De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022' verkiezing

In 2022 hebben we weer veel mooie boeken mogen lezen! Binnen de categorie fictie hebben we veel verschillende boeken gelezen en begin december hebben wij de top 3 van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022' verkiezing bekend gemaakt. Deze top 3 is door onze jury gelezen en beoordeeld. Met deze uiteenlopende boeken was dat geen gemakkelijke opgave, maar nu mogen wij de winnaar bekend maken van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022' verkiezing!

Maandelijks stellen wij een top 6 van de beste fictieboeken samen. Voor de boek van het jaar verkiezing kiezen wij uit recensies de allerbeste boeken voor de top 12. Dit zijn boeken die door onze recensenten het hoogst zijn beoordeeld én die het meest zijn bekeken op Chicklit.nl. Onze lezers mochten stemmen op hun favoriete boek, wat massaal gedaan is! Uit jullie stemmen is de volgende top 3 gekomen (op willekeurige volgorde):

Herinneringen aan hem - Colleen Hoover (Zomer en Keuning)

Uit de schaduw - Karen Rose (De Fontein)

De bronzen stad - S.A. Chakraborty (Boekerij)

Helaas hebben niet alle boeken een plekje in de top 3 weten te bemachtigen. Bekijk alle boeken die genomineerd waren voor de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022' verkiezing HIER.

Nadat de top 3 bekend gemaakt was, werd onze jury aan het werk gezet. Dit is een groep van onze professionele recensenten die weten waar ze boeken op moeten beoordelen. Aan de hand van 13 verschillende punten (zoals bijvoorbeeld originaliteit, karakterontwikkeling en de schrijfstijl) hebben zij ieder boek voorzien van een score. Hieruit is uiteindelijk één boek als winnaar uit de bus gekomen!

Ook benieuwd naar het 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022' en de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2022'?! Lees die hier: 

De winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022' verkiezing

De winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2022' verkiezing

Hieronder vind je het commentaar van de jury:

Dit had de jury te zeggen over Herinneringen aan hem van Colleen Hoover:

Herinneringen aan hem is een boek van TikTok-sensatie Colleen Hoover. Haar boeken, waaronder Herinneringen aan hem zijn zwaar beladen, maar origineel. In het boek is de moeder verantwoordelijk voor de dood van haar geliefde en bevalt ze in de gevangenis van hun dochtertje. Jaren later, als ze vrij is gekomen, leert ze de beste vriend van de overleden vader kennen, die niet direct weet wie zij is. 

De juryleden zijn het erover eens dat Hoovers schrijfstijl helder en duidelijk is geschreven. Het boek leest heerlijk vlot weg, maar weet je ook echt te pakken. De brieven in het verhaal zorgen voor een mooie afwisseling en die adempauze heb je misschien ook wel nodig, want meerdere juryleden geven aan dat ze moesten huilen bij het lezen van Herinneringen aan hem. Zo zegt een jurylid: "Ik heb meerdere malen moeten huilen bij het lezen van dit verhaal. Door de twee verschillende oogpunten is er zo veel meer diepgang en worden de diepe en rauwe emoties aan beide kanten laten zien." De personages maken ook een enorm proces door, vol rouw, schuld en boete. Uiteindelijk maakt dit plaats voor vergeving en liefde. 

Kortom, een heel emotioneel geschreven verhaal dat je vanaf het begint weet te grijpen. Als vervolgens langzaam alle puzzelstukjes op hun plek vallen is Herinneringen aan hem tot het einde interessant. 

Dit had de jury te zeggen over Uit de schaduw van Karen Rose: 

Uit de schaduw van Karen Rose is een super spannend boek dat je niet meer weg kunt leggen als je eenmaal bent begonnen. Een seriemoordenaar en andere getroebelde personen wijken vanwege misbruik en streng religieuze opvoeding in gedrag af. Dit heeft bizarre gevolgen die Rose heel goed weet uit te werken. De personages zijn heel realistisch en intetessant. Zo schrijft een jurylid: "De emoties en diepgang van het verhaal zijn pakkend. Je leeft erg mee met alle personages, zelfs de slechteriken."

Kortom, met een fijne schrijfstijl en een vleugje romantiek is het bijzonder knap hoe schrijfster Karen Rose dit spannende verhaal heeft neergezet.

Dit had de jury te zeggen over De bronzen stad van S.A. Chakraborty:

De prachtige wereld die Chakraborty heeft gecreëerd in De bronzen stad zuigt je mee en je zit er middenin. Zo vindt een jurylid: "In sprookjes zijn Djinns, geesten die uit een fles komen, maar S.A. Chakraborty maakt er een geheim volk van, de Daêva’s. Er wordt een geheel unieke Oosterse wereld gecreëerd, met water-, vuur-, lucht-, en aardewezens."

De juryleden vinden het een erg origineel verhaal waarin mythologie en geschiedenis samenkomen in één. De bronzen stad is beelden geschreven en is door de spannende plottwists haast niet weg te leggen. Magie, historie, intriges, macht, onderdrukking, liefde en haat. Vanalles passeert de revue in dit boek van S.A. Chakraborty. De jury vindt dat het boek vol zit met originele karakters en een mooie introductie van een nieuwe wereld. De bronzen stad is het eerste deel in de trilogie. Dit eerste deel bouwt naar een climax toe, die zich in het volgende deel verder zal ontwikkelen en als het boek uit is, weet je niet hoe snel je aan deel 2 moet beginnen!

Kortom, fantastisch, kleurrijk, spannend en mysterieus. Heerlijk om bij weg te dromen en je kunt het tweede deel voor de zekerheid als klaar hebben staan!

De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022' verkiezing is geworden...

Herinneringen aan hem - Colleen Hoover (Zomer en Keuning)
Herinneringen aan hem was uiteindelijk bij de meeste juryleden favoriet dankzij het emotioneel en overtuigende verhaal van Colleen Hoover. De juryleden zijn het erover eens: Herinneringen aan hem van Colleen Hoover is de winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022' verkiezing!

De tweede plek is veroverd door De bronzen stad en de derde plek is voor Uit de schaduw. 

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

Gerelateerde artikelen

  • Deze films en series verschijnen in april 2024 op Netflix

  • Kick-off: Leesclub leest Wat Odette niet vertelde

  • De weg van de meeste weerstand - Lionel Shriver

Zoek in artikelen