De winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2022' verkiezing

In 2022 zijn we ontzettend verwend met heel veel mooie, grappige, spannende en fantasievolle Young Adult boeken. Van al die mooie boeken hebben wij een top 12 samengesteld die kans maakten op de eerste plaats in onze 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2022' verkiezing. Onze lezers hebben gestemd en daar is een welverdiende top 3 uit gekomen, uit drie verschillende leeftijdsklassen. Afgelopen maand is onze vakkundige jury hard aan het werk gezet om de top 3 te beoordelen en wij mogen eindelijk de winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2022' verkiezing bekend maken!

Jullie hebben massaal gestemd op jullie favoriete Young Adult boek van 2022 voor de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar 2022' verkiezing. Hier zijn de volgende drie kanshebbers uit ontstaan (in willekeurige volgorde):

De School van Goed en Kwaad - Soman Chainani (Harper Collins)

De liefdeshypothese - Ali Hazelwood (The House of Books)

Uit bloed en as - Jennifer L. Armentrout (Zomer en Keuning)

Lees HIER welke andere boeken er nog meer genomineerd waren voor deze verkiezing, maar helaas de top 3 niet hebben gehaald.

Om te beoordelen wie uiteindelijk het beste 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022' is, hebben wij een deskundige jury samengesteld. Deze jury bestaat uit een aantal van onze vaste professionele recensenten. In de maand december heeft de jury de drie boeken gelezen. Op verschillende punten zijn de titels beoordeeld, zoals originaliteit, karakter ontwikkeling, schrijfstijl en de opbouw van het verhaal. 

Ook benieuwd naar het 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2021' en de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2021'? 

De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het Jaar 2022' verkiezing

De winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het Jaar 2022' verkiezing

In willekeurige volgorde vind je hieronder het commentaar van de juryleden:

Dit had de jury te zeggen over De School van Goed en Kwaad van Soman Chainani:

Een Young Adult die ook heel geschikt is voor jongere lezers: De School van goed en kwaad. Een jurylid schrijft: "Heel leuk verhaal over de sprookjeswereld. Het doet een beetje denken aan andere sprookjes-boeken en hervertellingen, of bijvoorbeeld de serie Once Upon a Time, maar er zit niks in dat wordt overgenomen. Veel elementen zijn herkenbaar, maar het verhaal in zijn geheel is heel verassend en uniek." Je krijgt een hele andere kijk op de sprookjeswereld. 

Het contrast tussen goed en kwaad wordt goed uitgediept op een unieke creatieve wijze. Accepteren Sophie en Agatha hun ‘lot’ over wie er Goed en wie er Kwaad wordt? En kunnen ze dan vriendinnen blijven omdat ze ondanks alles van elkaar houden. Een jurylid vindt: "Het boek draait om een belangrijk punt in het leven van tieners: jezelf leren kennen en accepteren wie je bent. Goed en Kwaad neemt de overhand en de meisjes worden een beetje tegen elkaar opgezet, vriendschap en liefde komen ook mooi aan bod." Meerdere juryleden geven aan dat ze dit boek beter vinden dan de nieuwe film. 

Soman Chainani gebruikt als basis de sprookjesfiguren van hoofdzakelijk de Grimmbroeders en in plaats van de aandacht alleen op goedaardige karakters te richten, is er ook uitgebreide aandacht voor slechtaardige karakters. Stop die in een opleidingsschool in een fantasiewereld en je hebt een nieuw en origineel verhaal. 

Dit had de jury te zeggen over De liefdeshypothese van Ali Hazelwood: 

De liefdeshypothese is meegegaan in onze YA verkiezing als New Adult doordat die veelvoudig genomineerd was door onze lezers. Maar na de uitgebreide beoordeling moeten wij toch als disclaimer zeggen dat dit boek zeker geen YA is en niet geschikt voor onder de 16. 

