Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: stem op jouw favoriet!

Langzaamaan komt het einde van 2023 in zicht. Tussen de gepubliceerde boeken hebben we weer veel fijne Young Adult boeken mogen lezen en recenseren. En met 2024 in het vooruitzicht betekent dat we nog één belangrijke taak hebben: het kiezen van het Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023! Uit alle Young Adult boeken die de afgelopen tijd zijn verschenen is een top 12 voortgekomen van de best beoordeelde en meest populaire titels. Aan jou om te helpen bij het samenstellen van een top 3, dus stem snel op jouw favoriete Young Adult!

Stemmen kan onderaan.

Zie hier de nominaties voor het Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2023 en de Chicklit.nl feelgood van het jaar 2023. 

Het selectieproces

Voor de Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023 hebben wij uit alle recensies van de afgelopen tijd een mooie top 12 samengesteld. Deze boeken zijn gelezen en gerecenseerd door onze professionele recensenten en maken allemaal kans op de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023. Door jouw stem uit te brengen op jouw favoriete Young Adult van dit jaar, help je mee om een top 3 samen te stellen. Een bekwame jury van recensenten leest en beoordeelt de top 3 en kiest na lang beraad een winnaar die de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023 mag dragen! Deze winnaar wordt natuurlijk in de spotlight gezet en we houden dan ook een grote winactie!

Boek van het jaar 2023

Ieder jaar hebben wij drie verschillende categorieën, namelijk: Young Adult, fictie en feelgood. Voor iedere categorie hebben wij een top 12 samengesteld. Door nu jouw stem uit te brengen op je favoriete Young Adult, kun je ervoor zorgen dat het boek waar jij het meest van genoten hebt in de top 3 komt en de titel Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar krijgt! Stemmen kan van 8 november tot en met 26 november. Let op: je kan maximaal 1 keer per IP-adres stemmen!

 

De genomineerden:

Fourth Wing - Rebecca Yarros (new adult)

Violet Sorrengail komt uit een familie van drakenrijders en hoewel ze eigenlijk liever in de voetsporen van haar overleden vader wil treden en scribent worden, laat haar moeder haar dat niet toe. Ze zal in het oorlogscollege van Basgiath moeten strijden om een plek op de rug van een draak. Iets waarbij het overlevingspercentage sowieso al niet zo groot is, maar Violet's afkomst en lichaam maken dat er niet makkelijker op. Al helemaal niet wanneer één van de machtigste (en knapste) studenten, Xaden Riorson, een groot doelwit op haar hoofd lijkt te plaatsen.

Lees hier onze recensie van Fourth Wing


Prins van Toorn - Kerri Maniscalco (spicy)

Emilia en haar tweelingzus Vittoria zijn streghe – heksen die in het geheim tussen de mensen leven. Op een avond komt Vittoria niet thuis en besluit Emilia op onderzoek uit te gaan. Het spoor brengt haar naar het klooster, waar ze haar zus dood aantreft, onvoorstelbaar toegetakeld. Verzwolgen door woede en verdriet besluit Emilia de moordenaar van haar zus te vinden en wraak te nemen. Zelfs als dat betekent dat ze de duisterste magie moet gebruiken, die volgens haar familie verboden is. Dan ontmoet ze Toorn, een van de zeven Prinsen van Zonden uit de hel. Jarenlang heeft Emilia’s grootmoeder haar gewaarschuwd voor deze machtige heersers uit de onderwereld. Maar Toorn beweert dat hij aan Emilia’s kant staat. Ook hij is op zoek naar de moordenaar die verantwoordelijk is voor zowel de moord op Vittoria als de dood van twee andere vrouwen in Italië. Emilia besluit zijn hulp te accepteren… Voor nu, want als het op de Prinsen van Zonden aankomt, is niets wat het lijkt.

Lees hier onze recensie van Prins van Toorn


De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

Grayson Hawthorne zou in de voetsporen van zijn schatrijke grootvader treden; het fortuin laten groeien en zijn familie beschermen. Daar bestond geen twijfel over. Inmiddels is de grote Tobias Hawthorne dood en zijn familie onterfd, maar sommige van zijn lessen zijn Grayson bijgebleven. Wanneer zijn halfzussen dreigen te ontdekken wat er met hun vader is gebeurd, doet hij wat hij het beste kan: zorgen dat de zaak wordt opgelost - efficiënt, effectief, genadeloos. En zonder dat gevoelens en emoties hem in de weg staan.Jameson Hawthorne is een gokker, een sensatiezoeker, een spelletjesspeler. Als zijn mysterieuze vader opduikt en hem om een gunst vraagt, kan Jameson de uitdaging dan ook niet weerstaan. Om te slagen moet hij infiltreren in de meest exclusieve ondergrondse club van Londen, waar aristocraten, politici en buitengewoon rijke mensen gokken om geld en geheimen. Daar moet hij een onmogelijk spel met een torenhoge inzet winnen. Gelukkig leeft Jameson Hawthorne voor het onmogelijke.Beiden verwikkeld in hun eigen strijd, moeten Grayson en Jameson - met hulp van hun broers en Avery - besluiten wie ze willen zijn en wat ze bereid zijn op te geven om te winnen.

