Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2023: stem op jouw favoriet!

Het is weer bijna zo ver: we gaan kiezen welke titel de Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2023 verdient! Er zijn een hoop goede boeken uitgekomen, zo ook in dit genre. Van (historische) romans tot fantasy en van thriller tot sci-fi: binnen alle genres hebben we kunnen genieten van een grote diversiteit aan boeken. Ook onze recensenten hebben niet stilgezeten en hebben veel boeken gelezen en gerecenseerd. Hieruit is een top 12 gekomen met titels die kans maken op de Chicklit fictie boek van het jaar 2023. Als jullie ons willen helpen een top 3 uit deze bestbeoordeelde en populairste boeken samen te stellen, gaan we onze jury aan het werk zetten om die drie te beoordelen. Zo komt er uiteindelijk een welverdiende winnaar tevoorschijn! 

Stemmen kan onderaan.

Bekijk hier de nominaties voor het Chicklit.nl Young Adult van het jaar 2023 en de Chicklit.nl feelgood van het jaar 2023! 

Het selectieproces

Voor de boek van het jaar verkiezing kiezen wij uit recensies de allerbeste boeken voor de top 12. Dit zijn boeken die door onze recensenten het hoogst zijn beoordeeld én die het meest zijn beken op chicklit.nl. Alle boeken in de top 12 maken kans op de titel Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2023!

Door je stem uit te brengen op jouw favoriete fictieboek van 2023, kun jij ervoor zorgen dat het boek een plaats in de top 3 verdient. Wanneer de top 3 is gevormd, gaat een professionele jury van recensenten aan de slag met deze top 3 en leest en beoordeelt alle drie de boeken. Het boek met de beste beoordeling is de winnaar van de Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2023 verkiezing!

Boek van het jaar 2023

Natuurlijk hebben wij ook dit jaar weer drie verschillende categorieën waarbinnen je je stem kunt uitbrengen. Dit zijn: fictie volwassenen, Young Adult en feelgood. Door jouw stem uit te brengen op een boek uit de top 12, help je jouw favoriet naar de overwinning. Stemmen kan van 8 november tot en met 26 november.  Let op: je kan maximaal 1 keer per IP-adres stemmen!

 

De genomineerden:

De avonturen van Amina Al-Sirafi - S.A. Chakraborty

Amina Al-Sirafi zou tevreden moeten zijn. Tijdens haar legendarische carrière als een van de beruchtste piraten van de Indische Oceaan heeft ze achterbakse schurken, wraakzuchtige koopmansprinsen, verschillende echtgenoten en een echte demon overleefd. Nu kan ze zich samen met haar familie terugtrekken voor een rustig leven.

Maar dan krijgt ze een baan aangeboden die geen enkele bandiet ooit zou kunnen weigeren: de ontvoerde dochter van haar kameraad opsporen in ruil voor een koninklijk bedrag. Ze krijgt de kans om een laatste avontuur te beleven op haar geliefde schip de Marawati, recht te doen aan een oude vriend en een fortuin te verdienen dat de toekomst van haar familie voor altijd veilig zou stellen. Maar het is een risico om een legende te willen zijn, een laatste kans op glorie te willen en net wat meer kracht te willen bemachtigen... het zou haar wel eens haar ziel kunnen kosten.

Lees hier onze recensie van De avonturen van Amina Al-Sirafi


Ga als een rivier - Shelley Read

1949. De zeventienjarige Victoria loopt met een partij perziken terug naar haar dorp, wanneer een vreemdeling haar aanspreekt om de weg te vragen. Hoe ze reageert op dit verzoek zal haar verdere leven bepalen. Deze ontmoeting markeert een voor en na, en zorgt ervoor dat ze zal moeten vluchten van alles wat ze kende en liefhad.

Lees hier onze recensie van Ga als een rivier


Holly - Stephen King

Wanneer Penny Dahl het detectivebureau belt in de hoop dat ze haar vermiste dochter kunnen vinden, weet Holly niet zeker of ze de zaak moet aannemen. Haar partner Pete is besmet met corona. Haar (behoorlijk compliceerde) moeder is net overleden. Eigenlijk zou Holly met verlof moeten zijn. Maar iets in Penny Dahls wanhopige stem maakt het voor Holly onmogelijk om haar af te wijzen.