"De liefdeshypothese is erg humoristisch, met een moderne schrijfstijl dat lekker makkelijk wegleest. Hoewel vele romans gaan over liefde en het vinden daarvan, heeft Ali Hazelwood toch een originele invalshoek gevonden. De setting is de academische wereld met een unieke en geloofwaardige inkijk, een setting die je niet vaak tegenkomt. Daarnaast worden een hoogleraar en PhD-onderzoeker niet zomaar verliefd op elkaar. Hun paden kruisen zich op merkwaardige momenten en een fake relatie wordt opgezet, voor beiden een win-win. En natuurlijk is er altijd nog een extra motief, maar desondanks heeft Hazelwood binnen dit onderwerp wel de originaliteit zoveel mogelijk opgezocht."

Sommige stukjes, zeker tegen het einde van het boek, zijn erg expliciet en steamy. Intieme momenten tussen personages worden erg gedetailleerd gebracht, waardoor het niet geschikt is voor een jong publiek. Over de setting schrijft een jurylid: "Dat is heel origineel, promovendi in de betawetenschappen, daar verwacht je niet zo snel een romantisch verhaal." Een ander jurylid vindt: "Het is lief, het is schattig, soms tenenkrommend, maar je verveelt je geen moment." 

Kortom, Hazelwood weet wat dat betreft met de twee hoofdpersonages absoluut de diepte in te gaan. De emoties voelen rauw en oprecht, en spatten van de pagina’s af. 

Dit had de jury te zeggen over Uit bloed en as van Jennifer L. Armentrout:

"Een echte Young Adult voor de oudere kant van het ya genre. Spanning, romantiek en coming of age op een mooie boeiende wijze weergegeven," schrijft een jurylid. Deze mysterieuze wereld komt tot leven door de heldere schrijfstijl en sfeer. 

Uit bloed en as is complex omdat er een wereld wordt gecreëerd die heel apart is en de figuren en wezens die er in voorkomen, zijn uniek. Een jurylid vindt: "Emoties worden mooi uitgediept. Een jong meisje wordt volwassen onder moeilijke en vreemde omstandigheden, maar vindt toch haar weg. Romantiek, spanning alles zit erin." 

Het is het eerste deel van een serie, waarbij de volgende delen niet meer geschikt zijn voor lezers onder de 16. De romantische lijn in dit deel lijkt een beetje omgedraaid omdat je er meteen helemaal in wordt gegooid en daarna meemaakt hoe de personages elkaar beter leren kennen. De scénes in het begin zijn meteen erg intiem, maar niet te platvoers voor YA. Naast de smeulende romantiek tussen de hoofdpersonages is er ook veel aandacht voor dapperheid, spanning, loyaliteit, nieuwsgierigheid, wraak en vriendschap.

"Een perfecte young adult in het fantasygenre," aldus de jury. De strijd tussen goed en slecht, maar de uitwerking geeft diepgang en complexiteit aan het verhaal. De wereld waarin Uit bloed en as zich afspeelt blijft zich tot het eind met meer detail voor je aftekenen. Aan het einde van dit eerste deel is het uitkijken naar vervolg!

Natuurlijk kan er maar één boek de winnaar van de 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2022' verkiezing zijn en dat is geworden...

Uit bloed en as - Jennifer L. Armentrout (Zomer en Keuning)
Uit bloed en as van Jennifer L. Armentrout was bij de meeste juryleden favoriet. Dit komt door alle spanning, romantiek en fantasy die in het boek is gelegd, maar ook door de uitwerking vol diepgang en complexiteit. De juryleden zijn het erover eens: Uit bloed en as van Jennifer L. Armentrout is de winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2022' verkiezing!

Tussen de tweede en derde plek scheelt het heel weinig, maar de tweede plek is veroverd door De School voor goed en kwaad en de derde plek is naar De liefdeshypothese gegaan.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Single maar niet alleen

  • Recensie: Slaves - Dante 2

  • Grote verwachtingen - Charles Dickens

Zoek in artikelen