• onze waardering

Hartige cupcakes RECENSIE

Freelance schrijver en vertaler Elsbeth is gek op koken (en op eten!). Het liefst zonder pakjes en zakjes en met verse ingrediënten. Niet te ingewikkeld, lekker snel en niet te duur. En o ja, als het kan ook nog een beetje gezond. Voor Chicklit.nl schrijft zij vanaf nu maandelijks over koken, keukenperikelen, kookboeken en lekker eten. Lees haar eerste blog over hartige cupcakes! 

Mijn hersenen snappen bepaalde etenswaren niet. Zoete chips, bijvoorbeeld. Of koude soep. Ik verwacht iets, neem een hap… en schrik vervolgens zo van de smaak of textuur, dat ik het amper doorgeslikt krijg. Zelfs als ik het van tevoren weet.
 
Wanneer ik Rudolph’s Hartige Cupcakes onder ogen krijg, sta ik dan ook niet meteen te springen. Cupcakes. Maar dan hartig. En we hebben het hier niet over kleine hartige taartjes of mini-quiches. Nee, het zijn echte cakejes, maar dan met varkensvlees, pittige Indiase kruiden of geitenkaas.
 
Gebakken ei
Dat Rudolph banketbakker is, is te merken aan dit kookboek. De meeste cupcakes zijn ware kunstwerkjes. Prachtig gespoten rozetjes van rode-port-crème, garnalen, asperges, een gebakken ei, kipspiesjes of spareribvlees: op de foto’s balanceert het allemaal bovenop de piepkleine cakejes.
 
Topless
Ik ben niet zo’n kunstenaar, dus het hoofdstuk Topless cupcakes spreekt mij het meest aan. Er staan cupcakes in het boek die nog best iets zoetigs hebben – met pecannoten, wortel of pompoen bijvoorbeeld – maar ik besluit om all the way hartig te gaan en de geitenkaas-rucola cupcakes te maken. Een cupcakebakvorm en papieren vormpjes heb ik gelukkig al in huis. De ingrediëntenlijst is simpel. Alles is gewoon bij de supermarkt om de hoek te koop.


Soepel
Het maken van de cupcakes gaat snel. Wel gek dat er geen suiker, boter of cacao door gaat. Dat ben ik niet gewend! Je moet alle ingrediënten door elkaar scheppen en het beslag daarna over de vormpjes verdelen. Dat gaat allemaal heel soepel. Even in de oven, en dan… ziet het er eigenlijk prima uit. Ik ben trots op mezelf!
 
Wennen
En dan nu het belangrijkste: hoe smaakt het? Ik moet zeggen, best lekker! Het heeft de textuur van een cakeje en daardoor verwacht je dat het zoet is. Ik blijf dat vreemd vinden, maar misschien moet ik er gewoon even aan wennen. Geitenkaas, rucola en honing is altijd een goede combi en ik vind het een goed borrelhapje.

   

Wow-factor
Het boek is verder prachtig. Mooie foto’s en veel recepten met een wow-factor. Ik durf met zekerheid te zeggen dat er geen enkel ander kookboek is met ‘kruidig kalfsgehakt met kappertjes in een cakeje belegd met augurk en spiegelei’ of een ‘Mexicaanse kipcake met chocolade, pepers avocado en tomaat’. Het is enorm creatief allemaal.
Er staan veel cakejes in met bijzondere toppings, waar je echt even de tijd voor moet nemen. Wil je indruk maken op je gasten: leef je uit! Gelukkig heeft het boek ook veel recepten die goed te doen zijn voor de minder ervaren kok.
 
Bordje
Conclusie: even wennen, maar wel creatief en origineel. Leuk om te serveren tijdens een feestje. Eén tip: zet er een bordje met ‘hartig!’ bij om verwarring te voorkomen...
 
Ik ben niet de enige die moet wennen aan hartige cupcakes. Een supergrappig fragment uit Miranda: http://www.youtube.com/watch?v=pm0oTo7waAA

Heb jij wel eens een hartige cupcake gegeten? 

Rudolph's hartige cupcakes

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen neemt je in zijn programma Rudolph’s Bakery mee in de wereld van heerlijke zoet- en hartigheden. Van toetjes tot taarten en van quiches tot kaasbroodjes. Een van zijn specialiteiten zijn de wereldberoemde cupcakes. Iedereen kent de zoete variant, maar Rudolph laat deze lekkernijen eens van een geheel andere kant zien in zijn nieuwe boek Rudolph’s Hartige Cupcakes.
    Warme Bolognaise, Tuna Melt, Indian Broccoli, Belle Lorraine: alles is mogelijk! Met handige tips en trucs wordt cupcakes bakken voor iedereen een plezier. Het boek bevat basisrecepten en heel veel suggesties waardoor je de cupcakes precies naar je eigen smaak kunt maken. Door de handige tips die Rudolph door het hele boek heen geeft maak je in handomdraai prachtige cupcakes voor je hele familie en vrienden. Naast de heerlijke hartige recepten geeft Rudolph je ook een kijkje achter de schermen hoe het boek tot stand is gekomen. Met prachtige foto’s, kleuren en teksten zet Rudolph wederom een mooi kookboek neer. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Stiletto’s in de keuken

  • Let’s Boost!

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Let's go blond!

Zoek in artikelen