De winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2022' verkiezing

Ieder jaar komen er weer ontzettend veel leuke feelgood boeken uit. Omdat deze categorie zo veel goede boeken voortbrengt, doen wij sinds 2019 ook een verkiezing voor dit genre. Er zijn heel wat leuke feelgood boeken geweest om te lezen en hierdoor was het lastig om een winnaar te kronen, maar toch is het gelukt! Lees hier welk boek van de top 3 er met de titel 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2022' vandoor gaat!

Elke maand stelt onze redactie een top 6 samen van de allerbeste boeken uit die maand. Uit deze boeken is een top 12 gemaakt van de beste feelgood boeken waar onze lezers op konden stemmen.We hebben veel stemmen binnen gekregen die ons de volgende top 3 gaven (in willekeurige volgorde):

Winterzon - Jackie van Laren (Boekerij)

Je moest eens weten - Gillian King (Harper Collins)

Langste. Kerst. Ooit. - Lisette Jonkman (Luitingh - Sijthoff)

Het is natuurlijk onmogelijk dat alle 12 de boeken in de top 3 komen. Alle genomineerde boeken voor de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2022' verkiezing bekijk je HIER.

Zodra er een top 3 bekend was, zijn onze juryleden aan de slag gegaan met het lezen en beoordelen hiervan. De jury bestond ook dit jaar weer uit een deel van onze recensenten, die gewend zijn om boeken te beoordelen en hierdoor ook goed weten waar ze op moeten letten. Naar aanleiding van de gelezen boeken hebben zij een beoordelingsformulier ingevuld, waar ze ieder boek op verschillende punten moesten beoordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan originaliteit, schrijfstijl en spanningsopbouw in het boek. Uit alle beoordelingsformulieren hebben wij de winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2022' verkiezing gehaald.

Ben jij benieuwd naar de beoordeling van onze andere categorieën, namelijk Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022 en Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022? 

De winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022' verkiezing

De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022' verkiezing

Hieronder lees je het commentaar van de jury bij de boeken die in onze top 3 stonden:

Dit had de jury te zeggen over Winterzon van Jackie van Laren:

Winterzon van Jackie van Laren is het laatste deel in een vierdelige-serie, maar is prima te volgen zonder de eerste drie delen gelezen te hebben. Winterzon is absoluut een feelgood verhaal, maar ze schrijft zelf in haar eindnoot: "‘Hoewel het af en toe tergend langzaam ging, daar ben ik me van bewust. Als je dit verhaal hebt opgepakt omdat je een quick feelgood-fix wilde, dan was het misschien niet wat je verwacht had." Dit gevoel kreeg de jury ook bij Winterzon, maar daardoor is het boek niet minder leuk! 

Een jurylid zegt: "Wat Jackie van Laren heeft gedaan met de hele serie, waarvan Winterzon het mooie sluitstuk is, is ontzettend knap en uniek. Ze laat zien dat er op elke potje een dekseltje past, juist door de het trage verhaaltempo weet ze de lezer de details en de complexiteit van ‘het vinden en werken aan de liefde’ mee te geven." 

Kortom, alles valt samen in dit slotdeel en vormt een mooi einde van de serie. Winterzon is origineel zonder buiten het feelgoodgenre te gaan. 

Dit had de jury te zeggen over Je moest eens weten van Gillian King:

Zoals altijd bij Gillian King gebeuren er heel veel verassende zaken in Je moest eens weten. Een vrouw wordt verliefd op haar norse baas. Hij blijkt heel anders te zijn en een verdrietig verleden te hebben. Liefde en verdriet zijn heel erg belangrijke thema's. De personages gaan verschillend om met hun emoties/verdriet. Hoe geef je verdriet een goede plek in je leven? Met een prettige schrijfstijl leest het verhaal sneller dan je zou willen. Een jurylid zegt: "Gillian weet op een perfecte wijze een zwaar en/of beladen thema te verwerken in haar feel good romans, zonder dat dat de luchtigheid van het genre verloren gaat. Ze geeft diepgang aan het boek en het verhaal blijft in je hoofd hangen."

Een ander jurylid schrijft: "Gillian King heeft geprobeerd om verschillende lagen in het verhaal aan te brengen binnen een zeer complex thema. Dit is oprecht heel knap gedaan en geeft een extra dimensie aan het verhaal." Je moest eens weten is ook een emotioneel verhaal. Menigeen zal het niet droog houden tijdens het lezen van dit boek doordat het zo overtuigend en geloofwaardig is gebracht. "Het boek heeft me enorm geraakt. De tranen liepen me meermaals over de wangen," schrijft een jurylid. 

Liefde en verdriet zitten elkaar soms in de weg, maar gelukkig komt het in dit verhaal goed. Kortom, als feelgoodfan mag je dit boek niet missen!

Dit had de jury te zeggen over Langste. Kerst. Ooit. van Lisette Jonkman: 

"Feelgood in zijn beste vorm," zo omschrijft een jurylid Langste. Kerst. Ooit. Vragen we ons allemaal niet wel eens af hoe iets was gelopen als je iets net op een andere manier had gezet of op een andere plek was geweest? Lisette Jonkman weet precies hoe dat voelt en heeft daar een monsterlijk verhaal mee geschreven dat is vervuld van complexe lagen. Ieder detail is van belang, waarom weet je pas als precies dezelfde situatie zich net wet anders voordoet. De zorgvuldigheid bij het schrijven lees je van de bladzijdes af. 

Dit verhaal heeft veel lagen: verdriet & rouw, keuzes maken, voor jezelf opkomen maar natuurlijk ook veel liefde. Je beleeft dezelfde dag steeds opnieuw en het is mooi hoe Lisette Jonkman de herhaling duidelijk heeft weten te maken zonder dat de herhaling gaat storen. 

Het boek heeft ook nog eens heel veel humor. Een jurylid vindt zelfs dat dit de kracht van het boek is. Alle juryleden maken ook de vergelijking met Groundhog Day op eerste kerstdag!

Een boek dat je vaker kan lezen in de kerstmaand. Iedere kerstdag pakt totaal anders uit door mooie en subtiele wijzigingen. "Je kan echt lezen dat Lisette Jonkman haar best heeft gedaan op het presenteren van zeer originele karakters en dat heeft ze met veel succes gedaan. Juist deze goed doordachte personages maken van Langste.Kerst.Ooit geen dertien in een dozijn," schrijft een jurylid. 

Kortom, na het lezen weet je zeker dat je in de kerstsfeer zit, Zelfs als je met een cocktail op het strand ligt. "100% een kerstmis chicklit.". 

De winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2022' verkiezing is geworden...

Langste. Kerst. Ooit. - Lisette Jonkman (Luitingh - Sijthoff)
Langste. Kerst. Ooit was uiteindelijk bij de meeste juryleden favoriet dankzij de humor, kerstsfeer en originele karakters. De juryleden zijn het erover eens: Langste. Kerst. Ooit. van Lisette Jonkman is de winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2022' verkiezing!

De tweede plek is veroverd door Je moest eens weten en de derde plek is naar Winterzon gegaan. 

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Schrikkeldag - Inge Spaan

  • Dwaalspoor - Colin Dexter

  • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

  • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

  • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

  • Hoe weersta ik een prins?

  • Plankgas, Sabine - Renée Olsthoorn

  • November 2013: Het Rosie project

Zoek in artikelen