Lees hier onze recensie van De Hathorne-broers


Neem nooit een beste vriend - Erna Sassen

Wat doe je als je je beste vriend niet meer kunt raadplegen? Joshua is woedend op Sergio, maar hij heeft hem ook nodig. Want hij weet zich geen raad met Lindsey – Lindsey die alle jongens gek maakt maar die moet huilen om ‘hoe ze naar haar kijken’, Lindsey die zoveel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Wat bedoelt ze als ze een hartje-emoticon stuurt? Hoe ga je van zoenen verder naar seks? Hoe weet je wat de ander wil? En moet je per se verliefd zijn om seks te kunnen hebben? Als iemand Joshua’s vragen kan beantwoorden, is het Sergio. 

Lees hier onze recensie van Neem nooit een beste vriend


Dochter van de Scharlaken Rozen - Chloe Gong

Shanghai, 1926. Een bloedvete tussen twee bendes kleurt de ­straten rood en laat de stad achter in hulpeloze chaos. In het oog van de storm staat Juliette Cai: de achttienjarige erfgename van de Scharlaken Rozen, een netwerk van criminelen dat zich ver boven de wet waant. Hun enige rivalen zijn de Witte Magnolia’s, een beruchte bende die al generatieslang tegen de Scharlaken Rozen vecht. Aan het hoofd staat hun erfgenaam, Roma Montagov, Juliette‘s eerste liefde... en de eerste die haar verried. De genadeloze machtsstrijd is niet het enige wat de straten onveilig maakt. Een duistere kracht drijft mensen letterlijk tot waanzin. Als de eerste dodelijke slachtoffers vallen, wordt de noodtoestand uitgeroepen. Is het een besmettelijke ziekte? Schuilt er een monster in de schaduwen? Als erfgenamen van de machtigste bendes zullen Juliette en Roma hun krachten moeten bundelen om de inwoners te beschermen. Voordat er niemand meer is om over te heersen.

Lees hier onze recensie van Dochter van de Scharlaken Rozen


A Touch of Darkness - Scarlett St. Clair (spicy)

Wanneer Persephone eindelijk de ruimte krijgt van haar moeder, de godin Demeter, om te gaan studeren, komt ze in contact met Hades, de god van de onderwereld. Haar moeder heeft haar uitdrukkelijk verboden om met andere goden om te gaan, maar er is een bijzondere aantrekkingskracht tussen Persephone en Hades, en die maakt het haar onmogelijk om weg te blijven.

A Touch of Darkness is een moderne hervertelling van de mythe rondom Hades en Persephone.

Lees hier onze recensie van A Touch of Darkness


De Koningin van Verraad - Danielle L. Jensen

Lara was koningin, maar leeft nu in ballingschap als verrader. Niet lang geleden heeft ze moeten toekijken hoe haar eigen vader Ithicana veroverde, zonder dat ze ook maar iets kon doen om hem te stoppen. Als ze erachter komt dat haar man Aren tijdens de strijd niet vermoord, maar gevangen genomen is, weet Lara dat er maar één reden is waarom haar vader hiervoor heeft gekozen: Aren dient als lokaas voor zijn verraderlijke dochter.

Voor Lara zit er niets anders op: ze zal terugkeren naar Ithicana met een plan om niet alleen koning Aren, maar ook het Koninkrijk der Bruggen te bevrijden uit de klauwen van haar vader. Hiervoor zal ze zijn eigen wapens tegen hem moeten gebruiken: de zussen van wie ze het leven heeft gespaard. Al snel zijn er meer tegenstanders dan Lara had verwacht. Niemand is te vertrouwen en vijanden en bondgenoten wisselen van kant. Maar haar grootste tegenstander is misschien juist wel de man die ze probeert te bevrijden – de man die ze heeft verraden.

