijden. Maar voor wie strijdt Delaney eigenlijk? En wil de mens wel écht vrij zijn?

Lees hier onze recensie van Het Alles. 

De bronzen stad - S.A. Chakraborty (Boekerij)

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.

Lees hier onze recensie van De bronzen stad. 

We willen ook alle vertalers, die meegewerkt hebben aan het vertalen van een aantal van deze geweldig boeken, en de uitgeverijen, die het mogelijk gemaakt hebben om deze titels te recenseren, bedanken. Zonder hen zouden we deze prachtige boeken niet hebben kunnen lezen!

Stemmen:

Poll

Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Campinggasten – Liz Ouwens

  • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

  • Liefde in het spel - Elena Armas

  • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

  • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Chicklit top-5: juni

Zoek in artikelen