Slechts een paar straten van waar Bonnie Dahl verdween, wonen professoren Rodney en Emily Harris. Ze leiden een perfect leven: gelukkig getrouwd en na een lang leven als academici bijna gepensioneerd. Maar ze bewaken een kwaadaardig geheim in de kelder van hun goed verzorgde huis, een geheim dat te maken heeft met Bonnies verdwijning. Het is haast onmogelijk om hen te ontmaskeren: ze zijn geslepen, geduldig en genadeloos.

Lees hier onze recensie van Holly


Wacht op mij - Santa Montefiore

Gulliver’s Bay, Cornwall, 1944. Als Rupert Dash sneuvelt tijdens de Slag om Arnhem, is zijn vrouw Florence er kapot van. Wanneer ze een gedicht met de titel Wacht op mij verborgen vindt in een oud boek, gelooft ze dat het een teken van haar man is. Een belofte dat hij bij haar terug zal komen. Londen, 1988. Max heeft altijd last gehad van een vreselijke terugkerende droom. Een waarbij hij met een parachute landt achter de vijandelijke linies, en wordt omringd door het onophoudelijke geluid van geweervuur. De droom eindigt met zijn dood op het slagveld. Om te begrijpen waarom hij wordt achtervolgd door zulke afschuwelijke nachtmerries, begint hij aan een spirituele reis die hem naar Gulliver’s Bay leidt, en een man genaamd Rupert Dash. Melbourne, 1995. Florence ontvangt een brief van Max. Ze heeft hem nog nooit ontmoet en hij woont aan de andere kant van de wereld. En hij zegt dat hij zich een leven herinnert dat aan iemand anders vóór hem toebehoorde. Hij zegt dat hij haar echtgenoot was, Rupert - de man waar Florence eenenvijftig jaar op heeft gewacht...

Lees hier onze recensie van Wacht op mij


Juice - Heleen van Royen

Claire gaat voor haar baan door het vuur, meer bepaald voor haar artiesten die ze managed. Wanneer één van haar jonge protégées het slachtoffer wordt van een juice-kanaal, bedenkt Claire een plan. Maar misschien maakt dat het alleen maar erger?

Lees hier onze recensie van Juice


Atlas - Lucinda Riley

Het achtste en laatste deel van de De Zeven Zussen-serie vertelt het verhaal van Pa Salt.

1928. Parijs. Een eenzame jongen wordt door een familie in huis genomen, maar ze komen weinig te weten over het verleden van de gesloten jongen.

Lees hier onze recensie van Atlas


Strandfeest - Suzanne Vermeer

Hanneke is met haar stiefkinderen Vera en Max op een prachtig resort aan het Meer van Ohrid. Het is hun eerste vakantie sinds het overlijden van hun vader en Hannekes grote liefde. Hier kunnen ze weer ontspannen en op het resort zijn veel Nederlandse leeftijdsgenoten bij wie Vera en Max aansluiting vinden. Maar de sfeer op het resort slaat om wanneer een van de leiders van het animatieteam op tragische wijze om het leven komt. Als Hanneke hoort dat hij niet de eerste jongere is die daar is verdronken, ontstaan er twijfels over het ongeluk. En wat hebben de beruchte plaatselijke strandfeesten hiermee te maken?

Lees hier onze recensie van Strandfeest


Heeft iemand Charlotte Salter gezien? - Nicci French

In Heeft iemand Charlotte Salter gezien?  Van Nicci French komt Charlotte Salter niet opdagen op het grote feest voor de verjaardag van haar man, Alec. Hij blijft onverstoord, maar hun dochter Etty raakt er naarmate de avond vordert steeds meer van overtuigd dat haar moeder iets vreselijks is overkomen. De politie wordt ingeschakeld, maar er zijn geen aanknopingspunten. Dan wordt het lichaam van een dorpsgenoot gevonden. Houdt dit verband met de verdwijning? Jaren later komen Etty en haar broers bijeen om het ouderlijk huis leeg te ruimen omdat Alec naar een verpleeghuis moet. Het hele gezin is getekend door de gebeurtenissen van al die jaren daarvoor. Weer wordt er een misdrijf gepleegd in het dorp. Rechercheur Maud Grey wordt op de zaak gezet. Aan haar de taak om een onwillige politiemacht mee te krijgen oud zeer op te rakelen om niet alleen dit misdrijf maar ook de twee zaken uit het verleden op te lossen. Want niemand heeft Charlotte Salter ooit nog gezien…

Lees hier onze recensie van Heeft iemand Charlotte Salter gezien?


De Italiaanse dochter - Soraya Lane

Lily, een jonge Engelse wijnmaker, reist naar een wijngaard aan het Comomeer om van de legendarische familie Martinelli meer te leren over het maken van wijn. Ze voelt zich zo thuis bij de familie en de manier van leven op het Italiaanse platteland dat het lijkt alsof ze hier thuishoort. En dat ligt niet alleen aan de aantrekkingskracht die ze voelt voor de knappe oudste zoon Antonio. Lily heeft net ontdekt dat het onbekende verleden van haar oma terugvoert naar het beroemde La Scala theater in het vlakbij gelegen Milaan, en naar een prominente bakkersfamilie uit Piedmont. Is het toeval dat Lily nu hier beland is? Of het lot?Terwijl de gevoelens tussen Lily en Antonio aanzwellen, onderneemt ze een zoektocht naar de waarheid over haar grootmoeder en overgrootmoeder. Lily ontdekt het meeslepende en hartverscheurende verhaal van twee jonge geliefden die moeten kiezen tussen familie en liefde: Estée, een jonge ballerina, en Felix, de jonge erfgenaam van zijn families bakkerij-imperium. Hun liefde zal de familie uiteindelijk verscheuren.

Lees hier onze recensie van De Italiaanse dochter


Alter Ego - Esther Verhoef

Een sterrenkok, zijn jonge vrouw... en haar minnaarHet leven lacht Lynn eindelijk toe. Ze is getrouwd met de twintig jaar oudere Camiel Storm, een bekende chef-kok, en verzorgt met verve de pr voor diens sterrenrestaurant De Luwte. Voor de buitenwereld vormen de twee een succesvol powerkoppel. Maar terwijl Camiel avond na avond de sterren van de hemel staat te koken, onderhoudt Lynn een passievolle affaire met de jonge, opvliegende Laurens.Door ambitieuze uitbreidingsplannen komt het huwelijk verder onder druk te staan. En wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren in en rond de villa van Camiel en Lynn, kan Lynn bij niemand terecht.

Lees hier onze recensie van Alter Ego


Tijgerlelie - Marion Pauw

Wat een leuke reis met een vriendinnengroep had moeten worden, loopt uit op een drama. Lili komt haar verblijf in het hotel van haar oom in de Pyreneeën moeilijk te boven. Zeventien jaar later leeft ze een geïsoleerd bestaan als ghostwriter. Ze neemt antidepressiva om de dag door te komen en wanneer één van haar ex-vriendinnen zelfmoord pleegt wil ze actie ondernemen. Ze neemt contact op met de rest van de groep, om hen met het verleden te confronteren.

Lees hier onze recensie van Tijgerlelie


Gloriedagen - Corina Bomann

Berlijn, 1919. Dr. Louis Conradi bevindt zich op een kruispunt in zijn leven. De oorlog zette een streep door zijn plannen om als missionarisarts naar Afrika af te reizen, en in Zwitserland, waar hij nu woont, lijkt geen toekomst voor hem te zijn weggelegd. Dan hoort hij dat in Berlijn een ziekenhuis herbouwd wordt. Hij meldt zich aan en inspireert onder andere de jonge verpleegster Hanna Richter om er ook flink de schouders onder te zetten.

Lees hier onze recensie van Gloriedagen

 

We willen ook alle vertalers, die meegewerkt hebben aan het vertalen van een aantal van deze geweldig boeken, en de uitgeverijen, die het mogelijk gemaakt hebben om deze titels te recenseren, bedanken. Zonder hen zouden we deze prachtige boeken niet hebben kunnen lezen!

 

Stemmen:

Poll

Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: stem op jouw favoriet!

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Ollie de Viking - Adam Stower

  • Hart te huur – Diverse auteurs

  • Het Park – Magnus Weightman

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Fictie boek van het jaar 2021 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue'

  • Het nieuwste deel van De Zeven Zussen-serie verschijnt volgende week!

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2023: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen