Boek van het Jaar 2011

Chantal wekte met een opvallende inzending van haar manuscript de interesse van twee van de drie uitgevers die zij benaderde. In 2008 verscheen haar debuutroman Zwaar verliefd! bij The House of Books. Een jaar later werd deze succesvolle chicklit van Nederlandse bodem opgevolgd door Zwaar beproefd! Daarna verschenen de boeken Geknipt voor jou en Zoek het maar uit, die opeenvolgend tot Boek van het Jaar 2010 én 2011 zijn benoemd op Chicklit.nl. Over haar laatste overwinning schreef Chantal deze bedank-column: 

Dat Zoek het maar uit een bijzonder boek zou worden, wist ik al aan het begin van het schrijfproces. Logisch natuurlijk, want zo denken nu eenmaal alle auteurs over hun boeken. Maar voor mij persoonlijk geldt dat ik meerdere redenen had om er zo over te denken.

De eerste lag in de verhaallijn zelf, waarmee ik dingen van plan was die ik nog niet eerder gedaan had. Ik weefde drie verhaallijnen samen: één die in het heden speelde, een tweede over de kindertijd van de hoofdpersonages Ella en Dex en de derde zou gaan over de eerste liefde van Ella’s oma, Anna. Ik maakte een tijdlijn om het geheel kloppend te krijgen en schrok. Terugrekenend naar de periode waarin Anna 16 jaar zou zijn, kwam ik midden in de Tweede Wereldoorlog terecht. Chicklit en Tweede Wereldoorlog, dat was een combinatie die ik nog niet veel eerder gezien had.

Maar ik ben niet iemand die zich snel laat ontmoedigen en ik geloof ook niet in het strikte onderscheid tussen verschillende genres, tussen literair en niet-literair. Hoe langer ik aan het boek werkte, hoe meer vertrouwen ik kreeg. Het had elementen die niet in mijn andere boeken voorkomen, maar ook heel erg mijn eigen stempel, die mijn trouwe lezers al van me kenden. Dus ik ging ervoor.

De band tussen Ella en haar oma is een belangrijke pijler geworden van het boek. Om die goed neer te zetten, heb ik veel geput uit de herinnering aan mijn eigen grootouders. Mijn oma is nog steeds, glunderend van trots, aanwezig bij al mijn boekpresentaties en volgt alles wat ik doe op de voet. Mijn andere oma is helaas overleden voor mijn eerste boek verscheen. Wel was zij een van de eersten aan wie ik mijn manuscript had laten lezen. Tijdens het schrijven van Zoek het maar uit merkte ik dat ik steeds meer van haar in het personage van Anna bracht. De speciale band die ik met haar had, werd die van Ella en Anna. Mijn oma kwam opnieuw tot leven op papier. En dat is de andere reden waarom dit boek voor mij zo bijzonder is.

Mijn oma was een prachtige, maar intens bescheiden vrouw die voor iedereen om haar heen een bron van steun en liefde was. Haar leven draaide altijd om anderen en ze zette zichzelf om vele redenen – die ik in één column niet kan uitleggen – op de laatste plaats. Zoek het maar uit is mijn manier om haar aan de wereld te laten zien zoals ze verdiende om gezien te worden.

Na het verschijnen van het boek, werd ik overstelpt door reacties van lezers waaruit bleek dat zij Anna – mijn oma – massaal in het hart gesloten hadden. Het raakte me diep. Daarnaast sprak het publiek duidelijk haar waardering uit door Zoek het maar uit via de wildcard te nomineren voor de Boek van het Jaar verkiezing van Chicklit.nl. Een titel die ik als klap op de vuurpijl voor de tweede keer op rij op mijn naam mocht schrijven. Ik ben dolgelukkig dat ik de verkiezing gewonnen heb. Het is een kroon op mijn werk, maar ook een eerbetoon aan mijn lieve oma, van wie ik hoop dat ze dit alles daar boven toch een beetje mee krijgt.

Natuurlijk spelen nog veel meer elementen een rol in Zoek het maar uit. Het is een boek over eerste liefde: een liefde die opbloeit in oorlogstijd én de kalverliefde tussen Ella en Dex die samen opgroeien, elkaar vinden en weer kwijtraken. Het gaat over je hart volgen en dromen waarmaken, iets wat ik zelf steeds weer doe, met elk boek opnieuw. En dat dankzij mijn lezers, die ik uit de grond van mijn hart wil bedanken!

Chantal van Gastel

Zoek het maar uit

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (70 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat zou jij doen als je een tweede kans kreeg in je leven?

  Met die vraag wordt Ella geconfronteerd als haar schijnbaar perfecte leventje overhoopgehaald wordt door een gewapende overval die ze ternauwernood overleeft. Is haar baan in een boekwinkel eigenlijk wel genoeg voor haar? Wanneer gaat ze nu eindelijk zelf een boek schrijven? Wordt het niet eens tijd om te gaan samenwonen met haar ideale vriendje Owen? En waarom denkt ze opeens de hele tijd aan Dex, de jongen met wie ze opgroeide, haar eerste grote liefde? Gelukkig kan Ella met alles wat haar bezighoudt terecht bij haar oma. Dan stuit ze op een geheim dat oma altijd met zich heeft meegedragen over haar eigen jeugdliefde.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • De beste zomerboeken in 2021

 • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

Zoek in artikelen