Lees hier onze recensie van De Koningin van Verraad


Twisted Love - Ana Huang (new adult)

Alex Volkov is net zo knap als hij ijskoud is. Zijn leven wordt beheerst door een duister trauma uit het verleden en hij gaat over lijken op zoek naar wraak. Zijn hart is gemaakt van steen. Maar wanneer hij even de zus van zijn beste vriend in de gaten moet houden, blijkt dat hij tegen alle verwachtingen in toch niet helemaal gevoelloos is.

Ava Chen doet hard haar best om haar lastige jeugd achter zich te laten. Ze ziet altijd alles zonnig en positief in. Zelfs als het op de beste vriend van haar broer aankomt, die door veel mensen als ‘monster’ wordt omschreven. Ava weet zeker dat heel diep in Alex ergens een goede man verstopt zit.

Het is totaal niet de bedoeling dat Ava en Alex gevoelens voor elkaar krijgen. Maar wanneer dat toch gebeurt brengt het hun levens in een stroomversnelling, en komen vele geheimen aan het licht die voor hen beiden alles kapot zouden kunnen maken.

Lees hier onze recensie van Twisted Love - Ana Huang


Het boomhuis in het bos - T.J. Klune

Victor woont in het bos in een bijzonder gezin. Hij woont er namelijk met drie robots. Op een dag repareren ze de androïde 'Hap' en dat blijkt geen onbekende voor Giovanni. Hun gedeelde verleden brengt gevaar mee voor het gezin en leidt ertoe dat Giovanni ontvoerd wordt. Victor gaat op pad om hem te bevrijden, maar moet tijdens de reis ook moeilijke beslissingen nemen.

Lees hier onze recensie van Het boomhuis in het bos


Stad vol geesten - V.E. Schwab 

Gelukkig maar dat Cassidy Blake geesten kan zien, want anders had ze haar beste vriend Jacob nooit leren kennen. Haar ouders zijn helemaal geobsedeerd door alles wat met geesten te maken heeft, maar zij kunnen geen geesten zien en geloven ook niet helemaal dat Cassidy dat kan. Wanneer ze met haar ouders meegaat naar Edinburgh om daar hun nieuwste televisieshow op te nemen, ontdekt ze al snel dat niet alle geesten even vriendelijk zijn. Gelukkig leert ze een nieuwe vriendin kennen, Lara, die haar kan helpen als er gevaar dreigt. 

Lees hier onze recensie van Stad vol geesten


De vijf die blijven - Holly Jackson

De achttienjarige Red en haar vrienden gaan op voorjaarsvakantie naar de kust. Hun camper zit vol en de stemming zit er goed in. Totdat de camper op mysterieuze wijze opeens tot stilstand komt in niemandsland. Terwijl de wielen een voor een kapot worden geschoten, beseft de groep dat er geen sprake is van een ongeluk. Er zit een scherpschutter daarbuiten, en hij heeft het op een van hen gemunt. Iemand uit de groep heeft namelijk een geheim waar de schutter een moord voor zou plegen. Het is het begin van een kat- en muisspel waarin de zes vrienden wanhopig op zoek gaan naar hulp. Verborgen geheimen komen aan het licht en er heerst een dodelijke spanning binnen de groep. Er is maar één ding zeker. Niet iedereen zal deze nacht overleven…

Lees hier onze recensie van De vijf die blijven


No Exit - Maren Stoffels

Welkom bij No Exit. De plek voor jou, zodat anderen veilig zijn.

Vesper stapt aan boord van een luxe cruiseschip. Ze denkt dat ze een vakantie tegemoet gaat, maar niets blijkt minder waar. Ze is door haar vader en door haar school opgegeven voor No Exit, een heropvoedprogramma voor pesters, ver weg van de buitenwereld. Al snel komt Vesper erachter dat No Exit geen grenzen kent. Ze is in levensgevaar, samen met alle anderen aan boord. En dan is er nog die ene medegevangene, die beweert dat ze onschuldig is. Vesper moet ontsnappen, maar hoe moet dat midden op open zee?

Lees hier onze recensie van No Exit

 

 

We willen ook alle vertalers, die meegewerkt hebben aan het vertalen van een aantal van deze geweldig boeken, en de uitgeverijen, die het mogelijk gemaakt hebben om deze titels te recenseren, bedanken. Zonder hen zouden we deze prachtige boeken niet hebben kunnen lezen!

Stemmen:

Poll

Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: stem op jouw favoriet!

Nieuwste artikelen

  • Johanna Mo - Het donkere woud

  • Niki - Christos Chomenidis

  • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

  • Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: dit is de top 3

  • Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Fictie boek van het jaar 2021 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue'

  • Het nieuwste deel van De Zeven Zussen-serie verschijnt volgende week!

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen